Priskrigen har nok en gang ført til hamstring i butikker over hele landet.
Pepperkakedeig, nonstop, julepølser og juleøl har blitt satt ned til priser som ikke ligner (marsipan)-grisen.
Når støvet har lagt seg, er det mange som har merket at produktene som det kriges om, begynner å bli tomt i butikkhyllene.
Da NRK sjekket, var det blant annet lite eller ingenting igjen av julemarsipan, nonstop, seigmenn, i tillegg til juleølet til 20 kroner.
Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge, sier at når de går tom for julevarer, så er de tom fram til neste jul.
Foto: Espen Solli / CoopTine har også kritisert priskrigen, og de bekrefter til P4-nyhetene at de sliter å produsere nok grøt, som selges for 3–6 kroner i butikkene.
Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge, innrømmer at priskrigen har vært tøff i år.
– Det er ingen tvil om at priskonkurransen er svært tøff om dagen med hyppige prisjusteringer. Extra har bestilt opp flere varer enn tidligere år for å være rigget til julerushet, men likevel er det vanskelig å forutse hvordan prisbildet og etterspørselen blir.
Her gikk prisnedgangen på den digitale prislappen fortere enn den stakkars plakaten som henger under.
Kokt julepølse til under 10 kroner.
Twist koster normalt sett rundt 80 kroner, nå er den nede på 34 kroner.
Mange som vil ha julegrøten sin til redusert pris, må gå slukøret hjem.
Kan gå tom for julevarer
Thorsen sier at de lave prisene kan gjøre at det oppstår perioder med tomme hyller på enkelte varer.
– Varer som ikke er rene julevarer, som gräddost, meierismør og nonstop fylles opp fortløpende i butikk. Både butikkene og leverandørene jobber knallhardt for å levere det kundene etterspør.
Det samme kan ikke sies om julevarene.
– Det finnes et begrenset volum av de rene julevarene, som for eksempel edamerost, julemarsipan og julegodt. Vi har fortsatt en del julevarer på lager, og kjører også ut dette fortløpende til butikk, men leverandørene har ikke mulighet til å produsere opp flere juleprodukter så tett på jul.
– Så dere kan gå tom?
– Når det er tomt, så er det tomt.
Edamer-osten og Gräddost til Tine har det gått mye av, og flere butikker er nå helt tom for de populære ostene.
Foto: KAI JÆGER KRISTOFFERSEN / NRKFor å forhindre massehamstring har Coop innført en maksbegrensning på tre varer per kunde i kassen. Det mener de har fungert.
– Vi opplever at kundene generelt er flinke til å respektere maksbegrensningene, så dette har ikke vært noe problem.
Ringnes: – Produserer ikke mer
En av de store snakkisene de siste dagene har vært Ringnes sin juleøl, som ble dumpet i pris av butikkene landet over.
NRK har stilt Ringnes flere spørsmål om hvorvidt det er noe juleøl igjen i butikkene.
– Ringnes juleøl er testvinner i flere store nasjonale øltester. Sammen med priskonkurransen påvirker dette den samlede etterspørsel etter dette brygget, sier Johanna Ellefsen Rostad, kommunikasjonsdirektør i Ringnes.
Juleølet til Ringnes ble plutselig mye billigere. Det gjorde at butikkene fort begynte å gå tom for produktet.
Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK– Kommer kundene til å kunne kjøpe denne juleølen i butikkene igjen før jul, eller kommer det til å gå tomt tidlig?
– I god tid før julesesongen produserer vi det vi forventer å selge av julevarer. Og i all hovedsak er dette volumet nå ute i butikkene.
Ellefsen Rostad sier også at dette er det som finnes av produktet.
– Nå er det ikke mange salgsdager igjen før jul, så det er ikke rom for å produsere mer av dette brygget. Men heldigvis ser vi at butikkene med bredere vareutvalg fortsatt har godt med julevarer.
Johanna Ellefsen Rostad, kommunikasjonsdirektør i Ringnes.
Foto: Kilian Munch / RingnesKiwi: – Tomt hos leverandør og grossist
Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi sier at de har jevnt over bra med varer, men at det naturlig nok kan bli fort utsolgt når varene er såpass presset på pris.
– Vi har bestilt flere varer enn noen gang. Samtidig er det noen varer som er presset ned til «gi bort-pris» og fort blir utsolgt. Det varierer veldig fra butikk til butikk og område til område. Noen julevarer er også utsolgt fra leverandør og blir ikke produsert mer av før jul.
Bør det fremdeles være priskrig til neste år?
Som Coop også sier, så bekrefter Aakvaag Arvin at de selger seigmenn og nonstop hele året, og at det vil bli fylt på fortløpende.
– Det er voldsom etterspørsel på grunn av den lave prisen, og vår grossist sørger for en jevn fordeling mellom butikkene. Andre julevarer, som den røde Edameren, er tomt hos leverandør og grossist. Da får vi dessverre ikke levert mer før jul.
Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi.
Foto: Kiwi– Har dere mulighet til å dele noe om omsetningen til kiwi-butikkene i forhold til samme tid i fjor?
– Kiwi vant julehandelen i fjor og hadde da den høyeste omsetningen i markedet. Vi har fantastisk vekst mot i fjor og dette blir uten tvil «all time high» for oss i desember.
Line Aarnes, Kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, sier at kundene kan risikere å bli møtt av tomme hyller, til tross for at kjeden har innført en grense per kunde.
– Beholdning kan variere fra butikk til butikk, men butikkansatte jobber hardt for å fylle på hyllene fortløpende.
Publisert 16.12.2024, kl. 10.32