Skogene i Rio de Janeiro er på bedringens vei.
Onsdag 19. februar kl. 02:58Et dyr som lenge ble antatt å være utryddet lokalt, har dukket opp igjen i Brasil. Den søramerikanske tapiren er blitt observert i det fri for første gang på over 100 år, skriver New York Post.
I januar fanget skjulte kameraer ikke bare én, men hele tre tapirer som vandret rundt i landets atlanterhavsskog. Opptakene viser en mor med to kalver som går gjennom Cunhambebe State Park, et verneområde på 38 000 hektar som ble opprettet i 2008 for å redde truede arter.
– Dette viser viktigheten av verneområder og bevaringsarbeid for å redde ikoniske arter, sier en talsperson for Rio de Janeiros statlige miljøinstitutt (INEA), som satte opp kamerafellene.
Over 100 år
Sist gang en av disse planteeterne ble observert i delstaten Rio de Janeiro var i Serra dos Órgãos nasjonalpark i 1914. Tapiren er Sør-Amerikas største landdyr og kan veie opptil cirka 320 kilo.
– Den spontane tilbakekomsten av tapirene er et tegn på at skogene i Rio de Janeiro igjen er i stand til å opprettholde store pattedyr, sier Marcelo Cupello, biolog ved INEA, til nettstedet g1.
Tapirene har vært truet av urbanisering, avskoging og ulovlig jakt. De ble lenge antatt å være utryddet i området, helt til nå.
Begeistrer
Oppdagelsen har begeistret økologer og naturvernere, som ser på dette som en milepæl i historien om bevaring av dyreliv.
Søramerikanske tapirer er kjent som «skogsgartnere» på grunn av sin viktige rolle i økosystemet. De fjerner planter med snabelen og sprer frø via avføringen. Den karakteristiske snabelen kan også brukes som snorkel når de svømmer.
Det finnes fire tapirarter i verden, og alle er klassifisert som truede. Gjenoppdagelsen av den søramerikanske tapiren i Brasil gir håp for bevaringsarbeidet og viser at verneområder kan spille en avgjørende rolle for å redde truede arter.