En etterlengtet trendbølge brer seg nå på sosiale medier. Motsvaret til overforbruket og kjøpepresset vi har blitt påvirket av de siste årene, er endelig her.
Nå er det trendy å bruke opp det man har, reparere og spare. «Underconsumption core», «no spend» og «no buy» – eller på norsk: underforbruk og kjøpestopp. Alle er blitt populære emner på TikTok og Instagram.
Søker du det opp, finner du garantert noe som inspirerer til å redusere forbruket framover.
Verden rundt er forbrukere lei av å kaste bort penger på ting de ikke trenger. Bevisstgjøringen sprer seg som ild i tørt gress i feeden, og det er blitt en spennende utfordring å bruke opp ting man allerede eier.
Ved å rydde i skapet og kartlegge hvor mye en har av produkter, sminke, kremer, elektronikk og parfyme fra før, blir det enklere å unngå å kjøpe nytt. Sparing er blitt moderne, og det hyller jeg.
Trenden som styrker lommeboka
Det er en lettelse å se flere engasjere seg for sparing på denne måten, spesielt når kredittkortbruken og forbruksgjelden blant unge har økt de siste årene.
Influenserbransjen og sosiale medier påvirker forbruket vårt i stor grad, og ved å bli bevisst på unødvendig shopping og sløseri, får vi bedre økonomisk kontroll. Det er aldri for sent å trene opp nye kjøpsvaner og hverdagsrutiner.
«Upopulær mening, men jeg føler at denne underconsumption core-trenden har vært en skikkelig åpenbaring for meg. Jeg føler meg ekkel. Nå er det no buy som gjelder», skriver en tiktoker på en video som viser baderomshyller fulle av sminke, hudpleie og neglelakk.
Innlegget har 3,5 millioner visninger og 450.000 likes. Andre viser stolt fram sin allerede minimalistiske livsstil, som at de lever helt fint med et gammelt, umoderne kjøkken og bruker få skjønnhetsprodukter.
Bransjenes verste mareritt
Mens underforbruk-trenden hjelper forbrukere, er den bransjenes verste mareritt. Selskaper og influensere innen mote, skjønnhet og elektronikk tjener ikke penger på minimalisme og shoppestopp. De jobber for å alltid skape nye behov gjennom lanseringer, nyheter og kampanjer.
Produktutvikling og god markedsføring har fått oss til å tro at vi trenger nye ting.
På TikTok snakkes det om «ting jeg ikke vil bruke penger på lenger» og «når sosiale medier får deg til å glemme hvordan et normalt hjem ser ut ». Forbrukere og planeten vår har godt av dette fokuset, som kommer med trenden «underconsumption core».
Det kan styrke privatøkonomien, bremse overforbruket og fremme en bærekraftig livsstil.
Når det gjelder mitt eget konsum, er «underconsumption» allerede integrert i livsstilen min. Nå planlegger jeg en ganske ekstrem kjøpestopp-utfordring de neste tre månedene. Jeg har kjøpt ny leilighet, og vil forsøke å ikke handle mat, husholdningsvarer og hudpleie i tiden før jeg flytter.
Hvor lenge klarer jeg å leve på det jeg allerede har, og spise meg ut av skuffer og skap? Det blir spennende å se hvor langt jeg kommer – og ikke minst hvor mye jeg sparer.
Publisert 25.01.2025, kl. 07.33