Oljefondet trosser etikkråd – sentralbanksjefen vil ikke forklare hvorfor

3 hours ago 4


Ida Wolden Bache vil ikke forklare hvorfor fondet fortsetter investeringene i omstridt gruvekonsern.

 Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har ikke villet stille i intervju for å forklare hovedstyrets begrunnelser. Foto: Helge Mikalsen / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I forrige uke valgte Oljefondet å trosse sitt eget EtikkrådEtikkrådEt råd som gir anbefalinger for å sikre at investeringer eller handlinger er i tråd med etiske standarder..

Rådet har anbefalt fondet å trekke seg ut av to gruveselskaper, Rio Tinto PLC og Rio Tinto Ltd, på grunn av en uakseptabel risiko for alvorlig miljøskade.

Likevel har Oljefondet valgt å fortsette å investere i selskapene.

Selskapene driver en bauksittgruvebauksittgruveBauksitt er et råstoff som brukes i produksjon av aluminium, som igjen er metall med lav vekt. i Amazonas, og planlegger en betydelig utvidelse av gruven neste år. Utvidelsen vil føre til at 64 kvadratkilometer med regnskog forsvinner. Det tilsvarer 9000 fotballbaner, ifølge Regnskogsfondet.

E24 har forsøkt å få svar fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache om beslutningen, men har ikke lykkes. Bache leder hovedstyret i Norges Bank og er dermed ansvarlig for beslutningen om å ikke utestenge selskapene.

På tirsdag i forrige uke deltok både hun og Oljefond-sjef Nicolai Tangen på en høring om fondsmeldingen på Stortinget. Sentralbanksjefen avslo E24s intervjuforespørsel i etterkant av møtet. Hun har heller ikke vært tilgjengelig for intervju i etterkant.

Forstår ikke beslutningen

I en e-post skriver kommunikasjonsrådgiver Une Solheim i Oljefondet at hovedstyret har besluttet å følge opp Rio Tinto gjennom såkalt eierskapsutøvelseeierskapsutøvelseEn strategi der investorer bruker sin innflytelse som eiere til å påvirke selskapets beslutninger og praksis, ofte for å forbedre miljømessige, sosiale eller styringsmessige forhold. over 5 til 10 år.

Det vil si at Oljefondet skal følge opp hva selskapet gjør.

– Selskapene har iverksatt tiltak for å begrense miljøpåvirkningen, og gjennom aktiv eierskapsutøvelse kan vi påvirke og bidra til at tiltakene faktisk gjennomføres i tråd med god praksis, skriver hun.

Une Solheim

kommunikasjonsrådgiver Une Solheim i Oljefondet

Ingrid Tungen i Regnskogsfondet sier hun ikke kan forstå hvorfor Norges Bank velger å se bort fra Etikkrådets klare anbefaling.

– Rio Tintos planer om gruveutvidelse i Amazonas vil avskoge tropisk regnskog tilsvarende 9000 fotballbaner. Det er et av de mest artsrike områdene i verden. Å investere i et slikt selskap er i praksis å investere i avskoging, selv med tiltak for å redusere miljøødeleggelsen, sier hun.

Ingrid Tungen

Leder for avskogingsfrie markeder i Regnskogfondet

Regnskogsfondet har fulgt Rio Tintos virksomhet i flere år. De mener selskapet så langt ikke har evnet å redusere sin miljøpåvirkning eller sikre reell involvering av lokalbefolkningen i området.

Oljefondet eier rundt to prosent Rio Tinto-konsernet, og har aksjer i fem Rio Tinto-selskaper til en samlet verdi av 24 milliarder kroner.

Mener fondet tar grep

Ifølge Regnskogsfondet har Oljefondet investert nesten 2.000 milliarder i selskaper med høy risiko for avskoging.

Samtidig har Norge totalt satt av 48,68 milliarder kroner til sin skogsatsing. Bare i fjor satte Norge av 4 milliarder til bevaring av regnskog.

Rio Tinto har gruvevirksomhet i store deler av verden, her fra en koppergruve i Arizona, USA. Foto: Matt York / AP

Une Solheim i Norges Bank sier at Oljefondet aktivt tar grep mot avskogingsrisiko.

– Gjennom dialog og eierskapsutøvelse kan vi påvirke selskapene til å redusere sitt fotavtrykk på natur, inkludert avskoging.

Oljefondet hadde fem møter med Rio Tinto PLC i fjor, ifølge fondets egen oversikt over selskapsdialog. Disse skal blant annet ha handlet om miljø, klima og sosiale forhold, ifølge oversikten.

Les også

Fem år etter Hydro-skandalen i Brasil: – Som om vi ikke eksisterer

Read Entire Article