– Det blir krevende på mange nivåer. Normalt møter man på sportslige utfordringer eller saker knyttet til visse supportermiljøer. Denne kampen har med seg helt andre dimensjoner, sier Frode Thomassen, daglig leder i Bodø/Glimt.
23. januar til neste år tar Bodø/Glimt imot Maccabi Tel Aviv fra Israel i Europaligaen.
En kamp som vekker mye følelser.
– Vi er alle grepet av hendelsene i Midtøsten, og kjenner på følelser knytta til det. Nå må vi plutselig håndtere dette i en klubbkontekst. Det gir oss utfordringer, sier Thomassen.
I tillegg til at Glimt skal møte Maccabi Tel Aviv, trakk Norge Israel i VM-kvalifiseringen som begynner til neste år.
Dermed har diskusjonen om boikott dukket opp.
Halvparten er for boikott
Aksjonsgruppa for Palestina mener Norge bør boikotte kampene mot Israel.
En fersk meningsmåling Norstat har utført for NRK viser at 5 av 10 nordmenn vil at norske idrettsklubber og landslag bør boikotte kamper mot israelske lag.
Noe også folk på gata i Bodø støtter.
Frode Lydersen
– Jeg syns det bør boikottes. Det som skjer i Israel er grusomt. Jeg skjønner at det er mange som tenker at de bør gjøre det. Konsekvensen av å ikke stille kan jo være tøff. Men jeg har ikke villet gjort det. Hadde jeg vært spiller i Bodø/Glimt ville jeg ikke spilt den.
Kristin Anine Kristiansen
– Det er et vanskelig dilemma. Man bør kanskje boikotte, men det er vanskelig. Det er mange konflikter rundt i verden.
Eirik Mikalsen
– Nei, det syns jeg ikke. Det er et annet forhold som gjør at de har krig. Så det er vanskelig å si. Jeg har ikke noe bakgrunn for å si det. Man bør skille politikk og idrett
Bodø/Glimt-supporter og Rødt-politiker Andreas Tymi er også tydelig på hva han mener Bodø/Glimt må gjøre.
Ifølge Tymi er idrettsarenaen også en arena for politikk.
– Idretten har aldri vært nøytral. Man tar stilling for fred og mot krig hver gang man står på en fotballbane, og det burde ikke være noe unntak når man møter et israelsk lag. Israel og andre reaksjonære krefter bruker sport for å vaske sitt gode navn og rykte renere.
Men Bodø/Glimt kommer ikke til å boikotte kampen. Dermed blir Europaliga-kampen på Aspmyra den første kampen på 22 år som Tymi ikke skal se.
– Godta folkemord
– Den er krevende på flere nivåer. Man ønsker gjerne at det skal være fokus på det sportslige og den festen og det som er rundt det, men denne kampen vil ha noen andre dimensjoner med seg.
Bodø/Glimt-supporter Andreas Tymi vil boikotte Bodø/Glimts kamp mot Maccabi Tel Aviv
Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK– Jeg tror at det er ganske mange som er ukomfortable med dette. Og så tror jeg det er mange som ligger og venter på hvordan de kan markere sin støtte til det palestinske folket i forbindelse med dette besøket.
Han mener det er spesielt viktig å boikotte kampen om de ikke får ta med seg palestinske flagg inn på Aspmyra.
– Hvis det er tilfellet, så er det eneste mulige svaret på det å ikke møte opp. Demonstrere utafor, ikke møte opp. Fordi alt annet er å godta folkemord.
Vil utestenge Israel
Tymi roser debattinnlegget fra tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen og Rødts bystyreleder i Oslo Siavash Mobasheri.
De mener at Norges Fotballforbund aktivt bør jobbe for at Fifa utestenger Israel fra internasjonal fotball, slik det ble gjort med Russland.
Russland ble utestengt fra VM i 2022.
Selv om Tymi ikke tror det er realistisk, håper han altså at Norge og Glimt vil markere sin motstand gjennom en boikott.
– Det hadde vært riktig å gjøre, for noen må sette ned foten, ellers skjer det ingenting.
Bør Bodø/Glimt boikotte Maccabi Tel Aviv?
Et politisk spørsmål
NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er ikke overrasket over at halvparten av de spurte i Norstat-undersøkelsen mener norske idrettslag bør boikotte kamper mot israelske lag.
– Taller er høyt, men det er forståelig. Umiddelbart tenker jeg at det viser at folk er veldig bevisst rundt dette. Mange kunne nok tenke seg å slippe å se israelske lag i kamp i det hele tatt, sier Saltvedt.
Men Saltvedt mener det ikke er Bodø/Glimt sitt ansvar å skulle avgjøre om det bør bli en eventuell boikott.
– Det er et politisk spørsmål som bør tas på et høyere nivå.
Saltvedt forteller videre at Maccabi Tel Aviv er en klubb med nasjonalistiske holdninger.
Bodø/Glimt ligger godt an for å avansere i Europaligaen etter at de slo Besiktas på Aspmyra i desember.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen– De har mange ganger uttrykt veldig sterke, nasjonalistiske og sionistiske ting. I tillegg har de vært innblandet i mye bråk. Så det er et sikkerhetsaspekt i dette også.
Da Maccabi Tel Aviv møtte Ajax i november, oppsto det bråk i Amsterdam. Julaften ble det kjent at fem personer nå er dømt til fengsel etter opptøyene.
Også i forbindelse mellom en G19-kamp mellom Norge og Israel i mars oppsto det konflikter.
Voldelige sammenstøt brøt ut i Amsterdam etter at det israelske laget Maccabi Tel Aviv spilte der torsdag kveld. Videoer på sosiale medier viser fotballsupportere i drakter til det israelske laget synge «faen ta arabere».
Derfor har politiet i Nordland valgt å sette inn ekstra ressurser i forbindelse med kampen i januar.
Styreleder i Bodø/Glimt, Inge Henning Andersen, sier at de er i god dialog med både politiet, PST og Palestinakomiteen.
– Men dette er en kamp vi ikke kan boikotte. Om israelske lag skal få delta eller ikke, er Uefas avgjørelse De valgte å la dem få delta, og da må den kampen gå. Vi som klubb tar selvfølgelig fullstendig avstand fra alt som har å gjøre med brudd på menneskerettigheter og det som skjer mellom Israel og Gaza, sier han.
– Samtidig har vi tro på at dialog kan bidra til å sette lys på situasjonen.
Publisert 24.12.2024, kl. 11.58 Oppdatert 24.12.2024, kl. 12.49