Amnesty roser Norges Fotballforbund for å være prinsippfaste.
Onsdag 11. desember kl. 16:50Kortversjonen
- Amnesty kritiserer Fifa for å tildele Fotball-VM 2034 til Saudi-Arabia og advarer om alvorlige konsekvenser.
- Norges Fotballforbund (NFF) roses for å være det eneste forbundet som har sagt hva de mener om tildelingen.
- Også Olof Lundh fra svenske Fotbollskanalen gir NFF ros for å ha ryggrad.
Onsdag ble det offentliggjort at Saudi-Arabia er tildelt Fotball-VM i 2034. Trolig blir dette et vintermesterskap, slik VM i Qatar også var.
Det stiller menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty seg sterkt kritisk til. Frank Conde Tangberg i Amnesty Norge mener beslutningen kan få alvorlige følger.
– Amnesty har vært ekstremt skuffet over at Fifa
igjen velger å ta en beslutning som kan ha dødelige konsekvenser, sier Tangberg til VG.Politisk rådgiver i Amnesty Norge
Tangberg anerkjenner imidlertid Norges Fotballforbund (NFF) for å ha sagt hva de mener om tildelingsprosessen.
– Det er veldig positivt at NFF, som det eneste av de 211 forbundene, har formalisert sine standpunkter og bekymringer knyttet til menneskerettighetsbrudd. Samtidig er det ekstremt svakt og en skjødesløs ansvarsfraskrivelse fra de 210 andre forbundene, sier han.
– NFF kan ikke gi vår akklamasjon
etter en prosess som ikke er i tråd med et godt og forutsigbart regelstyrt system. Å avstå fra å stemme er et bevisst signal om at vi ikke kan støtte fremgangsmåten til Fifa, sa fotballpresident Lise Klaveness tirsdag.FIFAs generalsekretær Matias Grafström leste opp deler av brevet fra NFF, slik det norske forbundet hadde ønsket på forhånd.
– Jeg kan bekrefte at FIFA vil komme tilbake til det norske fotballforbundet og diskutere bekymringene, sa Grafström etter høytlesningen.
– Det krever mot å stå alene og være den som alltid løfter situasjonen rundt menneskerettigheter. Det kjenner vi til. Vi vet at dette er en ensom kamp, men NFF skal anerkjennes for at de gjør dette og er prinsippfaste, legger Tangberg til.
Olof Lundh, sjefredaktør i svenske Fotbollskanalen, gir også NFF ros for deres kritiske holdning.
– Norge er det eneste fotballforbundet i verden med ryggrad, sier han i en video publisert i avisen tidligere onsdag.
Les også: Slik får Saudi-Arabia VM: – De har visst noe ikke alle andre visste
Det svenske fotballforbundet har bestemt seg for å stemme ja til at Saudi-Arabia skal få arrangere fotball-VM i 2034. Det samme har land som Danmark og England. Dette har møtt kritikk fra flere hold, blant annet fra Malmö-trener Henrik Rydström.
– Jeg skulle ønske det fantes et bedre moralsk kompass i fotballverdenen, mer som det norske, sier Erik Botheims trener på en pressekonferanse i forbindelse med Europa League-møtet med Galatasaray torsdag, ifølge Aftonbladet.
Saudi-Arabias menneskerettighetsbrudd er godt dokumentert:
Saudi-Arabia er – på samme måte som Qatar – anklaget for omfattende brudd på menneskerettighetene:
- Kvinner er underordnet menn gjennom det såkalte «mannlige verge»-systemet. Loven forutsetter at kvinner «adlyder» menn, og krav på økonomisk støtte i ekteskapet er betinget at kvinner underkaster seg sine ektefeller, noe som igjen åpner for ekteskapelig voldtekt.
- Saudi-Arabia er blant landene i verden som henretter flest mennesker, og i 2022 ble 81 mennesker henrettet på én og samme dag.
- Det er ikke noen politiske partier eller uavhengige medier, og kronprinsen styrer landet. Det finnes ingen uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner i landet.
- Migrantarbeidere, som utgjør nesten 80 prosent av privat sektor, utnyttes og diskrimineres både i lov og i praksis.
- Saudi-Arabia har også ledet en koalisjon som er anklaget for å ha begått krigsforbrytelser i Jemen. Det er også kommet rapporter om at saudiarabiske grensevakter har skutt mot etiopiske migranter på grensen til Jemen.
Amnesty mener Fifas vurdering av risikoen for menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia som «middels» er en «katastrofal feilvurdering».
– Slik situasjonen er nå, er Saudi-Arabias forslag ikke godt nok til at Fifa kan akseptere det. Derfor bør man avstå fra å tildele mesterskapet til Saudi-Arabia inntil det er gjennomført grunnleggende reformer i landet. Hvis ikke, er det stor sannsynlighet for at dette VM-et vil bidra til flere dødsfall, advarer Tangberg i Amnesty.
– Fifas plikt til å ha dialog med interessenter har i utgangspunktet vært en vanskelig oppgave. For hvilke menneskerettighetseksperter og hvilke fagforeninger skal du snakke med i Saudi-Arabia?
Tangberg fortsetter:
– Enten så finnes de ikke, fordi fagforeninger og menneskerettighetsorganisasjoner er forbudt. Eller så er de bak lås og slå.
Amnesty-representanten er også kritisk til prosessen rundt tildelingen av VM i 2030 til Spania, Portugal og Marokko.
Les også: Saudisk aktivist om fotball-VM i 2034: – Gir et falskt bilde