2025 kan gi lavere oljepris, men analytikere ser «gode investeringsmuligheter» i oljeaksjer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Oljeprisen kan falle litt i 2025, men analytikere tror den vil holde seg relativt nær dagens nivåer.
- Analytikere spår en snittpris på 70 dollar eller 70–80 dollar fatet.
- Oljegrupperingen Opec, kinesisk økonomi, geopolitisk uro og utviklingen i verdensøkonomien er viktige faktorer for oljemarkedet.
- Flere analytikere ser samtidig «gode investeringsmuligheter» i oljeaksjer.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Pandemi og Ukraina-krigen ga flere år med store bevegelser i oljeprisen, men gjennom 2023 og 2024 har utviklingen vært mer stabil. Selv med betydelig geopolitisk uro, blant annet i Midtøsten.
I 2024 var prisen (brent spot) oppe i rett over 90 dollar fatet på det meste i april, og så vidt under 70 dollar på det laveste i september. For det meste beveget prisen seg mellom 70 og 85 dollar gjennom fjoråret, og rundt årsskiftet har prisen vært på 75–76 dollar.
Det kan bli bildet også i 2025, tror flere analytikere.
– Underliggende har oljeprisen i 2024 vært preget av rekordhøy geopolitisk urolighet og svak etterspørselsvekst, kombinert med et vinglende Opec-kartell desperate etter å støtte prisbildet, skriver energianalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets.
Les på E24+
Ohoi! Endelig en folkeaksje i sikte!
– Alle disse effektene ser vi fortsetter inn i 2025, men siste løypemelding om at Opec avventer å rulle tilbake produksjonsvolumer gjør at markedsbildet er relativt balansert gjennom neste år, selv med moderat etterspørselsvekst, skriver Bruaset videre.
Dempet vekst
Oljegrupperingen OpecOpecOrganisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) har i dag 12 medlemsland, med Saudi-Arabia som den klart største oljeprodusenten. De øvrige medlemmene er Iran, Irak, Kuwait, Venezuela, Algerie, Ekvatorial-Guinea, De forente Arabiske Emirater, Gabon, Den demokratiske republikken Kongo, Libya og Nigeria. I tillegg er enda flere land, inkludert Russland, en del av den større gruppen Opec+. står helt sentralt.
Kartellet, med Saudi-Arabia i spissen, har flere ganger gjennom fjoråret forlenget sine kutt i oljeleveransene. Senest i desember utsatte grupperingen produksjonsøkningene med ytterligere tre måneder, til april 2025.
Opec har også flere ganger jekket ned sine anslag for oljeetterspørselen. Opec anslår at oljeetterspørselen vil vokse med 1,45 millioner fat per dag i 2025, til 105,27 millioner fat per dag.
Det internasjonale energibyrået (IEA) venter på sin side en svakere vekst på 1,1 millioner fat per dag, med et samlet forbruk på 103,9 millioner fat per dag.
– Den relativt dempede takten til den globale veksten i oljeetterspørselen ligger an til å fortsette i 2025, skrev IEA i sin desember-rapport.
– Kina vil være lunken
Svakere etterspørsel, blant annet fra Kina, er en viktig årsak til at Opec-anslagene har blitt jekket ned.
– Kina tror vi dessverre vil være lunken i 2025, skriver Vidar Skogset Lyngvær, analytiker i Danske Bank, til E24.
Kina er verdens største oljeimportør. Kinesisk økonomi har i det siste blant annet hatt utfordringer med en eiendomssektor i krise og opptrapping etter pandemien. Myndighetene har i høst kommet med flere støttetiltak for å få bedre fart i økonomien.
John Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier, omtaler utviklingen i Kina som «veldig viktig» for oljemarkedet.
– Men mest sannsynlig på oppsiden da «alle» synes å være bearishbearishUtrykkene bullish og bearish handler om man at man venter positiv eller negativ utvikling for ting som en aksje, råvare eller et marked. Bearish er at man tror på nedgang. på Kina allerede og konsensus forventer en vekst på kun 0,2 millioner fat per dag i oljeetterspørselen i 2025, skriver han til E24.
Tror på lavere pris
Lyngvær i Danske Bank venter en gjennomsnittlig oljepris på rundt 70 dollar fatet i 2025.
Det er helt på linje med konsensus blant analytikere ved nyttår, ifølge en Reuters-undersøkelse.
– Med andre ord forventer vi at oljeprisen skal gå fra å være låst mellom 70–90 dollar i 2024, til å handle rundt 60–80 dollar i 2025 – i første rekke fordi vi tolker Saudi og deres sammensvorne til å akseptere litt lavere pris hvis de kan få øke volumene gradvis, skriver Lyngvær.
Vidar Skogset Lyngvær
Analytiker i Danske Bank
Han forklarer at markedet ventes «å gå inn i et år med lagerbygging». Usikkerhetsmomentene på oppsiden er blant annet at lagertall og etterspørsel har vært sterkere enn ventet mot slutten av 2024, sanksjoner mot Iran og ytterligere forsinkelser på søramerikansk produksjon.
– Også her vil Opec trolig benytte enhver mulighet til å øke produksjonen, sier Lyngvær om sistnevnte.
På nedsiden er risikomomentene en eventuell «kollaps av Opec» og lavere etterspørsel drevet av økonomisk tilbakegang, ifølge Lyngvær.
ABG-analytiker John Olaisen ser for seg en litt høyere snittpris på 75 dollar. Han venter et svakere første halvår og et sterkere andre halvår i 2025. Også Olaisen trekker frem svakere makroøkonomi og «en sprekk i Opec+» som de største risikofaktorene for en nedgang.
John Olaisen
Analysesjef i ABG Sundal Collier
På motsatt side er bedring i verdensøkonomien eller uventede bortfall i oljeproduksjonen på grunn av krig eller sanksjoner de største risikofaktorene som kan gi oppgang, ifølge Olaisen.
– Gode investeringsmuligheter
Jørgen Bruaset i Nordea «ser fundamental støtte» for en oljepris på 70–80 dollar fatet i 2025.
Det er et punkt hvor «spesielt norske operatører genererer veldig god kontantstrøm, og fortsetter å bygge langsiktig utbyttekapasitet».
– Vi ser fremdeles stor oppsiderisk på prisbildet ved tilbudssjokk på nedsiden, skulle ytterligere geopolitisk uro gi effekter på sjøtransport eller annen strategisk infrastruktur, og tror denne risikoen kombinert med attraktiv prising av norske E&PE&POljeselskaper. Den engelske forkortelsen står for "exploration and production", eller leting og produksjon på norsk.-aksjer gir basis for gode investeringsmuligheter i sektoren, skriver analytikeren videre.
Jørgen Bruaset
Energianalytiker i Nordea Markets
Lyngvær i Danske Bank ser også «brukbare oppside» for oljeaksjer.
– Vårt råd til våre kunder er å holde seg til de større selskapene, som i dag er billige på tosifret direkteavkastning og en P/EP/EStår for price/earnings, og viser forholdet mellom aksjekursen og resultatet til et selskap. som ligger 40 prosent under normalnivået.
– Vi forventer som sagt et svakere marked, men mener at dette er godt reflektert i konsensus, som gjør at prisingen av aksjene faktisk kan ha brukbar oppside, konkluderer Lyngvær.