Reagerer: – Ekko av russisk propaganda

3 hours ago 3


Det nyopprettede partiet Fred og Rettferdighet (FOR) har gått fra en hittil beskjeden tilstedeværelse i den gryende valgkampen til å plutselig være synlig overalt på kollektivtransporten i Norges hovedstad.

«Nei til 85 milliarder til krig i Ukraina» står det på reklamen, med et bilde av partiets listetopp, den kontroversielle professoren Glenn Diesen.

Reklamekampanjen inkluderer 8600 plakater og vil vare frem til 25. mai, opplyser partiet til VG.

Det får stortingspolitiker Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre og finansbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke fra Venstre, til å steile.

– Det er jo et ekstremt provoserende budskap – hver dag, men kanskje særlig på 17. mai, sier hun til VG, etter å først ha kritisert reklamen på sin offisielle Facebook-konto.

Bilde av Mathilde Tybring-GjeddeMathilde Tybring-Gjedde

Bjercke går enda lenger i sin kritikk av partiet og budskapet fremmet i reklamekampanjen:

– Dette partiet og deres budskap er søppel!

Bilde av Hallstein BjerckeHallstein Bjercke

– Budskapet er farlig

Tybring-Gjedde og Bjercke har vært tydelige i sin støtte til militære og sivile bidrag til Ukraina etter Russlands fullskala invasjon i februar 2022. Tybring-Gjedde mener det er nettopp denne støtten som bidrar til fred og rettferdighet.

– Hvis man ikke støtter Ukraina, hverken militært eller sivilt, så vil landet rett og slett opphøre å eksistere. Det er ikke snakk om fred – det er snakk om okkupasjon. Og dette er alvorlig, ikke bare for Ukraina, men for hele Europa og for selvstendige stater som ønsker fred og frihet.

Begge mener FOR gjengir russiske talepunkter.

Tybring-Gjedde: –⁠ Dette er et ekko av russisk propaganda, og det må vi tørre å si høyt.

Bjercke: –⁠ Budskapet er farlig og minner om lignende budskap vi har sett fra russisk finansierte nasjonalister og ekstremister rundt om i Europa de siste årene.

 Skjermdump / FacebookFoto: Skjermdump / Facebook

Nekter å svare

FOR nekter å oppgi hvor de har fått pengene fra.

Bilde av Marielle LeraandMarielle Leraand

Noen av påstandene i Leraands ytring stemmer ikke:

  • Det er ikke riktig at samtlige partier på Stortinget stemte for hele støttepakken til Ukraina: Partiet Rødt stemte imot deler av forslaget, i all hovedsak donasjoner av visse typer våpen.
  • Når det gjelder ukrainsk opinion, viser meningsmålinger varierende syn på hvordan krigen bør avsluttes: Selv om undersøkelsene viser at ukrainere ønsker seg fred så raskt som mulig, er det flere undersøkelser som indikerer betydelig støtte for å fortsette motstanden mot Russland.

VG har i flere omganger spurt FOR om hvordan de har finansiert reklamekampanjen. Men partileder Leraand har unngått å besvare spørsmålene.

– Ingenting av det du spør om er viktige spørsmål, skriver partileder Marielle Leraand i en e-post til VG. Hun er gjort kjent med kritikken rettet mot partiet i denne artikkelen, og svarer:

– Det som er farlig, er å videreføre den proxykrigen som Bjerke og Venstre er de mest entusiastiske tilhengerne av i Norge.

Hun ønsker å rette oppmerksomheten tilbake mot innholdet i den politiske kampanjen.

– Det som er viktig, er at samtlige partier på Stortinget stemmer for å misbruke 85 milliarder skattekroner på en meningsløs proxykrig mot Russland, en krig som et flertall av ukrainerne vil ha avsluttet umiddelbart, skriver Rødt-avhopperen videre.

I Norge er det ikke lov for politiske partier å motta pengestøtte fra utenlandske givere.

Derfor har VG også spurt om partiet har mottatt pengestøtte eller partistøtte fra nettopp utenlandske givere. Heller ikke dette har partiledelsen besvart.

VG har stilt følgende spørsmål:

  1. Hvor mye kostet reklamekampanjen?
  2. Hvem har betalt for den? 
  3. Har dere fått gaver eller støtte som dere ikke har rapportert inn?
  4. Hvis ja: Hvor mye og fra hvem? 
  5. Har dere brukt penger på reklamekampanjer eller arrangementer i år?
  6. Har dere mottatt pengestøtte eller partistøtte fra utenlandske givere?

På oversikten over valgkampbidrag er det foreløpig kun opplyst om at partiet har mottatt 50.000 kroner i støtte fra Torgeir Salih Holgersen, som også sitter i partiets sentralstyre og er programansvarlig.

Ruter vil heller ikke oppgi hvem som har betalt for annonsen. De henviser til Sporveien.

Sporveiens pressekontakt Tone S. Tuhus skriver i en e-post til VG at «reklameflater på kollektivtransporten forvaltes kommersielt, og benyttes av aktører som operer innenfor norsk lovgivning. Det er ytringsfrihet i Norge, og politisk reklame er tillatt.»

Tybring-Gjedde stusser ved at FOR unnlater å opplyse om hvem som har betalt for reklamen.

– Som alle andre får jeg visse tanker når noen unnlater å svare på så viktige spørsmål. Det er vanskelig å være skråsikker på hva det betyr, men åpenhet rundt finansiering er grunnleggende, særlig når et politisk parti kommer med et budskap som i så stor grad speiler russisk propaganda.

– Mener du at FOR ikke skal få lov til å drive politisk reklame slik andre gjør?

– De har selvsagt lov til det, og jeg bruker min ytringsfrihet til å uttrykke meg sterkt kritisk mot det de står for – og mot budskapet de kommuniserer, svarer Høyre-politikeren.

Read Entire Article