Kakefeiring for tydeligere utredningsinstruks til barns beste. På menneskespråk: en oppskrift på hvordan staten skal ta barn mer på alvor.
Barneombudet, OsloTorsdag 5. desember kl. 19:33Kortversjonen
- Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) og barneombud Mina Gerhardsen har lansert en ny utredningsinstruks for å sikre at barns beste blir bedre synliggjort og vurdert i statlige saker.
- Instruksen krever at alle vurderinger av barns beste må være skriftlig og synlig i sakene som blir behandlet.
- Den nye instruksen vil ikke få betydning for Kunnskapsdepartementets kontroll av lovligheten i vedtaket om å legge ned skoler og skolesteder i Innlandet.
Barneminister Kjersti Toppe (Sp) insisterer på at en tydeliggjøring av barns interesser er en så stor gladnyhet i statlig saksbehandling - at det forsvarer en halv kvadratmeter marsipankake.
– Den nye veilederen strammer jo opp vurderinger av hva som er barns beste i alle typer saker, sier Kjersti Toppe til VG.
Hun tok det første kakespadetaket i marsipankaken hos Barneombudet da den nye veilederen ble presentert.
Det nye barneombudet Mina Gerhardsen ventet høflig til Toppe hadde forsynt seg.
Men høfligheten stopper der.
Gerhardsen lover å sjekke om politikere som barneministeren og byråkrater i staten virkelig bruker oppskriften om å legge nok vekt på barns beste.
I veilederen er det presisert at virkninger for klima, barn, samiske rettigheter og distriktshensyn er bedre synliggjort.
Må dokumentere vurdering
– Hvorfor skal vi tro at sterkere hensyn til barns beste blir noe mer enn fine ord?
– Fordi nå blir det tydelig at man må gjøre den vurderingen. Alle vurderinger om barns beste må være skriftlig. Hva har vi vurdert? Har vi spurt nok? Har man gjort jobben, eller har man ikke gjort jobben? Dette må være synlig i sakene som blir behandlet. Saksbehandlerne er nødt til å vise hvordan barns beste er vurdert hver eneste gang, understreker barneombud Mina Gerhardsen.
– Hva skjer hvis barnas beste ikke blir vurdert - slik instruksen krever?
– Da er ikke jobben ferdig. Da må man ta den runden i tillegg. Og da kan saken avvises, svarer barneombudet og barneministeren nærmest sammen. Som en duo. Selv om den ene egentlig skal passe på den andre.
– Må gjøres en jobb
– Hvordan tar byråkratene i bruk instruksen om å vurdere barns beste?
– Det må gjøres en jobb i departementer, direktorater og andre steder der saker som angår barn og unge utredes. Alle vet at utredningsinstruksen er hellig i statlig forvaltning.
Den er noe alle byråkrater vet om og må rette seg etter. Så lenge barns beste ikke har vært med som en del av denne instruksen, har det vært lett å glemme å vurdere hva som er best for barn og unge - helt konkret, svarer barneminister Kjersti Toppe.
For selv om FNs barnekonvensjon i årevis har vært inkludert i norsk lov - har det ikke alltid vært like lett å se sporene av det i konkret saksbehandling.
Kjersti Toppe sier hun har stor tro på at staten nå blir flinkere å lytte mer til barn og unge.
Spesielt i saker der man i første omgang ikke tenker på at barn berøres.
– Et eksempel kan være når vi utarbeider nasjonal transportplan, nasjonalt og regionalt når det foretas prioriteringer. Hvordan ivaretas egentlig barns beste? spør Toppe og svarer selv:
– Det er mange saker på nasjonalt nivå som virkelig angår barn og unge, men der vi i dag er for dårlige på involvering. Vi har ikke vært flinke nok, erkjenner barne- og familieministeren.
Hvor viktig er det at barn og unges beste tas hensyn til i saker som berører dem?aDet er enormt viktig at hensynet til barn og unge prioriteres i saksbehandlingen.bJeg synes det er overdrevet. Hensynet til barn får for mye oppmerksomhet i det norske samfunnet.I praksis vil ikke oppskriften få betydning allerede når Kunnskapsdepartementet (KD) nå skal kontrollere lovligheten i vedtaket om å legge ned skoler og skolesteder i Innlandet.
Det bekrefter Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) overfor VG.
– Utredningsinstruksen gjelder kun for statlige tiltak og har derfor ingen krav knyttet til tiltak på kommunalt eller fylkeskommunalt nivå. Den grunnleggende lovlighetsvurderingen er ikke knyttet til utredningsinstruksen, men til Forvaltningsloven og Opplæringsloven, skriver seniorrådgiver Harald Nyquist i en epost til VG torsdag.