Nicolai Tangen om Oljefondets milliarder i Formel 1: – Mye mer enn sport

2 hours ago 2


 NTB og PA PhotosNicolai Tangen har laget podkast med Formel 1-sjef Stefano Domenicali. Foto: NTB og PA Photos

Oljefondet er stor investor i Formel 1. Sjefen Nicolai Tangen er fascinert av sporten.

Torsdag 22. mai kl. 21:29

Kortversjonen

  • Oljefondet har aksjer for 3,2 milliarder kroner i Formel 1-arrangøren Liberty Media.
  • Formel 1 har fått flere og yngre fans takket være Netflix-serien «Drive to Survive».
  • Nicolai Tangen intervjuet Formel 1-sjef Stefano Domenicali i sin podcast.
  • Domenicali snakker om sportens vekst, miljøansvar og fremtidige bærekraftige drivstoff.

Per 31. desember 2024 hadde Oljefondet en aksjepost verdt 3,2 milliarder kroner i Formel 1-arrangøren Liberty Media.

Norge kjøpte seg inn i Formel 1 første gang i 2012. I 2017 hadde oljefondet verdier for 1,1 milliard kroner i selskapet. Nå er det altså nesten tre ganger så mye. Norge eier 1,27 prosent av Liberty Media.

Derfor har Nicolai Tangen intervjuet Formel 1-sjefen Stefano Domenicali – tidligere Ferrari-sjef – i sin siste podkast-episode.

Der forteller italieneren – som attpåtil kommer fra Imola – hva «Drive to Survive» på Netflix har betydd:

– «Drive to Survive» kom til rett tid – under pandemien – da folk hadde tid til å oppdage noe nytt. Det åpnet dørene for nye markeder og fans som ikke kjente til oss fra før. Førerne våre er skjult bak hjelmer og drakter – dette ga folk et innblikk i personlighetene deres.

Yuki Tsunoda hadde en stygg krasj på Imola forrige helg:

– Tidligere var det mest mannlige, eldre, lidenskapelige fans. Nå er fanbasen yngre og mer mangfoldig. I noen markeder har vi 40 prosent kvinner, og gjennomsnittsalderen er rundt 35 år.

På Nicolai Tangens spørsmål om «Drive to Survive» forsterker rivaliseringen mellom førerne, svarer Stefano Domenicali:

– Ja, definitivt. Når man viser det personlige aspektet, tiltrekker det folk. Men det må være ekte, selvfølgelig.

Bilde av Stefano DomenicaliStefano Domenicali

Formel 1-sjef

– Rivaliseringen er der. Dette er konkurranse. Alle vil vinne, og det skaper dynamikk. Noen hardbarkede fans liker det kanskje ikke, men det viktigste er at det er autentisk og har økt kjennskapen til sporten.

Oljefond-sjef Nicolai Tangen vil ikke kommentere direkte investeringen i Formel 1, men sier til VG om intervjuet han har gjort med sjefen:

– Det var utrolig spennende å høre Stefano Domenicali fortelle om hvordan Formel 1 har utviklet seg til å bli mye mer enn bare en sport. De siste årene har de lyktes i å nå ut til et større, yngre og mer mangfoldig publikum, blant annet gjennom «Drive to Survive». Det var også fascinerende å høre om hvordan de beste lagene jobber og hvor viktig hastighet og beslutningsevne er i hele Formel 1-apparatet. Dette jobber vi også mye med i Oljefondet.

– Hva tenker Oljefondet om de negative sidene rundt Formel 1 – blant annet miljøaspektet og at flere VM-runder går i land med trøblete regimer?

– Vi er kjent med debatten rundt miljø og samfunnsansvar i Formel 1, og dette er også temaer vi snakket om i episoden. Som investor forventer vi at selskaper respekterer menneskerettighetene og jobber aktivt for å redusere sin miljøpåvirkning, sier Nicolai Tangen til VG.

Bilde av Nicolai TangenNicolai Tangen

Oljefond-sjef

Formel 1-sjefen sier til Tangen at deres miljøavtrykk først og fremst handler om at de flytter det enorme sirkuset rundt i verden. Han sier at målet er å bli karbonnøytral innen 2030.

Når det gjelder hva i Formel 1 som kan komme folk flest til gode, sier han:

– Bærekraftig drivstoff. Full elektrifisering er ikke den eneste løsningen. Takket være Formel 1 kan slike drivstoff bli rimeligere og et alternativ globalt, sier Domenicali.

I podcasten spør Nicolai Tangen om Formel 1 er sport eller TV-show:

– Vel, det er definitivt en sport. Men selvfølgelig, når du snakker om TV-show, må jeg vite om du mener det negativt eller positivt. Jeg vil si at det som definitivt er annerledes nå, er at Formel 1 er globalt. Vi må forstå ingrediensene for å være relevante innen underholdning. Sport er en del av et større bilde. Vi er en underholdningsplattform med sporten i sentrum – kampen på banen, førerne som er juvelene våre, og bilene som representerer teknologien. Men i dag handler F1 også om å samle mennesker, skape opplevelser og forretningsmuligheter, svarer Stefano Domenicali.

Liberty-aksjen har økt med nesten 20 prosent det siste året, men fikk som så mange andre juling da Donald Trump lekte som verst med tollsatsene.

Read Entire Article