Statsminister Jonas Gahr Støre står overfor et vanskelig valg: Skal han stå på sitt og presse gjennom deler av EUs fjerde energipakke, med det resultatet at regjeringen hans trolig sprekker?
Eller skal han gi etter for Sps steile krav, og dermed svekke vårt forhold til EU? Et forhold som etter Donald Trumps tiltredelse som USAs president kan vise seg å være viktigere enn noensinne.
Avhengig av velvilje
Trump har allerede varslet at han ikke liker EU. Han liker rett og slett ikke internasjonale organisasjoner. I hans verden handler det meste om tosidige forhold mellom både stater og mennesker. Og ikke minst - om hva han selv og USA kan få ut av slike forhold.
Dette innebærer at både Norge og resten av Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet og trygghet.
Økonomisk risikerer Norge å havne i en skvis mellom USA og EU. Trump vil innføre kraftige økninger i toll og avgifter. Det kan bli handelskrig mellom USA og EU.
Norge selger mye av våre varer til EU. Havner vi utenfor den tollmuren EU planlegger for å møte Trumps nye tollsatser, vil norsk økonomi rammes hardt. Derfor vil Norge være helt avhengig av EUs velvilje i en slik situasjon.
Den velviljen bygger ikke Norge ved stadig å trenere EUs mange direktiver. Nå gjelder det særlig deler av EUs fjerde energipakke, som Norge skulle blitt en del av for lenge siden. Tålmodigheten i Brussel er i ferd med å renne ut.
Støre kan styrke seg
Enda mer kritisk enn vår økonomiske trygghet, er sikkerheten. Donald Trump kan i utgangspunktet ikke trekke USA ut av NATO. Men vi risikerer at han snakker ned den sikkerhetsgarantien som ligger i NATO, der et angrep på et medlem er et angrep på alle. Det kan bli farlig, også for Norge.
I tillegg har Trump allerede svekket verdens beredskap i møte med en ny pandemi, ved å bestemme at USA skal ut av Verdens helseorganisasjon. Vi fikk hjelp av EU med vaksiner forrige gang. Det er ikke gitt at det samme skjer dersom verden blir rammet av en ny, farlig helsekrise.
Det vil stride mot alt Ap står for, dersom partiet i denne situasjonen velger å svekke vårt forhold til EU. Dersom Støre og hans folk blir mer opptatt av strømkrise og oppslutning enn av vårt forhold til Europa.
Det kan til og med tenkes at Støre selv kan styrke seg, både i sitt eget parti og blant velgerne, hvis han står opp for det han mener er rett i denne saken.
Klamp om foten
For ingen kan være i tvil om at statsministeren er overbevist om at det er riktig for Norge å være en del av EUs energisamarbeid. Og ikke minst - at Norge ikke må gjøre noe som setter vårt forhold til EU i fare. Særlig ikke nå.
Strømsaken er krevende, også internt i Ap. Skal Støre lykkes, må han få gjennomslag for det store bildet han skisserte opp da han møtte pressen sent fredag ettermiddag: Denne saken handler om mer enn energi. Den handler om trygghet i en urolig tid.
Ryker Sp ut av regjeringen, blir Ap stående alene. Det er ikke en fremmed tanke i Ap-kretser at partiet kan tjene på alenegang frem mot valget til høsten.
Mange opplever Sp som en klamp om foten - en politisk kraft som trekker dem i feil retning. Det har nærmest fremstått som om Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og hans folk har hatt veto-makt i viktige spørsmål gjennom hele denne stortingsperioden.
Mer spillerom - og mindre
Som opprettelse av lensmannskontorer som selv politietaten ikke ønsket seg. Reversering av domstolsreformen som domstolene heller ikke ønsket seg. Oppløsning av sammenslåtte fylker og kommuner. Og omfattende trenering av direktiver som har kommet fra EU.
Særlig i storbyene har det vært stor frustrasjon over regjeringspartner Sp. Før valget i 2021 la Støre Ap tett opp mot Senterpartiets distriktspolitikk. Dette reddet kanskje valget for Ap, som lå an til å tape stort i Nord-Norge, og store deler av distrikts-Norge.
Men det var et annet Ap enn det store deler av velgermassen var vant til. Brått var det gamle Ap-slagordet “By og land, hand i hand” ikke lenger gyldig. Nå var det distriktene som gjaldt.
En ren Ap-regjering vil både få mer og mindre spillerom til å få gjennomslag for sin politikk. Den kan gå til Høyre og Venstre i spørsmål om forholdet til EU.
Mer selvtillit
I andre politiske spørsmål kan det bli langt mer krevende. Både støttespillere og motstandere vil profilere seg og sin politikk inn mot valgkampen - i opposisjon til den til enhver tid sittende regjeringen.
Men det vil i så fall bli snakk om noen få måneder, før Stortinget går fra hverandre. Og da samles ikke de folkevalgte igjen før valget er over.
Gjennom sommeren og høsten kan Aps statsråder reise rundt og drive valgkamp. Med en tydeligere partiprofil. Og ikke minst - med mer selvtillit enn de har nå.
Det forutsetter at de klarer å få folks forståelse for at vårt forhold til EU i økende grad handler om sikkerhet. Og om trygghet - på flere og flere områder.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.