Opprørere sier de har kontroll over byen Goma

3 months ago 20


Kamper brøt ut før soloppgang sentrum av Goma i Den demokratiske republikken Kongo, skriver nyhetsbyrået AFP. Lokale medier meldte om kraftig skyting og eksplosjoner i byen som ligger øst i landet, men det skal nå være rolig, ifølge BBC.

M23 har vært i kamper med den kongolesiske hæren og FNs fredsbevarende styrker i flere dager. 13 soldater fra ulike fredsbevarende styrker er drept. Tusenvis av mennesker er drevet på flukt. Goma er et viktig knutepunkt i regionen, og området rundt er rik på mineraler.

– En krigserklæring

I byen med rundt 2 millioner mennesker har det oppstått panikk, ifølge FN. Flyplassen er stengt og det samme er mange veier. Den kongolesiske hæren i området hadde fått en frist på 48 timer til å legge ned våpnene.

Flykter fra kamper i Goma

Folk tar med seg sine eiendeler og flykter fra kamper i Goma.

Foto: Aubin Mukoni / Reuters

– Vi er sperret inne her, fortalte FNs spesialutsending til Kongo, Bintou Keita, i et hastemøte i Sikkerhetsrådet søndag.

Mellom 500 og 1000 rwandiske soldater ankom Goma søndag for å slutte seg til M23 i nærheten av Goma, ifølge AFP.

Rwandas støtte til M23 skaper store spenninger mellom Kongo og Rwanda.

– Dette er et frontalangrep, en krigserklæring som ikke lenger kan skjule seg bak diplomatiske kunstgrep, sier Kongos utenriksminister Therese Kayikwamba Wagner.

Kamp om mineraler

Goma er et ustabilt område som har slitt med regionale rivaliseringer, etniske konflikter og væpnede militskonflikter i mer enn tre tiår. M23 er en opprørsgruppe som ble dannet i 2012.

Det har vært flere våpenhvileavtaler, men som senere har blitt brutt. Opprørsgruppen har hatt kontroll med store del av den mineralrike østlige delen av Kongo siden 2021.

Siden starten av januar har 400.000 mennesker flyktet, ifølge BBC. Konflikten har forverret den allerede vanskelige humanitære krisen i Nord-Kivu-provinsen.

FN fordømmer

FN fordømmer det de kaller en «skamløs ignorering av Kongos suverenitet og territorielle integritet» og krever at opprørsgruppen trekker sine styrker ut. Dette er første gang FNs sikkerhetsråd navngir Rwanda som del av konflikten.

Regjeringsstyrker

Kongolesiske regjeringsstyrker kjemper mot opprørsgruppen M23 i Goma, øst i landet.

Foto: Moses Sawasawa / AP

Men Rwanda avviser oppfordringene om tilbaketrekking, og sier i en offisiell uttalelse at de må forsvare sin egen grense med soldater. Rwanda nekter også for at de støtter M23.

Kongo har brutt sine diplomatiske forbindelser med Rwanda. Kongos president Felix Tshisekedi og Rwandas president Paul Kagame skal møtes til samtaler i løpøet av de neste par dagene.

Publisert 27.01.2025, kl. 07.35

Read Entire Article