I motsetning til Norge er det få rop om å fjerne VAR i Nederland. Det til tross for store utfordringer.

Kortversjonen
- VAR-debatten er på sitt heteste i Norge, mens nederlandsk fotball fortsatt har blandede følelser etter åtte år med systemet.
- I Nederland mener flere at det fortsatt tar for lang tid og gjøres avgjørende feil.
- Likevel er det ingen store protester ifølge dem VG har snakket med.
«Hvordan kan det ha seg at et system som skal redusere dommerfeil, i stedet øker frustrasjonen? Hvordan kan det ha seg at VAR, selv etter åtte år, fortsatt skaper så mye trøbbel?»
Det skriver den nederlandske spaltisten Sjoerd Mossou i den nederlandske storavisen AD.
Etter en helg med dommerfeil som VAR ikke rettet opp, kommer den populære skribenten med sin klare dom over videodømmingen.
Det samme gjør avisen han skriver for. De kaller det «nok en smertefull helg for dommerne». Det skjer etter at to røde kort måtte trekkes tilbake av forbundet i etterkant av kampene.
Dette skjer samtidig som VAR-debatten raser i Norge. Norske toppklubber har stemt for å vrake hele systemet. NFF har innstilt på å beholde videodømming.
Avgjørelsen tas på fotballtinget første helgen i mars.
- Nederland var tidlig ute med å innføre VAR. Allerede i 2011 begynte arbeidet, før det i 2018 ble satt i gang med videohjelp for dommerne.
- Da Raymond Johansen presenterte den store VAR-rapporten i høst, var én av fire av de spurte i en spørreundersøkelse blant folket «for bruk av VAR slik det fungerer i dag».
- Over halvparten av de spurte var enten mot VAR slik det brukes i dag, eller mente det må videreutvikles før det kan tas stilling.
Dette er en av situasjonene som har skapt kontrovers i Nederland:
Et av kronargumentene til VAR-forkjemperne er og har vært at systemet må gis mer tid enn bare de to sesongene som har vært i Norge.
VG har snakket med to sentrale figurerer i nederlandsk fotball:
- Evgeniy Levchenko, sjef for den nederlandske spillerforeningen (det som i Norge heter NISO).
- Matthijs Keuning, leder av supporterunionen i Nederland
Begge er enige om én ting: Det er ingen utbredt misnøye mot VAR i Nederland. Men utfordringene er fortsatt mange.
– Vi har våre diskusjoner og det er delte meninger. Noen spillere er ikke fornøyde med at det tar for lang tid og at det må ventes før man kan feire ordentlig for scoring. Men vi snakker kontinuerlig med dommerne, sier Levchenko i spillerforeningen.
Dette røde kortet ble gjort om etter at kampen var ferdig:
– Vil du si at VAR har blitt bedre med tiden i Nederland?
– Nei, jeg synes fortsatt det går for sakte. Problemet er at hver dommer selv bestemmer hvordan han bruker VAR. De fleste dommerne bruker det når de ikke er sikre på avgjørelsen, men noen dommere har gjort store feil som har ført til diskusjoner både internt og eksternt, sier han.
Leder av den nederlandske spillerforeningen
– Men per nå opplever du ikke at det er et rop fra spillerne om at VAR må bort?
– Nei, definitivt ikke. Det er ikke en gang en diskusjon om det. Vi ønsker å forbedre det. Vi vil at det skal gå fortere og at det skal være tydeligere. Men det gjøres færre feil med VAR og det er viktig at vi har det, sier lederen for spillerforeningen.
Vil du ha VAR i norsk fotball? aJa, det blir mye mer rettferdigbNei, få det bort. cUsikker, men det bør bli bedre enn i dagSupportersjef Matthijs Keuning sier det var få protester da VAR ble innført i Nederland.
– Det er ikke alle som liker det, men det er ingen omfattende protester. I det store og hele er det mer rettferdig og likt med VAR. Så jeg tror de aller fleste synes det er helt greit, sier Keuning til VG.
Det er ikke bare VAR som diskuteres i Nederland:
I motsetning til norske klubber er ikke nederlandske toppklubber medlemseide. Likevel tror Keuning at supporterne ville sagt tydelig fra om de ønsket å fjerne systemet i Nederland.
– Har VAR blitt bedre med tiden?
– Både ja og nei. Du kan forbedre ting, men om fem eller ti år så vil det ikke være en helt annen greie. Du kan ikke forvente at det er veldig forskjellig fra slik det er nå, sier supporterlederen.
Sjoerd Mossou, skribenten vi startet denne saken med, påpeker at Nederland ikke tok det rolig til å begynne med i VAR-innføringen.
«VAR skulle være på maksimal styrke fra dag én, med superslowmotion, 32 kameraer og avanserte kommunikasjonssystemer. En historisk blunder. Det viste seg raskt at fotball ofte ikke kan objektiviseres. Mye handler om tolkning. Ikke bare åpenbare feil ble gransket, men også det grå området ble sjekket i det uendelige. Problemet er at det ikke er noen vei tilbake».