Russland manipulerer nå GPS-signaler på en ny måte i Øst-Finnmark.
Det kalles spoofing, og betyr at man ikke kan stole på at en GPS viser riktig posisjon.
Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom) gjør målinger av de russiske forstyrrelsene. Ifølge dem varierer avvikene stort.
– Så det går ikke an å si noe helt nøyaktig om det. Men du kan få veldig stor feil i plassering, sier direktør John-Eivind Velure i Nkom.
John-Eivind Velure i Nkom sier de denne uka skal gjøre nye målinger av russisk jamming og spoofing i Øst-Finnmark.
Foto: Vetle Hjortland / NRKAvviser at det skjer på bakken
Velure presiserer at de ikke har målt forstyrrelser på bakkenivå, men kun i høyden fra 1400 meter og opp.
Hadde det skjedd på bakkenivå, ville du merket det. For eksempel vil din mobil lures til å vise at du befinner deg på en helt annen plass enn der du faktisk er.
Øst-Finnmark rådet, som består av alle kommunene i regionen, sendte sist uke ut en uttalelse der de uttrykte stor bekymring over situasjonen. I skrivet sto det blant annet at «nye rapporter viser nå at signalforstyrrelsene har nådd bakkenivå», men Nkom avviser dette.
I NRK Nordnytt mandag sa styreleder Wenche Pedersen at dette var basert på tilbakemeldinger de hadde fått fra folk.
Den nye normalen
I flere år har det russiske forsvaret gradvis økt sin tukling med GPS-signalene øst i Finnmark.
Først startet det i det små med jamming under militærøvelser i nord. Særlig etter at landet gikk til krig i Ukraina i 2022, har dette blitt massivt og dagligdags. Så normalt har det blitt at Nkom i fjor høst ikke lenger ønsket tips om jammingen.
Den norske etterretningstjenesten viste fram dette bilde i 2018, som ifølge dem er en russisk jamme-stasjon.
Foto: EtterretningstjenestenNorsk etterretningstjeneste har i mange år advart om russernes aktivitet. Tidligere har de vist hvordan og fra hvor russerne angriper Norge med sin hybride krigføring.
Og ikke nok med det: Det russiske forsvaret har selv skrytt av hvordan de holder på. Og det få kilometer fra Norge, ifølge Aftenposten.
Spoofingen som nå skjer i nord, må sees i sammenheng med jamming, mener overingeniør og ekspert på droneteknologi, Nils Håheim-Saers ved forskningsinstituttet Norce.
– Det er fortsatt en del av hybridkrigen, sier han.
– Det rimer med den gjeldende militærdoktrinen i Russland, som går ut på å skape usikkerhet og frykt gjennom hybridkrig for å oppnå politiske mål. Gjerne med militære midler, men ikke som en militæroperasjon.
Nils Håheim-Saers i Norce er ekspert på droner.
Foto: Hans-Ludvig Andreassen / NRKHan mener russerne har økt intensiteten i den hybride krigføringen. Skarpere retorikk om Svalbard og skipene som skaper trøbbel i Østersjøen, er eksempler på det.
Hensikten med landets hybridkrig i nord kan for eksempel være å få Norge til å slutte med sin støtte til Ukraina. Dette er tidligere trukket fram av forskere og norske myndigheter.
Spoofing og jamming kan være med på å skape en form for usikkerhet blant folk som bor i Nord-Norge om myndighetene i Oslo klarer å opprettholde grunnleggende nasjonale funksjoner, forklarer Håheim-Saers.
Ukrainske mikrofly brukes som droner for å angripe mål inne i Russland. Et angrep sist sommer sør for Murmansk ble fanget på film.
Video: Videoen er publisert på ulike Telegram-kanalerAngrep nær Norge
Det siste året har det vært flere ukrainske droneangrep mot russiske militæranlegg nær Norge. Et av angrepene ved den militære flybasen Olenja ble fanget på film i fjor sommer.
Tidligere er det kjent at russerne bruker jamming for å beskytte sine militære anlegg, men også rundt byer. Slike grep har russerne også brukt under president Putins reiser, for å beskytte mot overvåkning fra droner.
Det er ukjent om de ukrainske dronene kun bruker GPS fra verdensrommet til navigasjon, ifølge Håheim-Saers.
At russerne kan bruke spoofingen til å lede de ukrainske dronene mot Norge, bort fra militære mål i Russland, mener han er lite sannsynlig.
Han viser til at jamming og spoofing også kan være med på å heve terskelen for at en motstander kan gjøre et droneangrep mot for eksempel en flybase, også her hjemme i Norge.
Ikke på bakkenivå
Hittil er det lufttrafikken som er rammet av russernes GPS-tukling i Øst-Finnmark. De siste årene har flyene derfor endret rutiner, og bruker også annen navigasjon.
Selv om ikke GPS-tuklingen rammer helt ned på bakkenivå, er norske myndigheter bekymret for at det kan komme til å skje.
Stabssjef Tarjei Sirma-Tellefsen i Finnmark politidistrikt sier til NRK at folk i dag er teknisk avhengig av GPS i mye av det man driver med.
Publisert 28.01.2025, kl. 09.07