Regjeringen jobber på spreng for at Norge skal forbli innenfor EUs tollunion dersom det bryter ut full handelskrig mellom EU og USA.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Spørsmålet er ikke om Norge rammes av handelskrig mellom USA og EU, men hvordan.
Næringslivet har slått alarm etter at Trump innførte nye straffetoller mot Canada, Mexico og Kina, sine tre største handelspartnere:
- Varer fra Canada og Mexico får nå en straffetoll på 25 prosent i USA.
- Unntaket er energi fra Canada, som får en tollsats på ti prosent.
- I tillegg får Kina straffetoll – også denne på ti prosent.
Nå står EU, som Trump beskriver som «en grusomhet», for tur:
– Vi er på jobb for Norge hele døgnet rundt. Vi vet at dette er en krevende situasjon og det er stor bekymring, spesielt i næringslivet, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Hun og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) møter VG på sistnevntes kontor for å svare på spørsmål tilknyttet handelskrigen mellom EU og USA som står på trappene.
– Vårt viktigste anliggende nå er å sikre at vi ikke rammes dersom det kommer mottiltak fra EU, sier Myrseth.
Hvis USA innfører straffetoll mot EU, vil EU svare. Akkurat hva de vil svare med, er uklart. Men det vil ramme Norge og norsk næringsliv uansett. Og spesielt hvis EU innfører en type generell toll som rammer alle som står utenfor EUs tolluniontollunionEn avtale mellom land hvor de blir enige om å ha felles tollsatser mot land utenfor unionen, og ingen toll mellom landene i unionen. EØS-landene, blant dem Norge, er i utgangspunktet ikke inkludert i EUs tollunion..
Det gjelder USA, men det gjelder også Norge.
– Hvor sannsynlig er det at Norge rammes av tiltak EU setter inn som svar til Trump?
– Vi er nødt til å passe på at vi ikke ufrivillig kommer på utsiden av det EU nå gjør som svar til Trump. Og det EU gir som svar, er ikke nødvendigvis bare toll. Det kan være andre type beskyttelsestiltak som for eksempel å prioritere kjøp av europeiske varer, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
– Hvis det skjer, så ønsker Norge å være europeisk i den definisjonen EU kommer med. Men det går ikke av seg selv. Det er derfor vi to og våre folk jobber nært med dette nå, fortsetter han.
Myrseth og Eide avviser at uroen som nå eksisterer i politikk og næringsliv er en form for skremselspropaganda.
– Vi må ta denne situasjonen på alvor. Vi kommer ikke med synsing. Men det vi vet nå er at dersom det skulle oppstå en handelskrig mellom EU og USA, så står Norge i utgangspunktet utenfor tollunionen. Tiltak som settes inn vil kunne påvirke oss, sier Myrseth.
– Vi gjør alt vi kan for at det ikke skal skje og for at Norge ikke skal handle i en skvis mellom EU og USA. Vi kan ikke være naive i denne situasjonen nå, legger hun til.
Men mye med Trump sin politikk er nokså uforutsigbar. Det kommer stadig overraskelser. Mandag ettermiddag kom nyheten om at straffetollen mot Mexico utsettes med en måned etter en samtale mellom Trump og Mexicos president, Claudia Sheinbaum.
Og fortsettelsen følger.
– Først og fremst mener jeg at folk bør være glad for at vi er opptatt av at ting kan gå galt. Hvis det går bedre enn vi frykter, så er jo det strålende. Men vi hadde ikke gjort jobben vår hvis ikke vi hadde tenkt på det, sier Eide.
Vil ramme Norge uansett
Men Norge vil trolig rammes uansett dersom Trump nå gjør alvor av å innføre straffetoll mot EU, noe både Eide og Myrseth mener er høyst sannsynlig.
– Det vil treffe EUs indre marked, som også er vårt marked. Det kan blant annet føre til lavere vekst og andre utfordringer i markedet vi er så avhengige av. Det vil by på problemer for en rekke bedrifter selv uten en handelskrig mellom EU og USA, sier Eide.
Han minner om at Norge er en åpen økonomi og derfor ekstra utsatt.
– Vi er et lite land og veldig sårbare for det som skjer i verden. Vi er avhengige av både import og eksport.
USA har handelsoverskudd med Norge, noe Trump er fornøyd med. Hele logikken bak hans tollpolitikk er at Trump ønsker å gå i pluss med alle partnere USA forhandler med.
– Er dette årsaken til at man tror det er lite sannsynlig at USA vil innføre toll direkte rettet mot Norge?
– Vi har i alle fall ikke noe kunnskap om at det kommer til å skje nå. Men jeg tror ikke vi skal utelukke noe. Vi må ta det som kommer. Men vi er klare for alt, sier Eide.
– Dette er en krevende tid, dette er noe vi egentlig aldri har opplevd før.
– I går sa du at «vi må oppføre oss bra» for at EU skal ta hensyn til oss. Hva betyr det?
– Det er en kombinasjon av godvilje bygget opp over tid og at vi holder avtalene vi selv har inngått. Det er et dårlig utgangspunkt for å be om mer hvis man ikke holder det man allerede har lovet.
Eide viser til det stor etterslepet når det kommer til å innføre EU-direktiver som har hopet seg opp i regjeringsperioden. Fremover vil det bli viktig å følge opp etterslepet, påpeker utenriksministeren. Det er allerede satt inn tiltak for å øke tempoet med å innføre en rekke forsinkede direktiverdirektiverLover eller regler som EU vedtar, og som medlemslandene må innføre i sin egen lovgivning..
– Det er jo litt av grunnen til at vi sto så tydelige på disse direktivene i energipakken fra forrige uke, med de konsekvensene det hadde, sier Eide i dag.
Senterpartiet endte med å gå ut av Støres regjering fredag, etter en uke med åpen EU-krangel mellom dem og Arbeiderpartiet. Nå styrer Arbeiderpartiet alene. Fremdeles er ikke alle de nye statsrådene på plass.
I EUs interesse å tenke på Norge
Myrseth og Eide påpeker at det også er i EUs interesse at Norge får være med innenfor tollmuren. Men det er i seg selv ikke nok til å garantere at det kommer til å skje.
– EU har interesse av at man ikke bryter det indre markedet, som består av EU og EØSEØSDet europeiske økonomiske samarbeidsområdet, en avtale som gir Norge, Island og Liechtenstein tilgang til EUs indre marked.-landene; Norge, Island og Lichteinsein. Vi mener derfor vi har et godt argument inn mot Brussel. Vi får forståelse, sier Eide.
– Problemet er at verktøykassen som våre venner i Brussel har, ikke helt er tilpasset denne sitauasjoenen. Dette er rett og slett nybrottsarbeid for dem også.
– Hvilke humper i veien kan det føre til?
– Det er en krevende og alvorlig situasjon som nå tilspisser seg. Vårt mål er å få minst mulig konsekvenser for norske arbeidsplasser midt oppi alt dette, sier Myrseth.
Tett dialog med næringslivet og EU er hele nøkkelen, påpeker hun.
– Vi må stå opp for de reglene som vi har basert handel på i verden. Der har Norge og EU felles interesser. Dette må vi holde fast på for at det ikke skal få konsekvenser i et stort bilde.
EU er Norges suverent største eksportmarked. 60–70 prosent av varene våre går dit. Sjømatnæringen, trevareindustrien og aluminiumsprodusenter er blant bransjene som blir trukket fram blant de som kan rammes raskest og hardest.
Hydro eksporterer nesten all aluminium de produserer til EU.
Såkalt kraftintensiv industriSåkalt kraftintensiv industriIndustri som krever mye elektrisk strøm for å fremstille produkter: Eksempel på kraftkrevende industri er kjemikalieindustrien, papirproduksjon og industri som produserer metaller og metallegeringer som for eksempel aluminium. er næringen som eksporterer mest til Europa:
– Hver femte arbeidsplass i Norge er tilknyttet EØS og de andre indirekte. Og resten er indirekte knyttet til EU og EØS fordi inntektene derfra for eksempel går til å lønne sykepleiere, sier Eide.
Endrer spillereglene
Eide tror Trump med sin aggressive tollpolitikk på sikt kan endre spillereglene for global handel fullstendig.
– Vi står i en historisk tid. Dette kan gå bra. Det kan være man får handelsmekanismene inn i andre former og at vi går tilbake dit vi var. Vi håper jo det intenst.
– Men når grunnprinsippene for handel angripes fra den amerikanske presidenten på en sånn måte, så er det noe vi må ta på stort alvor.
Eide og Myrseth understreker at USA og Norge generelt sett har hatt og fremdeles har et godt forhold seg imellom.
– Hva betyr en handelskrig for norske lommebøker?
– 25 prosent ekstra toll på alle meksikanske og kanadiske varer i USA, betyr at de varene blir dyrere for kunden. Da går prisene opp i USA. Det kan føre til inflasjoninflasjonEn generell økning i prisnivået på varer og tjenester over tid, som reduserer kjøpekraften til penger.. Når det er en så stor økonomi så er det jo naturlig å tenke seg at det har følgekonsekvenser for resten av verdens økonomi, sier Eide.
Allerede har Trump-tollen sendt sjokkbølger gjennom hele det globale markedet. Børsene har falt over hele fjøla mandag ettermiddag.
– Er dere bekymret for resesjon?
– Vi må forholde oss til det som ligger på bordet nå. Men det blir i alle fall ikke vekst i verdensøkonomien av handelskrig. Det kan vi med trygghet si, sier Eide.
– Kan handelskrig føre til ekte krig?
– Det er ikke helt den samme sjangeren, sier Eide.
– Altså hvis man ikke har andre typer grunner til krig så tror jeg ikke det er noe historisk erfaring som er andre typer grunner til krig. Og akkurat nå er jo det vi har snakket om så langt, det er jo først og fremst mellom venner. Trump innfører toll mot venner og allierte som Canada. Jeg ser ikke for meg at dette vil bli til en ekte krig, nei.
Men det tar vekk fokus fra de ekte krigene, påpeker Eide.
– Det vi brude bruke tiden vår på nå er jo å hjelpe Ukraina å vinne krigen mot Russland. Så at vi bruker masse energi mellom NATO-land og allierte på å snakke om handel, er jo ikke optimalt i forhold til det vi synes er viktigst i sikkerhetspolitikken, nemlig at Russland må svekkes i Ukraina.
– Det er der det er krig. Dette andre er krig i veldig overført betydning.