Norsk gjennombrudd: Nato skal bry seg mer om Arktis

5 hours ago 5


Norge er i ferd med å få sikkerhet i Arktis høyere opp på Natos agenda. Det bekrefter generalsekretær Mark Rutte overfor VG.

 Gøran Bohlin / VGMark Rutte og Jonas Gahr Støre dro torsdag ut i et skytefelt utenfor Ramsund for å se på en norsk – amerikansk demonstrasjon av spesialsoldater, F-35 kampfly, helikoptre og stridsbåter. De kunne snakke direkte med pilotene under øvelsen. Foto: Gøran Bohlin / VG
rapporterer fra Ramsund og Evenes Torsdag 22. mai kl. 18:25

Kortversjonen

  • Nato øker fokus på Arktis' sikkerhet etter et initiativ fra blant andre Norge.
  • De syv arktiske Nato-landene har blitt enige om en felles strategi.
  • Generalsekretær Mark Rutte bekrefter dette under et besøk i Ramsund.
  • Økt geopolitisk interesse og spenninger i Europa forsterker behovet, sier Støre.

Nato har satt i gang et større arbeid for å øke sin forståelse for hva som skjer i Arktis. Norge har argumentert for dette over mange år.

Nå er de andre Nato-landene i nord mer positive til å samordne forsvar av sine arktiske områder.

– For få dager siden ble de syv arktiske statene i Nato enige om en felles tilnærming til det høye nord og Arktis, og hvordan de ønsker at Nato skal jobbe med det, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Generalsekretær Mark Rutte bekreftet dette da han besøkte marinebasen i Ramsund, lengst sør i Troms, torsdag.

 Gøran Bohlin / VGFoto: Gøran Bohlin / VG

Les også: Nato-sjefen i Nord-Norge: – Svært viktig besøk for meg

Norsk lederskap

De syv landene som hører naturlig til den arktiske regionen i Nato er Norge, Island, Danmark, Canada, USA, samt de nye medlemslandene Finland og Sverige.

– Dette skjer under lederskap fra blant andre Norge. Landene jobber sammen, og Nato blir stadig mer involvert i det høye nord, bekrefter Mark Rutte overfor VG.

 Gøran Bohlin / VGJonas Gahr Støre og Mark Rutte møtte pressen på kystvaktfartøyet Senja torsdag. Foto: Gøran Bohlin / VG

Arbeidet som skulle føre til strategi for Arktis i Nato, stoppet mer eller mindre opp da Trump-administrasjonen overtok i januar.

Men de siste månedene har interessen vokst i land som Canada og Danmark for å samordne sine sikkerhetsinteresser gjennom alliansen.

Grønland-krisen

VG får opplyst fra flere Nato-kilder at Donald Trumps mange uttalelser om å ta kontroll over Grønland, har fått Danmark til å knytte sikkerheten for Grønland tettere opp mot Nato-samarbeidet.

Grunnen er åpenbar: Om man tar Trump på ordet og legger til grunn det han har sagt at Danmark ikke kan ivareta Grønlands sikkerhetsbehov, så er det mer fornuftig å gjøre dette i Natos regi enn å forholde seg til amerikanske fremstøt om å ta kontroll over Grønland.

– Vi skal takke president Trump for at han har rettet fokus mot sikkerhet og trusler i det høye nord, sier Rutte.

Mark Rutte og Jonas Gahr Støre på vei inn i et helikopter i Ramsund torsdag. I bakgrunnen står Norges Nato-ambassadør Anita Nergaard. Foto: Gøran Bohlin / VG

Økt forståelse

Trump har også snakket høyt om at Canada burde bli USAs delstat nummer 51. Det kan ha vært medvirkende til at også Canada er mer positiv til å diskutere arktisk sikkerhet i rammen av Nato-samarbeidet.

– NATO har økende fokus på det høye nord for å øke vår forståelse av situasjonen, ruste opp, forbedre våre kapasiteter og modernisere våre kommando- og kontrollsystemer, sier Rutte.

 Gøran Bohlin / VGFoto: Gøran Bohlin / VG

– Og Nato vil bli mer og mer involvert. Dette er en virkelig endring fra fem eller ti år tilbake. Om kort tid skal vi diskutere dette med landenes ambassadører i Brussel, hvordan vi skal ta det videre, legger han til.

Før Rutte forlot Ramsund og et besøk på Evenes flystasjon torsdag ettermiddag, sa han at det korte Norgesbesøket hadde gitt ham økt forståelse av situasjonen i nordområdene, og behovet for Nato-koordinering.

Arktis nevnt 14 ganger

USA holder for sin del på med en gjennomgang av hvordan landet disponerer sine militære styrker. Resultatet av denne gjennomgangen er ventet til høsten.

Men i det norske regjeringssystemet har man merket seg at den siste etterretningsrapporten fra Det hvite hus nevner Arktis 14 ganger, får VG opplyst.

 Gøran Bohlin / VGFoto: Gøran Bohlin / VG

Støre sier at de arktiske områdene i Nato har spesielle utfordringer fordi arealet de dekker er så enormt.

– Å ha kapasitet til å følge bedre med er viktig for hele Nato, sier statsministeren til VG.

– Hvorfor er det viktig nå?

– Utviklingen i nordområdene er omfattet av økt geopolitisk interesse, sier Støre.

– Med spenningene i Europa, med Russland som ruster opp og Kina som melder seg på, blir dette viktigere, sier han.

 Gøran Bohlin / VGFoto: Gøran Bohlin / VG
Read Entire Article