– Det dyrkes for tiden en slags kulturforakt, sier forfatter Christopher Pahle til NRK.
Han skrev en mye delt kronikk i Aftenposten før nyttår, der han hevder at politikerne og media nedprioriterer kulturen. Og at dette påvirker hvordan folk flest snakker om kultur.
Christopher Pahle er blant annet forfatter, filmanmelder og redaksjonsmedlem i Kompani Lauritzen. Som går på TV 2.
Foto: Catharina WandrupUtgangspunktet for kronikken var TV 2 sin reklamekampanje, lansert på tampen av fjoråret. Kampanjen tuller med de smalere kulturtilbudene i forsøket på å løfte frem sine egne realityprogrammer.
TV 2s nye reklamekampanje vekker reaksjoner.
Faksimile: TV2 / Anti reklamebyråPahle reagerer på kampanjen og mener den gjenspeiler en generell holdning i samfunnet overfor kulturfeltet. Han frykter at den mindre kommersielle delen av kulturlivet står i fare for å forvitre.
– Dette er en klassisk debatt i kulturen, om forholdet mellom folket og eliten, forklarer kulturforsker Bård Kleppe i Telemarksforskning.
– Vi har sett lignende debatter tidligere, blant annet da operaen i Oslo skulle bli bygget.
Kunstner oppfordrer til å pisse på TV 2-sjefen
Reaksjonene fra flere deler av kulturlivet har vært kraftige. Kunstner Ingrid Johanne Hagen har oppfordret folk til å bokstavelig talt pisse på TV 2-sjefen etter kampanjen «fordi jeg synes det er rettferdig når dere pisser på kulturlivet», skriver hun på sin TikTok-kanal.
Direktør i Kulturdirektoratet, Kristin Danielsen, har skrevet at TV 2 sparker nedover mot kunst- og kulturfeltet.
NRK har vært i kontakt med pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, som viser til kanalens svar i Aftenposten om at de ikke hadde en intensjon om å gjøre narr av kulturen.
Kutt, kutt, kutt - eller?
Men er politikerne og folket i ferd med å nedprioritere kunst- og kulturfeltet?
Joda, det kuttes i noen kommunebudsjetter, Fremskrittspartiet truer med å kutte store summer hvis de kommer til makta og deler av kulturlivet sliter mer enn før pandemien. Men hva sier egentlig tallene om kulturens posisjon i Norge – akkurat nå?
Ta quizen og få mer informasjon når du velger et svar.
Og så bør det nevnes til slutt...
Det er riktig, som Christopher Pahle blant annet skriver i sin kronikk, at mediene i Norge skriver mindre om kultur sammenlignet med for ti år siden, ifølge denne forskningen som kom i 2024. Antall artikler, i dette tilfellet målt hos seks norske dagsaviser, har blitt omtrent halvert siden 2014.
Men her kom hvert fall én artikkel om kultur.
Godt nytt år!
Publisert 02.01.2025, kl. 10.50