Kortversjonen
- Norges fire største nettselskaper foreslår å kutte mva. på nettleie til 15 prosent fra dagens 25.
- De mener vanlige folk må ha råd til vanlig strømbruk.
- Forbrukerrådet og Huseierne frykter økende nettleiekostnader.
- Nettleiekostnadene forventes å øke med rundt 25 prosent frem mot 2030.
Det fremkommer i en kronikk som nettsjefene i Elvia, Glitre Nett, BKK og Tensio står bak. Nettleien vil nemlig skyte kraftig i været mot 2030 og Huseierne frykter nettleieopprør. Også Forbrukerrådet er bekymret over hvem som skal ta regningen for den storstilte nettutbyggingen.
– Som ledere i noen av landets største nettselskap deler vi også bekymringen. Vi er
avhengig av tillit og legitimitet hos folk flest for å kunne levere på vårt samfunnsoppdrag, og en viktig forutsetning for denne legitimiteten er at helt vanlige folk må ha råd til helt vanlig strømbruk, skriver de fire nettsjefene i kronikken.
Anne Nysæther, nettsjef i Norges største nettselskap Elvia.
Vil virke fra første dag
For mens husholdningenes forbruk forventes å falle, må hvermannsen plukke opp en stor del av regningen for å bygge ut nettet i forbindelse med det grønne skiftet.
– Dere frykter at nettselskapene mister legitimitet og støtte hos folk flest når nettleien øker kraftig som følge av økt nettutbygging?
– Ja. Når vi skal bygge ut strømnettet fremover er vi avhengig av at kundene våre får god verdi for pengene og at de har forståelse for behovet, sier Elvias nettsjef, Anne Sagstuen Nysæther, til VG og legger til:
– Vi gjør det vi kan for å bygge raskt til lavest mulige kostnader og utnytte det nettet vi har så godt som mulig. Men vi vet også at mye har blitt dyrt i samfunnet og at nettleiekostnaden er vesentlig. Derfor foreslår vi at myndighetene også gjør noe. Kutt i momsen vil virke fra dag en, slik de har planlagt å gjøre med kutt i moms for vann og avløp neste år.
Merverdiavgift (mva./moms) på 25 prosent legges i dag på toppen av både strømprisen og nettleien. Elavgift kommer i tillegg. Det er også moms på alle avgifter.
Nå ønsker sjefen for Norges største nettselskap med nesten en million kunder at momsen skal kuttes til 15 prosent og dermed komme på nivå med neste års mva. på vann og avløp.
Rekordhøy nettleie har i tredje kvartal kostet husholdningene mer enn selve strømmen, viser tall fra SSB. Da var gjennomsnittlig nettleie 40,1 øre/kWh, strømprisen 35,3 øre/kWh og avgifter 37,0 øre/kWh. Men det stopper ikke her. Nettleien vil i snitt øke med i underkant av 25 prosent frem mot 2030. Uten avgifter, mva. og inflasjon.
– Hvorfor skal husholdningskundene betale så mye av utbyggingen når deres forbruk er forventet å gå ned i årene som kommer?
– Store kraftforbrukere som på grunn av sin virksomhet har behov for at vi bygger mer nett, finansierer nett som bygges spesifikt for dem. Men strømnettet er bygget for mange titalls år siden og må nå oppgraderes og byttes mange steder, sier Nysæther.
– Men vi har jo betalt nettleie i mange år, har ikke disse pengene gått til vedlikehold?
– Jo, vi har brukt mye penger over mange år for å holde nettet ved like, sier Nysæther men viser til at mye av dagens infrastruktur som ble bygget på 1950-, 60,- og 70-tallet nå er i ferd med å nå sin maksimale levealder. I tillegg krever elektrifiseringen av samfunnet økt nettkapasitet for at næringsliv og industri skal vokse videre.
– Men kan ikke dere kutte i nettleien i stedet for å sende regningen til staten?
– Det er det er myndighetene som bestemmer hvilken nettleie vi som nettselskaper skal ta inn hvert år. Den er basert på hvilke kostnader vi har til å vedlikeholde og drifte nettet og konkurranse mellom nettselskapene, sier Nysæther.
På grunn av de store investeringene i nettet for å møte det grønne skiftet, øker også selskapenes utbytter. De skal nemlig ha en viss avkastning på pengene de investerer. Det er denne prosenten som fastsettes av myndighetene.
50 milliarder i strømstøtte
Den rødgrønne regjeringen viser til at de har forlenget strømstøtten ut neste år, og så langt utbetalt nesten 50 milliarder i forbindelse med ordningen som så dagens lys i 2021.
– Regjeringen har også kuttet Elavgiften med 1,5 øre per kilowattime fra 2022. Det ble i tillegg innført en særlig lav sats for januar til mars. Den generelle satsen i elavgiften har reelt sett ikke vært lavere siden 2013. I 2025 blir de generelle satsene i elavgiften prisjustert, samtidig som det igjen blir lav sats fra januar til mars i 2025, opplyser statssekretær Erlend Grimstad (Sp) i Finansdepartementet via informasjonsavdelingen og legger til:
– Spørsmålet om å kutte momsen på nettleie må vi komme tilbake til i neste års budsjettarbeid.
Grimstad viser også til at regjeringen fortsetter å legge til rette for mer kraft, mer nett og mer energieffektivisering for å få prisene ned igjen.
Vil ha færre nettselskaper
I kronikken som er publisert i VG, foreslår de fire nettsjefene også at Norge får færre nettselskaper.
– I dag er det rundt 80 forskjellige nettselskaper i Norge, i Storbritannia med 67 millioner innbyggere har de seks nettselskaper, skriver de og legger til at med større nettselskaper kan man fordele kostnadene på flere kunder og at det er et stort potensial for stordriftsfordeler.