Kortversjonen
- Ingen trenger å få baksmell på skatten hvis de sjekker og endrer skattekortet sitt i tide.
- Mange ender opp i tabellkortfellen, spesielt de med flere arbeidsgivere. Hovedarbeidsgiver bør bruke tabellkort, resten prosentkort.
- Frikortgrensen har økt til 100.000 kroner i 2025, som betyr skattefri inntekt opp til dette beløpet.
Silje Sandmæl er ny spaltist på Dine Penger. Sandmæl er utdannet økonom, og har tidligere jobbet som forbrukerøkonom i DNB i over 14 år.
Hun skal jevnlig komme med tips og råd om privatøkonomi for abonnenter. Første spalte ut handler om skatt. Vil du sikre deg et Dine Penger-abonnement allerede nå, trykk her.
Cirka 2,4 millioner har åpnet skattekortet, mens kun 770.000 har endret det. På samme tid i fjor hadde 2,2 millioner åpnet skattekortet og 952.000 endret. (tall pr. 20.01)
16. desember kom skattekortet ditt. Du finner det på skatteetaten.no. Det er et elektronisk dokument som viser hvor mye skatt din arbeidsgiver skal trekke fra lønnen din før den blir utbetalt.
Fasiten for om årets skattekort er riktig, får du i neste års skattemelding, altså mars 2026.
Da skattemeldingen kom våren 2024 lå 1,2 millioner an til å få baksmell. Mange endret på skattemeldingen sin og det endte opp med at 840 000 fikk baksmell.
Men, ingen trenger egentlig å få baksmell hvis man nå går inn i skattekortet og sjekker at alt er riktig. Ta også en ekstra sjekk før sommeren.
Alle må sjekke
Det skal godt la seg gjøre at tallene i skattekortet er riktig. Husk at skattekortet for 2025 er kun prognoser og baseres på informasjon fra 2023 og 2024.
Når inntekten beregnes brukes 2024-tall, mens for eksempel fradrag, renteutgifter og inntekter er fra 2023. Og mye kan ha skjedd på to år. Kanskje har du kjøpt bolig, så du får fradrag for gjeldsrenter. Fått barn, så du har krav på foreldrefradrag. Fått lengre reisevei til jobb, så du har krav på reisefradrag. Vunnet i lotto eller mottatt arv, så du har høyere renteinntekter, giftet eller skilt deg.
Mange tenker at det er lønnen som styrer hvor mye skatt man skal betale, men det er så mye mer, som renteinntekter og eventuelt formue og fradrag. Er du usikker på hvilke fradrag du har krav på, sjekk ut fradragsveilederen på skatteetaten.no.
Les også: Dette må du sjekke på skattekortet
Slik beregnes formue
Når det kommer til formue er det slik at man betaler formuesskatt når formuesverdien på det du eier, minus gjeld, overstiger 1.760.000 kroner. Som eksempel er det 25 prosent av markedsverdien på den boligen du bor i, opptil 10 millioner, som er formuesverdien.
Har du en bolig som er verdt mer enn 10 millioner, har formuesverdien økt. Nå er det 25 prosent av beregnet markedsverdi opp til 10 millioner, og 70 prosent av det som overstiger 10 millioner.
Har du for eksempel en bolig verdt 15 millioner, vil formuesverdien være (10 mill x 25 %) + (5 mill x 70 %) = 6 millioner. Har du aksjer beregnes 80 prosent av aksjeverdien med i formuesberegningen.
Fastsettelse av inntekt
Når Skatteetaten beregner inntekten i skattekortet for 2025, kan de velge mellom to metoder:
Inntektsopplysningene fra arbeidsgiver for oktober 2024 og ganger tallet med 12, eller de bruker inntektsopplysninger fra de siste 12 måneder, altså fra november 2023 til oktober 2024.
Det som gir høyest inntekt av disse to alternativene, legges til grunn i skattekortet, så justeres lønnsinntekten opp med en forventet lønnsvekst som for 2025 er på 4,5 prosent. Sjekk altså at dette er riktig med årets lønn.
Prognoser
Utvikling av lønn/inntekt 2025
• Lønnstakere: + 4,5 %
• Alderspensjonister: + 3,65 %
• Formuesverdi bolig: + 3,7 %
Stigningsfaktorer renter 2023–2025
• Renteinntekter: 1,48
• Renteutgifter: 1,23
Beregning av renter
Renteinntekter
Hvis du i 2023 hadde 100 000 kroner i banken og fikk i snitt 3 prosent i rente, ga det deg 3 000 kroner i renteinntekter. Skatteetaten har lagt til grunn for 2025 at renteinntektene øker med en faktor på 1.48: 3 000 x 1,48 = 4.400 kroner.
Mye kan ha endret seg, kanskje har du mer eller mindre penger på konto? Eller har en høyere rente som gir mer i renteinntekter? Av renteinntekter betaler du 22 prosent skatt.
Renteutgifter
Gjeldsrenter er en av de mest brukte fradragspostene. For hver tusenlapp du betaler i renter, får du 220 kroner mindre i skatt. Det er derfor viktig at den posten er mest mulig riktig. Det som ligger inne i skattekortet, er renteutgiftene du hadde i 2023 ganget med en faktor på 1,23.
Hvis du i 2023 hadde et boliglån på 3 millioner kroner til 5,5 prosent rente, betalte du 165.000 kroner i renter. Skatteetaten har lagt til grunn for 2025 at renteutgifter øker med en faktor på 1,23:
165.000 x 1,23 = 202.950 kroner
I 2024 forble styringsrenten uendret, og i år er det ventet alt fra 2–5 rentekutt. Kanskje har du tatt opp mer i lån, eller nedbetalt mye, solgt eller kjøpt. Hvis gjeldsutgiftsposten er for høy, kan det resultere i en saftig baksmell. Også viktig å sjekke at boliglånet og gjeldsutgiftene er fordelt riktig med partneren i henhold til eierbrøk.
Pass deg for tabellkort-fellen
Det finnes to typer skattekort, prosentkort og tabellkort.
Tabellkort passer for deg som har stabil inntekt og en fast arbeidsgiver. Arbeidsgiver trekker skatt etter en tabell som baseres på opplysningene i skattekortet.
Mange har kanskje merket at man har fått et nytt tabellnummer enn de hadde i fjor. Forklaringen er kun at skatteetaten har endret på tabellnumrene.
Det nye tabellsystemet går lengre, og flere vil få tabellkort i år fordi tabellene går helt opp til netto 400.000 kroner i fradrag og inntekt, i stedet for 190.000 kroner.
Et tabelltrekk tar hensyn til om årsinntekten øker eller reduseres, og trekker mer skatt hvis du får lønnsøkning i løpet av året og mindre om du går ned i inntekt. Men, hvis fradragene dine endrer seg, må du inn å endre i skattekortet.
Gjør du endringer i tabellkortet ditt etter mars måned går man over til prosentkort.
Hvis du har flere enn én arbeidsgiver, må du passe på så du ikke havner i tabellkortfellen. De ulike arbeidsgiverne eller utbetalerne vet nemlig ikke om hverandre.
Har alle hvert sitt tabellkort, trekker de kun skatt på bakgrunn av det du får utbetalt hos dem, ikke totalt sett. Det vil si at du mest sannsynlig vil ende opp med en baksmell. Og den kan bli høy – ettersom alle fradragene tas med dobbelt opp.
Sørg derfor for at hovedarbeidsgiver bruker tabellkort, mens de andre arbeidsgiverne gjør trekk etter prosentkort – eller kryss av for at du trenger prosentkort. Da vil alle arbeidsgivere trekke etter det prosentkortet.
Et prosentkort passer for deg som har variabel inntekt og flere arbeidsgivere. De trekker da skatt etter en fast prosent som er basert på opplysningene i skattekortet.
Prosentkortet tar ikke høyde for endringer i hverken inntekt eller fradrag, noe som innebærer at man bør være ekstra nøye når forhold som påvirker skattekortet endrer seg.
Ta en ekstra sjekk før sommeren
Er man usikker på hvordan man ligger an, bør man ta en sjekk på skattekortet sitt før sommerferien, da har man cirka et halvt år igjen å justere inn trekket på.
Ifølge Skatteetaten er det dessverre en del som endrer skattekortet litt for sent, som resulterer i at mange får svært høye trekke på slutten av året. Noen opplever også at de får en tilleggsregning, forskuddsskatt, for å trekke nok på slutten av året. Det kan man unngå ved å ta en sjekk halvveis i året.
Frikortgrensen øker
Frikortgrensen har økt fra 70.000 i 2024 til 100.000 i 2025. Det betyr at man kan jobbe skattefritt opp til 100.000 kroner. Selv om man ikke betaler skatt, får man pensjonsopptjening fra første krone.
Husk å skaffe deg frikort, hvis ikke blir du trukket 50 prosent i skatt. Dette får du igjen i skatteoppgjøret, men det er bedre å få utbetalt mer i løpet av året. Har man flere arbeidsgivere kan man dele frikortet på de arbeidsgiverne man har.
Vanlige tabber
- Fjerner feriepenger fra lønnen
- Endrer skattekortet for sent på året – se tekst ovenfor
- Bruker tabellkort hos flere arbeidsgivere
- Tror at feriepengene og halv skatt før jul er skattefritt
- Skyver mest mulig bonus eller andre utbetalinger på desemberlønnen, fordi man tror det gir halv skatt
Er du opptatt av personlig økonomi? I vårt magasin Pensjon får du 100 sider om AFP, folketrygden og økonomien som pensjonist. Det kan kjøpes i dagligvarebutikker over hele landet, eller bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)