Det blåste kraftig og regnet pøste ned i tyske Oberhof da skiskytterkvinnene skulle ut å gå sprint torsdag. Men en norsk 21-åring imponerte likevel stort.
Maren Kirkeeide fikk riktig nok én bom på liggende, men på stående ble det fullt hus. Med en helt rå sisterunde gikk hun inn til en andreplass og måtte vente i spenning på resultatet.
– Helt fantastisk. Den sisterunden er helt vill, sier NRKs ekspert Ola Lunde.
For bak feilet flere av stjernene og dermed kunne hun juble for en andreplass. Skiskytteren fra Stryn ble bare slått av franske Paula Botet, mens bulgarske Milena Todorova ble nummer tre. Ingen av de tre hadde tidligere vært på pallen i verdenscupen tidligere.
– Veldig morsomt. Jeg er veldig fornøyd, sier hun til NRK.
PÅ PALLEN: Maren Kirkeeide taklet de tøffe forholdene og ble nummer to på sprinten i Oberhof.
Foto: AFP– Det er kanskje veldig sjokkerende for de som ikke er så tett på Maren som vi er. Det har vært veldig gøy å være på lag med henne og se utviklingen hennes. Det har vært steg på steg og hun har et enormt toppnivå inne, roser Ingrid Landmark Tandrevold.
– Jeg tror mange har slitt litt med forholdene, og når man skyter bra når veldig mange bommer, så blir også resultatet ofte bra, sier Kirkeeide småbeskjedent selv.
Manglet våpenet
Det som nesten imponerte enda mer, var at Kirkeeide har slitt med våpenusikkerhet de siste dagene. Børsa hennes ble nemlig borte på vei til Oberhof, og først like før avreise til stadion torsdag morgen kom det til utøverhotellet.
– Jeg tror alle andre, bortsett fra Maren, hadde hatt full panikk, mener Lunde.
– Jeg var veldig forberedt på at jeg ikke skulle få børsa mi, så jeg var ganske rolig på det og trodde jeg skulle bruke reservevåpen. Jeg trodde ikke jeg skulle få min egen før jeg fikk beskjed på frokosten at det kom likevel. Det var veldig bra at det kom tidsnok, forklarer Kirkeeide, og legger til at det var en fordel av våpenet dukket opp.
For et reservevåpen er ikke tilpasset utøverne på samme måte som deres personlige våpen er og dermed blir det vanskeligere å håndtere.
– Det er kjempekult. Hun fikk jo ikke våpenet sitt før i dag, men hun er kald og fikk det til likevel, sier Ida Lien.
– Hun er så laidback og har stålkontroll. Det er imponerende når hun først fikk våpenet sitt i dag tidlig, mener Gro Randby.
Tilbake etter inngrep
Tandrevold gjorde comeback etter å ha gjort et inngrep for hjerterytmeforstyrrelser hun opplevde under første verdenscuprunde. På liggende skyting fikk hun ladetrøbbel.
– Det var rett og slett en nybegynnerfeil og du skulle ikke tro jeg hadde gått så mange renn før, men det har jeg jo. Ladegrepet blir litt annerledes når det er mye regn, så jeg trodde jeg ikke fikk ladet. Så det ble ladekluss og jeg tapte jo en hel strafferunde på det. Det var en unødvendig feil, innrømmer Tandrevold.
Det ble fullt hus, men tiden innom standplass ble lang. På stående ble det to bom, og dermed ble det en 15.-plass.
– Det var ingen som koste seg så mye ute i regnet som meg, tror jeg. Det var veldig gøy og det føles utrolig at det fungerte så bra i løypa som det gjorde. Jeg kjente igjen meg selv og den følelsen jeg vil ha. Det bare tre uker etter en operasjon. Det føltes surrealistisk, forteller Tandrevold til NRK.
TILBAKE: Ingrid Landmark Tandrevold ble nummer 15 og nest beste nordmann på sprinten.
Foto: AFP– Det er virkelig imponerende i løypa, så det blir spennende å se fortsettelsen, sier Lunde.
Før torsdagens renn hadde Karoline Knotten eneste pallplass for de norske skiskytterkvinnene. Nå står de altså med to denne sesongen.
- Fredag er det sprint for herrene. Den kan du høre på NRK Sport og se på TV 2 kl. 14.20.
Publisert 09.01.2025, kl. 15.26 Oppdatert 09.01.2025, kl. 16.30