VG meldte tirsdag at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fått en klar beskjed fra eget sentralstyre om å finne en løsning med Sp.
Nå jobber en liten gruppe med å finne en løsning som fungerer for begge regjeringspartiene.
Målet er å hamre ut et kompromiss, som forsøker «å ramme inn» de tre aktuelle EU-direktivene på en levelig måte for Senterpartiet.
Stavanger Aftenblad
meldte dette først.Ifølge VGs opplysninger diskuteres det nå andre måter å innfri deler av Trygve Slagsvold Vedums hovedmål i strømpolitikken, slik at Sp kan leve med å innføre deler av EUs fjerde energimarkedspakke.
Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver. Men Senterpartiet har sagt tvert nei, fordi de mener pakken må behandles som en helhet.
Arbeidet går nå langs to hovedlinjer:
- Tiltak for å sikre lavere strømpriser
- Grep for mer nasjonal kontroll.
Senterpartiets leder og stortingsgruppe mener at Norge har avgitt for mye makt i kraftpolitikken.
Stavanger Aftenblad trekker frem avklaring på spørsmålet rundt utenlandskabler som noe som kan være en del av en slik redningspakke. Det får VG også opplyst.
Aps energipolitiske talsperson Ingvild Kjerkol og LOs Are Tomasgaard i Aps programkomité har argumentert for at partiet bør si nei til å fornye de to eldre utenlandskablene til Danmark.
LO-sekretær og medlem av Aps programkomité
Den gangen sa Støre at dette spørsmålet ikke var avklart i regjering.
En annen betent sak mellom de to partiene er de store utenlandskablene til Storbritannia og Tyskland, som står for store deler av strømeksporten.
VGs kilder trekker også frem at det kan finnes andre tiltak, som sikrer en lavere og mer stabil strømpris. Dette er også et mål i Hurdalserklæringen
.På spørsmål om Arbeiderpartiet er åpne for å forhandle på andre områder for å beholde Senterpartiet i regjering, svarte Støre tirsdag formiddag:
– Jeg kommenterer ikke innholdet i de samtalene. Vi har lang erfaring med finne løsninger og kjenner hverandre godt. Jeg ønsker at denne regjeringen skal fortsette, også er det noen utfordringer nå som vi må ta på alvor.
Trakk frem strøm-grep
Her har Ap allerede trukket frem følgende potensielle løsninger i sitt eget utkast til nytt partiprogram
:- Garantere strømstøtte i fire nye år
- Fjerne momsen på nettleie
- Gjøre fastprisavtaler tilgjengelige for husholdningene
- Strengere regulering av strømselskapene
Ifølge VGs opplysninger har partiet flere strøm-forslag i programutkastet som ennå ikke er offentliggjort.
Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har bekreftet at saken nå diskuteres mellom dem. I tillegg jobber en liten gruppe hardt for å hamre ut et kompromiss. Svært få har innsikt i de aktuelle diskusjonene.
VG har tidligere meldt at stabssjef Halvard Ingebrigtsen (Ap) og statssekretær Erlend Grimstad (Sp) i Finansdepartementet er sentrale i dette arbeidet. I tillegg er energiminister Terje Aasland (Ap) tett koblet på.
Stabssjef på Statsministerens kontor
Statssekretær i Finansdepartementet
I regjeringen gis vanligvis statsråder fullmakt til å komme til løsninger i vanskelige saker, uten at saken trengs å drøftes i plenum før saken er ferdig. Ifølge VGs opplysninger er det i denne saken hevet til partiledernivå, men Aasland og Energidepartementet er tett koblet på.
Sterk motstand
Senterpartiets stortingsgruppe har gitt klart uttrykk for at det er uaktuelt for dem å sitte i en regjering som innfører de tre aktuelle EU-direktivene.
– Senterpartiet har ikke en millimeter å gi, sa Sandra Borch til VG forrige uke.
Stortingsrepresentant
På spørsmål om en slik løsning Ap skisserer er noe Senterpartiet kan godta, svarer stortingsrepresentant og fraksjonsleder i finanskomiteen, Ole André Myhrvold, følgende:
– Helt siden juni i fjor har Sps stortingsgruppe gjort det klart at det er uaktuelt for oss å bidra til at 4. energimarkedspakke tas inn i norsk lov. Vi ønsker mer nasjonal kontroll med energi- og kraftpolitikken, ikke mindre. Det klokeste er å la folk få ta stilling i valg, altså skyve en eventuell avgjørelse til etter stortingsvalget, skriver han i en SMS til VG.
Spørsmålet er nå om det er mulig å komme til en løsning som innebærer at Senterpartiet kan leve med å innføre de tre EU-direktivene.
Både Senterpartiet og Arbeiderpartiets stortingsgrupper møtes etter planen klokken 14 onsdag til ordinære gruppemøter, der regjeringskrisen vil bli tema. Støre har avlyst sitt program i Troms for å delta.
Støre koblet på fredag innføringen av EU-direktivene til bevaringen av norske arbeidsplasser, forholdet til EU og norsk sikkerhetspolitikk. VGs kilder understreker at det vil være svært vanskelig for Jonas Gahr Støre å gå med på en løsning som utsetter innføringen av EU-direktivene.