Ny operasjon: – Jeg har tøffe tider foran meg

2 months ago 14


 Jostein Overvik Foto: Jostein Overvik

Lørdag blir en D-dag i Aleksander Aamodt Kildes karriere.

Onsdag 19. februar kl. 11:29

Kortversjonen

  • Aleksander Aamodt Kilde skal operere skulderen på ny etter skaden i Wengen for over et år siden.
  • Operasjonen anses som omfattende og innebærer muskeltransplantasjon med sener fra hans egen kropp.
  • Kilde satser på å være klar for OL om ett år, men frykter at karrieren kan stå på spill.

Det er gått over 13 måneder siden ulykken i Wengen. Aamodt Kildes venstre skulder er omsider klar for den avgjørende operasjonen. Drømmen er å være tilbake i startboksen når OL åpner med utfor 7. februar neste år.

– Jeg er spent og kjenner på at dette er en operasjon som er ganske omfattende. Men det gjør meg både glad og motivert at det er mulig å gjøre noe i det hele tatt. Nå har jeg fokus på at dette er et steg riktig retning. Jeg begynner å bli lei av å vente, sier Aleksander Aamodt Kilde til VG.

Den knallharde møtet med sikkerhetsnettet ga han omfattende skader i både høyre legg og venstre skulder. Sist sommer gikk det infeksjon i skulderen. Ankerfestet til to muskler måtte løses.

Det er disse to – kalt infraspinatus og supraspinatus – som nå skal få et felles feste. Men musklene har trukket seg sammen i løpet av et halvt år. De må skjøtes på med sener hentet fra Kildes egen rygg og lår.

– Jeg må gjøre en liten muskeltransplantasjon, forklarer han selv.

Kildes skjebne ligger i doktorhendene til Sepp Braun ved Privatklinik Hochrum i Innsbruck. Sammen med to andre kirurger skal han gjennomføre operasjonen.

Bilde av Sepp BraunSepp Braun

Professor og skulderspesialist

– Jeg har tøffe tider foran meg. Operasjonen er litt av et opplegg. Det skal bli godt å komme i gang, mener han og opplyser at legene er «litt nervøse» før operasjonen.

– De klarer ikke å se nøyaktig hva de skal gjøre, før de er inne i skulderen, sier Kilde, som er siste nordmann med sammenlagtseier i den alpine verdenscupen.

Frykten er at skulderen fortsatt er infisert av bakterier. I høst gikk Aleksander Aamodt Kilde ned 10 kg i kroppsvekt på grunn av en knallhard antibiotikakur.

– Nå er beinkvaliteten i skulderen blitt god nok til å gjøre forankringen av musklene. Selvfølgelig er man redd for at det kan ligge latente bakterier der inne som kan blusse opp igjen, sier han.

Han skal uansett gjennom tre nye måneder med antibiotikabehandling etter operasjonen. I høst kunne han hverken spise sukker eller karbohydrater. To av «favorittrettene» til eventuelle bakterier.

 Jostein OvervikFoto: Jostein Overvik

– Jeg må være flink til å få i meg riktig næring og gjøre situasjonen så optimal som mulig, sier han.

Eksperten på fart planlegger å holde seg mest mulig i ro hjemme i Innsbruck. Han var heller ikke til stede under alpint-VM i Saalbach nylig.

– Jeg vil være ordentlig, ordentlig klar for operasjonen på lørdag. Så det var ikke aktuelt å være i store folkemengder og bli dratt hit og dit. Det var kjedelig å droppe VM, men man kan ikke få med seg alt, forklarer han.

Han fikk dermed ikke med seg Mikaela Schiffrins VM-gull i lagkombinasjonen. Forloveden tok ingen individuelle VM-medaljer. Også Schiffrin har slitt med skade etter det stygge fallet 30. november.

– Hun har klart seg veldig fint. Hun har vært rå i situasjonen og viser den stayerevnen hun har. Det har vært veldig imponerende og inspirerende for meg også, sier Aleksander Aamodt Kilde.

Det kan gå to måneder etter operasjonen før han ser forloveden igjen.

 Cornelius Poppe / NTBFoto: Cornelius Poppe / NTB

Han har stått mye på ski de siste månedene. Fysikken er god og vekten viser igjen 97 kg. Sist helg svingte han ned utforløypa hvor Franz Klammer vant OL-gull i 1976.

– Den er heftig. Jeg cruiset den ned med slalåmsvinger som en turist. Det gikk veldig fint. De eneste jeg merket var at skulderen bare henger ned. Den har ingen funksjon. Jeg merker hvor viktig skulderen når jeg står på ski – i forhold til balanse og bevegelse.

– Frykter du at karrieren står på spill?

– Ja, men det er ikke noe nytt. De har jeg følt på lenge. Dette blir en ganske stor utfordring uansett hvordan du vrir og vender på det, svarer Aleksander Aamodt Kilde og fortsetter:

– Men jeg har erfart hvordan andre har kommet tilbake. Jeg kjenner meg selv, og vet hvordan kroppen min reagerer på trening og rehabilitering. Det gir med troen. Men dette er litt skummelt.

Han tar ingenting for gitt.

– Det er naivt å si at jeg er hundre prosent sikker på å komme tilbake.

Read Entire Article