Redningsgruppe i Syria sier regimet har angrepet ved sykehus i Aleppo: – Det er krigsfly overalt

5 months ago 54


– Vi vet ikke, ingen vet. Vår bekymring handler om de sivile, sier Ismail Alabdullah til NRK om hva som venter Syria de neste dagene.

Han er frivillig i redningsorganisasjonen De hvite hjelmene i Syria, og befinner seg selv i utkanten av Aleppo.

Ismail Alabdullah i De hvite hjelmene befinner seg utenfor Aleppo.

Selv befinner Ismail Alabdullah seg rett utenfor Aleppo. Underveis i samtalen stopper han opp flere ganger i det han mottar oppdateringer fra kollegaer på innsiden av byen.

Foto: Julia Thommessen / NRK

Organisasjonen ble startet i begynnelsen av den blodige borgerkrigen i Syria, for å redde sivile fanget i ruinene av boliger, sykehus og skoler mens bombene regnet.

Nesten 14 år senere er det fortsatt behov for dem.

I en overraskende vending har opprørere fra flere grupperinger, ledet av jihadistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), tatt kontroll over hele Aleppo. De hevder også å ha kontroll på flere strategisk viktige byer i regionene Idlib og Hama, men dette er ikke bekreftet.

Alabdullah er først og fremst bekymret for hva responsen fra myndighetene blir.

– Vi kjenner regimets brutalitet. De har angrepet befolkningen mange ganger, de sivile på bakken. Vi er redd noe sånt kan skje i Aleppo eller Idlib.

Russland bekrefter søndag kveld at de bistår syriske myndigheter med angrep i nordvestlige Syria.

– Det er krigsfly overalt. De angriper og dreper overalt, sier Alabdullah.

Hevder russisk fly bombet ved sykehus

Syrias president Bashar al-Assad har lovet å bruke makt for å slå hardt ned på opprørerne. Flere luftangrep skal ha truffet millionbyen allerede, hvor strømmen skal være borte fra flere nabolag.

– I går evakuerte vi 15 døde fra Aleppo, og rett før du ringte ble 13 personer drept i et luftangrep ved universitetssykehuset i byen, sier Alabdullah.

Også krigsobservatøren Syrian Observatory of Human Rights (SOHR) har meldt om angrepet ved inngangen til sykehuset i dag.

I meldingen fra SOHR står det at åtte av de drepte var sivile, og at jagerflyene var russiske. NRK har ikke kunnet verifisere dette, men har fått tilsendt videoer og bilder som viser arbeidet etter angrepet:

I en rapport fra fredag skriver FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) skrives det at det fra onsdag til fredag var 125 luftangrep i opprørskontrollerte Idlib og vest i Aleppo.

Videre står det at flere sykehus og helsesentre i Idlib har stanset eller redusert driften som følge av angrepene.

Alabdullah er bekymret for det han sier nå er et nærmest ikke-eksisterende helsevesen i Aleppo.

  • Reddes fra skadet bygg.

    Redningsmannskapet har tatt seg opp i bygningene for å redde ut skadde etter angrepet.

  • Brannslukking etter angrep

    På gateplan slukkes branner.

  • Vanskelige arbeidsforhold.

    Arbeidsforholdene er svært vanskelig for dem som hjelper til.

  • Leter i ruinene.

    Flere bygg har kollapset, her søkes det etter overlevende.

  • Etter angrepet.

    Røyken henger fortsatt i horisonten.

– Helsevesenet i Syria er allerede svekket, særlig nordvest i Syria der det er mangel på helsepersonell. I Aleppo har sykehus stengt og helsepersonell dratt. Det er vanskelig, for folk trenger noen som hjelper dem, særlig hvis de skades i luftangrep, sier Alabdullah.

Han sier De hvite hjelmene nå frakter skadde til helsesenter og sykehus nord for Aleppo.

Store deler av Aleppo er uten strøm, og sykehusene er forlatt, melder redningsgruppen Hvite hjelmer.

FNs spesialutsending: – Ingen så dette komme

De første meldingene om angrepet fra opprørerne kom onsdag, etter flere år med sammenstøt mellom partene. Søndag morgen ble det klart at opprørerne, med HTS i spissen, kontrollerer storbyen Aleppo.

Ubekreftede meldinger om kamper og kontroll i andre provinser i Syria har kommet gjennom helgen. Ifølge Al Jazeera melder opprørsgruppene at de er på vei mot byen Hama, og de hevder kontroll i flere viktige byer i samme region.

Det statlige syriske nyhetsbyrået Sana skriver at regjeringsstyrker har samlet seg i Hama og skal regruppere seg i Aleppo.

FNs spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, sier det overraskende med angrepet ikke er at det skjedde, men at det skjedde med styrken opprørerne har utvist.

– De har tatt over storbyen Aleppo, Syrias nest største by. De kontrollerer nå over 2 millioner mennesker. Dette var det ingen som så komme, sier han til NRK.

Switzerland UN Syria

Geir O. Pedersen er FNs spesialutsending til Syria.

Foto: Martial Trezzini / AP

Lørdag var det bilder av mennesker som feiret i gatene i Aleppo. Pedersen sier det er store motsetninger i hvordan befolkningen oppfatter konflikten, og at disse vil øke.

– Vi har hatt to store konkurrerende fortellinger etter 14 år med krig. Den ene er fra regjeringen, er at dette er en kamp mot terrorister. Mens den andre siden sier at dette er en kamp mot et autoritært regime, sier han.

Publisert 01.12.2024, kl. 22.49

Read Entire Article