Reagerer på ny mulig Johaug-snuoperasjon: – Vingler frem og tilbake

4 months ago 22


 Geir Olsen / NTBTherese Johaug, her under en pressekonferanse i Val di Fiemme torsdag, før siste del av årets Tour de Ski. Foto: Geir Olsen / NTB

Therese Johaug (36) kan endre VM-planen sin. Igjen. Nå blir langrennsdronningen kalt vinglete og usikker.

Val di Fiemme, Italia Torsdag 2. januar kl. 23:09

Kortversjonen

  • Therese Johaug vurderer nå plutselig å forberede seg i høyden før VM i Trondheim, til tross for tidligere planer om å forberede seg i Norge.
  • Adresseavisens kommentator tolker endringene som usikkerhet og mener Johaug virkelig skal få jobbe om hun skal nå drømmen om et femmilsgull i VM i Trondheim
  • Johaug erkjenner at det er et stort dilemma og nedsider ved å trene i Norge og lavlandet i perioden før mesterskapet.
  • Astrid Øyre Slind seiler opp som Johaugs argeste rival på alle distanser i VM. Løfaldli mener Johaug virkelig må heve seg for å slå henne om noen måneder.

Foran de siste tre rennene i denne sesongens utgave av Tour de Ski, forteller Johaug at hun nå vurderer å kjøre oppladning i høyden i forkant av VM i Trondheim i februar/mars.

Den opprinnelige planen er fortsatt å forberede seg i Norge, men kan altså endre seg.

– Høyden har vært en suksessoppskrift. Jeg må gå i tenkeboksen, sier hun.

Topp fem i Tour de Ski og det gjenværende programmet:

Slik er stillingen før de siste tre etappene:

1) Astrid Øyre Slind, Norge. 2) Therese Johaug, Norge: +6 sekunder. 3) Kerttu Niskanen, Finland: +28. 4) Jessie Diggins, USA: +1 minutt og 1 sekund. 5) Heidi Weng, Norge: +2:09.

Disse etappene gjenstår:
  • Fredag 3. januar: Sprint klassisk. Prologen starter klokken 12.15. Finalene begynner klokken 14.45.
  • Lørdag 4. januar: 20 kilometer med skibytte for begge kjønn. Herrene begynner klokken 11.00, damene klokken 15.30.
  • Søndag 5. januar: 10 kilometer fellesstart som avsluttes med den vante klatringen opp «monsterbakken» Alpe Cermis. Herrene starter klokken 14.15. Damene klokken 15.30.

Alle renn kan ses på Vsport1 eller Viaplay.

Adresseavisens kommentator, Birger Løfaldli, fulgte Johaugs pressekonferanse:

– Jeg tolker det som at hun ikke har fått de svarene hun ønsker. Jeg tolker det slik at hun er usikker på planen som er lagt. Det kan være smart å endre, men jeg ser ikke på det som et godt tegn, sier han til VG.

Bilde av Birger LøfaldliBirger Løfaldli

Kommentator i Adresseavisen

Ebba Andersson, en av Johaugs antatte største VM-rivaler, har hatt en skuffende sesong foreløpig. Men hun står fortsatt ved sin opprinnelige plan før VM.

– Jeg har ikke begynt som Therese ennå - å ha en plan A, B, C, D. Kanskje hun er på plan H nå? svarer Andersson til VG.

– Hun virker usikker på hvor hun står, sier svensken.

Bilde av Ebba AnderssonEbba Andersson

Svensk langrennsløper

– Det er ikke alltid man har en krystallklar plan uten at det dukker opp noen faktorer på veien. Og jeg har litt forståelse, hun har vært borte fra eliteidrett i to år og hatt en helt annen hverdag, sier VM-dronningen fra Planica 2023.

Birger Løfaldli mener Johaug virkelig har fått noe å tygge på den siste måneden.

Hun har måttet se seg slått – ikke av Ebba Andersson eller Frida Karlsson – men av lagvenninnene og Tour de Ski-leder Astrid Øyre Slind de siste rennene.

Etter touren fortsetter Slind å bli i Europa, både for å sanke høydedøgn og konkurrere i en del renn i høyden.

– Slind har holdt seg til sin plan. Hun har hatt en kanonsesong. Johaug på sin side vingler frem og tilbake. Johaug skal ha det gullet på femmila. Så ser hun en norsk rival som kanskje er enda sterkere enn henne. Da kan hun ty til høyden fordi hun tror det vil gi det lille ekstra, mener Løfaldli.

Slind har virket råsterk i det siste. I midten av desember tok hun karrierens første seier i verdenscupen. I Tour de Ski kom seier nummer to og tre. Alle foran nesen på Johaug.

Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug har uttalt til VG at han tror Johaug kjenner på stresset av å ikke være på samme nivå som tidligere.

For Slind mestrer begge stilarter, leverer i intervallstart og fellesstart, og har enn så lenge en mye sterkere spurt enn Johaug, mener Løfaldli.

Han konkluderer:

– Etter det Slind har levert her, så skjønner jeg at Johaug tenker at Slind er umulig å riste fra seg. Hun går fra Johaug på en individuell start. Johaug må løfte seg kraftig før femmila. Hun må rykke fra Slind underveis. Hvis Slind holder seg frisk, drar til høyden og trener godt, så skal Johaug gjøre en fryktelig god jobb for å ta det femmilsgullet hun drømmer om.

Da VG intervjuet Johaug før comebacket ble klart i august, fortalte hun at Tour de Ski «ikke skjer» dersom hun kom til å returnere til langrennssporten.

Hun gjentok det da hun avslørte sin egen VM-plan høsten i år. Likevel gjorde hun helomvending.

Hun forteller på pressekonferansen med flere medier torsdag at hun egentlig skal dra på landslagssamling på Hafjell og ligge på Sjusjøen i perioden frem mot VM.

Dette vil Johaug oppnå med høydetrening:

En såkalt blodeffekt, det vil si produsere flere røde blodlegemer, som sørger for at lungene kan frakte mer oksygen til resten av kroppen.

Kort sagt skal det øke kapasitet og ytelse i en kondisjonsidrett som langrenn. Opplegget innebærer aller helst flere opphold i høyden gjennom sesongen, minst tre uker av gangen. Målet er å få en effekt etter det siste oppholdet og inn i et mesterskap.

Andre faktorer:

Johaug har tidligere trukket frem andre faktorer ved å reise til høyden.

Som viktigheten av et skifte i miljø og omgivelser i en monoton treningshverdag. Og ikke minst at en får fullt fokus på å gjøre en solid treningsjobb uten distraksjoner.

Den planen er nå oppe til vurdering.

Problemet med å bli hjemme er for eksempel at hun kan bli spurt om «å være med på tusen andre ting».

– Men da må jeg være streng med meg selv og stenge døren og bare trene.

Dette er Johaugs argumenter for VM–oppladning i Norge:

Johaug sier at hun ikke har vært mye i høyden de siste to og et halvt årene. I Oberstdorf-VM i 2021 forberedte hun seg ikke i høyden. Det endte med å bli et av hennes beste mesterskapet noen gang.

Derfor mener Johaug at hun ikke er avhengig av høyden.

Dette er Johaugs argumenter for å reise til høyden før VM:

Johaug lister imidlertid opp en rekke positive sider ved å dra til høyden.

Som at hun reiser til et sted helt for seg selv, får slappet av, trening i fantastiske omgivelser, det er ingenting hun må være med på, og kan ligge i sengen og slappe av mellom treningsøktene.

Dette gjør henne usikker rundt VM-planen:

Johaug spør seg om hun trenger flere hardøkter med høy intensitet i lavlandet. Eller om hun trenger terskeltrening på 1600 meter.

– Det er det jeg har kjent litt på nå. At jeg vet at kapasiteten ikke er den samme som for to år siden.

Da Johaug blir spurt om hva hun tenker om at for eksempel Slind reiser til høyden, svarer hun slik:

– Vi er i to ulike situasjoner. Jeg har en liten jente hjemme og jeg har ikke bare meg selv å tenke på. Jeg har vært ute i to og et halvt år og har ikke samme mengdene som de har.

– Jeg må gjøre ting på andre måter. Jeg føler meg trygg på at jeg kommer til VM i god form, om det blir høydeopphold eller ikke, sier Johaug.

En av hennes nærmeste støttespillere i mange år, og som nå er landslagstrener, er Pål Gunnar Mikkelsplass.

Da VG spør hva hans svar er til kritikere som vil si at Johaug vingler igjen, svarer han slik:

– Det er artig hvis noe mener det. Det skjønner jeg for så vidt. Men ingenting har vært bestemt eller klart i år, fordi det er så lenge siden hun har gått.

Bilde av Pål Gunnar MikkelsplassPål Gunnar Mikkelsplass

Landslagstrener i langrenn for Norge

– Hun var litt sliten i høst, som gjorde at man måtte gjøre litt forandringer og måtte snu litt. Hun har vært åpen på at det kan bli forandringer hele veien, selv om hun har lagt en førsteplan. Så blir den forandret på. Men det handler om å gjøre det optimale foran VM, sier han.

Read Entire Article