Norske fjernvarmekunder kan se langt etter fastprisen regjeringen lanserte i dag. Det får interesseorganisasjoner til å reagere.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Regjeringens nye fastpris på strøm dekker ikke de 300.000 husholdningene med fjernvarme i Norge.
- NBBL og Norsk Fjernvarme reagerer, og mener regjeringens grep må endres.
- Fjernvarmeprisen følger i stor grad spotprisen på strøm, med fratrekk for den etablerte strømstøtten.
- Energidepartementet sier de vil se på fjernvarmens plass i energisystemet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Når man gjør et så stort grep for strømkundene, er det litt tonedøvt at man glemmer fjernvarmekundene.
Det sier administrerende direktør Bård Folke Fredriksen i Norske Boligbyggelag (NBBL).
– Regjeringen har glemt at det er 300.000 husholdninger som er fjernvarmekunder, og den prisen de betaler for fjernvarme følger jo i stor grad spotprisen på strøm, fortsetter han.
De norske byggelagene i NBBL forvalter til sammen 600.000 boliger over hele landet. Svært mange av de 300.000 boligene med fjernvarmefjernvarmeFjernvarme er et oppvarmingssystem der energi fra en fjernvarmesentral overføres i form av varmt vann i isolerte rør til boligområder og andre bygninger innenfor et større område, en bydel eller en hel by. Energikilden i den sentrale varmesentralen kan være avfallsforbrenning, gass, olje, flis, strøm eller overskuddsvarme fra industri. representeres av NBBL, fordi de ofte er borettslag og sameier.
Les på E24+
Skeptisk til shippingaksje: – Har forverret seg
Håper på opprydning
Fredag la statsminister Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland frem flere nye strømgrep. Blant dem er en valgfri fastpris på 40 øre kilowattimen, såkalt «norgespris», som trer i kraft 1. oktober.
Fredriksen i NBBL mener de kundene som ikke bruker strøm til oppvarming og varmtvann må få samme garanti på regningen de skal betale.
Men støtten får altså ikke effekt for dem som i dag varmer opp hjemmet med fjernvarme.
– Det ser ikke vi på noe av det som er kommet i dag, sier Fredriksen.
Fastprisen skal gjelde både hytter og private hjem, opplyste statsministeren på en pressekonferanse. Strømstøtten dekker i dag bare husholdninger, og ikke hytter.
– Det samme skjedde da strømstøtten kom. Den var bra, den, for de individuelle strømmålerne. Men de hadde glemt fjernvarmekundene og fellesmålerne som ofte er i blokkbebyggelsen.
Les også
Regjeringen: Folk kan velge mellom strømstøtte og fastpris på 40 øre
– Så ble jo det ryddet opp i ganske raskt, legger Fredriksen til.
I strømstønadsloven er det regulert at beregningen for prisen av fjernvarme skal ha fratrekk tilsvarende strømstøtten.
Nå venter han noe lignende i ordningen om den såkalte norgesprisen.
– Jeg er glad på vegne av strømforbrukerne, at man kan tilby denne typen fastpris, men jeg har ikke hørt noe om man har tenkt gjennom problemstillingen med fjernvarme.
– Og det må man gjøre. For prisen på fjernvarme er knyttet til spotprisen på strøm. Den går opp og ned med strømprisen.
– Blindsone
Fredriksen får, kanskje ikke uventet, støtte av daglig leder Oda Therese Gipling i interesseorganisasjonen Norsk Fjernvarme.
– Vi er ganske sjokkert over det forslaget som har kommet. Jeg tenker det er bra at de ivaretar forbrukeren, men en regjering i den kraftkrisen vi står i må evne å se helhetlig på hele energisystemet, sier hun.
Les også
Analytiker advarer mot fastpris: – Ekstreme priser
– Sånn som det ble lagt frem i dag, som jeg regner med er et arbeidsuhell, betyr det kroken på døren for de fleste fjernvarmeselskapene.
Hun trekker frem avfallsforbrenningsavgiften og energimerkeordningen som utgifter bransjen har måttet hanskes med.
– Jeg tenker du ikke kan ha en blindsone for en så etablert energisatsing når du kaster ting på energiløsninger som er veldig kostbare og tidkrevende. Fjernvarmebransjen har sagt at vi kan doble produksjonen vår innen 2030 dersom det er politisk vilje til det, sier Gipling.
– Men da må de fjerne barrierene. Dette er en bransje som de siste fire årene har blitt tynget med avgifter, mens andre energisatsinger som er mer usikre, har fått hundrevis av milliarder kastet over bordet. Det er uforståelig.
Hun minner om at det nordmenn bruker mest strøm på på vinterstid er nettopp varme. Der kunne fjernvarmen avlastet kraftnettet og tatt ned risikoen, mener Gipling.
– Når du ikke ber om masse stønader, blir du den som sitter igjen med å bli avgiftstynget i stedet. Det er ekstremt uheldig for det norske energisystemet. Fjernvarme er ikke noen nysatsing, det er veletablert. Det er et rørnett i bakken, som bare ikke er godt nok utnyttet.
– Når man kaster slikt på bordet uten en høring, så burde man i hvert fall ha sett på hvilke energibærere man er helt avhengig av for at det ikke skal gå i svart.
Regjeringen: – Oppmerksomme på usikkerhet
I Energidepartementet påpeker statssekretær Elisabeth Sæther at norgesprisen ikke er en ny fastprisavtale for sluttbrukerne, men heller en statlig støtteordning.
– Vi er oppmerksomme på at de nye grepene vi nå har foreslått kan skape usikkerhet for fjernvarmebransjen, skriver Sæther i en e-post.
Elisabeth Sæther
Statssekretær i Energidepartementet.
Men det er flere grunner til at regjeringen ikke har en støtteordning for fjernvarme tilsvarende strømstøtteordningen.
– Fjernvarmebransjen benytter i hovedsak andre energibærere enn strøm. I tillegg er det en rekke regulatoriske og markedsmessige forskjeller mellom omsetning av strøm og fjernvarmeleveranser, sier Sæther.
– Eventuelle endringer i strømstønadsloven og forholdet til fjernvarme vil være gjenstand for høring på vanlig måte.