Stortinget kan potensielt stanse Equinors strømsluk i Hammerfest. – Er nok veldig mange ulike løsninger for hva som skal skje videre, sier Marius Arion Nilsen (Frp).
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Stortinget kan potensielt stanse Equinors strømsluk i Hammerfest.
- Equinor skal bruke om lag to prosent av Norges samlede strømforbruk på å elektrifisere gassanlegget på Melkøya fra rundt 2030.
- Prosjektet er 30 prosent ferdig, men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil stanse det og heller fortsette med dagens gasskraft.
- Et knapt flertall på Stortinget er skeptisk til elektrifiseringen, og nå kan det gå mot politiske forhandlinger om alternative løsninger.
- Energiminister Terje Aasland mener det er uklokt å snu, ett og et halvt år etter at regjeringen godkjente prosjektet til 16 milliarder kroner.
- Sofie Marhaug (R) utelukker ikke at det kan bli krav om erstatning hvis Stortinget gjør grep som påvirker inngåtte kontrakter.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Equinor skal bruke om lag to prosent av Norges samlede strømforbruk på å elektrifisere gassanlegget på Melkøya fra rundt 2030.
Nå brygger det opp til ny strid på Stortinget. En mulig løsning på kraftbehovet i Finnmark kan være et gasskraftverk med rensing til titalls milliarder.
Etter å ha varslet exit fra regjeringen vil Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum stanse prosjektet i dagens form, sier han til Politisk kvarter i NRK mandag.
– Vi må stoppe det prosjektet sånn som det er nå, sier Vedum til NRK.
Trygve Slagsvold Vedum
Leder av Senterpartiet og avtroppende finansminister
Han vil heller la dagens gasskraftverk fortsette å drive Melkøya. Et premiss for å godkjenne elektrifiseringen var at det skulle bygges ut mye vindkraft i Finnmark.
– Jeg tror det er helt umulig å få til, sier Vedum.
Equinor har allerede brukt milliarder på Melkøya-prosjektet, og kan ikke garantere drift på Melkøya etter 2030 uten mer kraft.
Flertallet er skeptisk
Slik fordeler de politiske blokkene seg i Melkøya-spørsmålet:
- SV, Sp, Rødt, FrpFrpinkludert eks-medlem Christian Tybring-Gjedde, Venstre, KrF, MDG og Pasientfokus ønsker alternative løsninger på Melkøya. Disse har totalt 85 mandater og flertall på Stortinget.
- Ap og Høyre støtter elektrifiseringen på Melkøya, med til sammen 84 mandater i Stortinget, ifølge en kartlegging fra NRK.
Energiminister Terje Aasland (Ap) mener det er uklokt å snu, ett og et halvt år etter at Equinor fikk regjeringens godkjennelse.
– Vi kan ikke hoppe og sprette rundt og opptre uansvarlig overfor det vi allerede har forpliktet oss til, sier Aasland til NRK.
Terje Aasland
Energiminister (Ap)
Les også
Equinor vurderte nytt Melkøya-grep: – Ufattelig at de har lagt bort planene
– Bygget på leirføtter
Det er fortsatt litt uklart hva flertallet på Stortinget faktisk kan bli enig om.
– Jeg vil tro at det i første omgang er flertall for å pause eller stanse prosjektet. Så er det nok veldig mange ulike løsninger for hva som skal skje videre, sier Marius Arion Nilsen (Frp) til E24.
Han vil stanse elektrifiseringen av Melkøya, men vil ikke sette produksjonen på Snøhvit-feltet i fare.
– Vi foreslår en utvidelse av gasskraftverketgasskraftverketMelkøya-anlegget drives i dag av gasskraft på anlegget. Dette er ett av Norges største utslippspunkter med rundt én million tonn utslipp per år. Her må Stortinget være pragmatisk og løsningsorientert. At Snøhvit-produksjonen stanser er ikke en løsning Frp er interessert i.
Han vil nedjustere utslippskravene for Equinor, noe andre partier neppe vil godta.
Marius Arion Nilsen
Stortingsrepresentant (Frp)
– Er det greit med omkamp for et prosjekt som er godkjent av regjeringen, etter at det er investert milliarder og prosjektet er 30 prosent ferdig?
– Det er en utfordrende situasjon. Vi har ikke hatt tro på premisset for dette vedtaket, nemlig et kraftløft for Finnmark med storstilt utbygging av vindkraft. Det har vært et prosjekt på leirføtter, sier Nilsen.
– Dette vil kunne få sin kostnad. Men det vil også ha en stor kostnad å støvsuge Troms og Finnmark for kraft og sende den til Melkøya.
Usikkerhet om fremtiden
– Argumentet for dette prosjektet er at det skal forlenge levetiden på Snøhvit. Det er ikke Rødt så opptatt av, sier Sofie Marhaug (R) til E24.
– Derfor må alle som er mot elektrifiseringen forhandle. Det er trist hvis vi ikke klarer å bli enige om et alternativ.
Hun noterer seg at hverken Vedum eller Frp-leder Sylvi Listhaug er helt avvisende til CO₂-fangst og lagring som alternativ.
– Jeg mener vi skylder Finnmark å bli enige om en løsning.
Hun utelukker ikke at det kan bli krav om erstatning hvis Stortinget gjør grep som påvirker inngåtte kontrakter.
– Jeg tror ikke dette blir gratis for staten. Det kan godt hende det vil komme erstatningskrav. Men det blir heller ikke gratis for staten hvis man bryter menneskerettighetene overfor reindriften, sier Marhaug.
Sofie Marhaug
Stortingsrepresentant (Rødt)
Les også
Equinor innrømmer utfordringer på Melkøya
Vil ha flytende gasskraft
Lars Haltbrekken (SV) inviterer alle partiene til å støtte en løsning der dagens prosjekt fullføres, men med et flytende gasskraftverk i tillegg.
– Vi stanser ikke elektrifiseringen, men supplerer den med gasskraftverk med rensing. Alternativet til dette er strøm fra land, og utbygging av vindkraftverk med svære naturinngrep, sier Haltbrekken.
– Her må regjeringen snarest instruere Equinor i å satse på flytende gasskraft med rensing. Det er billigere for Equinor å få strømmen fra land, men da tar forbrukerne regningen i form av høyere strømregninger, sier han.
Lars Haltbrekken
Stortingsrepresentant (SV)