USA har mistet toppkarakteren hos alle de store kredittvurderingsbyråene.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres.
I rentemarkedene er betydelige bevegelser mandag.
Det skjer etter at Moody's sent fredag nedgraderte kredittvurdering på USAnedgraderte kredittvurdering på USAhttps://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/8qMq4d/usa-mister-toppkarakter-dette-er-et-faresignal fra AAAAAADen høyeste karakteren et land eller en bedrift kan få fra et kredittvurderingsbyrå, som indikerer svært lav risiko for mislighold. til Aa1. Dermed har ingen av de store kredittvurderingsbyråenekredittvurderingsbyråeneEt selskap som vurderer og gir en karakter til hvor pålitelig et land eller en bedrift er til å betale tilbake lån. De to andre store ratingbyråene har allerede nedgradert USA tidligere – S&P Global Ratings i 2011 og Fitch Ratings i 2023. lenger toppscore på USA.
30-åringen, rente på amerikanske statsobligasjoner med 30 års løpetid, har mandag formiddag vært på sitt høyeste nivå siden november 2023. Renten har bikket over 5,02 prosent.
Les på E24+
Rentespøkelse truer oppgangen
Tiåringen, som omtales som ofte verdens viktigste rente, har samtidig steget til 4,55 prosent. Det er det høyeste siden midten av april, da det var stor uro i markedene på grunn av Donald Trumps tollpolitikk.
I aksjemarkedet er det markant nedgang i førhandelen på Wall Street.
– Underskudd gir konsekvenser
Store budsjettunderskudd og økende statsgjeld er bakgrunn for at USA har mistet toppkarakter hos kredittvurderingsbyråene.
Obligasjons- og rentemarkedet er igjen avgjørende for hvor dyrt det er for USA å betjene sin enorme statsgjeld.
Moody’s skrev i sin vurdering at «gjelden og rentekostnadene har økt over mer enn et tiår til nivåer som er betydelig høyere enn hos sammenlignbare land». Byrået mener amerikanske myndigheter rett og slett har mislyktes i å bli enige om tiltak som kan snu trenden.
– Jeg tror ikke det betyr så mye på kort sikt, men på lang sikt har det konsekvenser. Det viser seg at det å drive med underskudd, gir konsekvenser, sier Lars Mouland, rentestrateg i Nordea Markets, til E24.
– Det virker som om det er en ekstrapremie på amerikanske statsobligasjoner for tiden.
Han mener den siste oppgang i statsrenterstatsrenterStatsobligasjoner er lån som et land gir ut til investorer, hvor landet lover å betale tilbake med renter etter en bestemt periode. kommer etter nedgraderingen, men påpeker at utviklingen har pågått over noen år.
– Vil bli vanskelig og dyrt
Oppgangen for statgjelden og rentekostnadene har pågått over mange år, og gjennom flere presidentperioder.
Amerikanske politikere må jevnt og trutt gi godkjenning til å ta opp gjeld utover taket som er satt, slik at man kan dekke offentlige utgifter. Flere ganger har det vært budsjettkriser før man har fått vedtatt statsbudsjetter i Kongressen.
Mouland tror det vil presse seg frem en endring i løpet av de neste årene, når statsgjelden og underskuddet blir store nok.
– Om dette fortsetter, og kan rentene stige voldsomt. Da vil det bli vanskelig og dyrt for USA, og man ser jo allerede at dette er et press i budsjettprosessen, sier rentestrategen.
– Måten de driver på nå, bremser andre ting i landet, så de er nødt til å øke skatteinngangen. Den må opp nesten 50 prosent for å balansere ut underskuddet, fortsetter Mouland.