Arbeiderpartiet lanserte fredag Norgespris på strøm. Forslaget innebærer en fastpris på strøm på 40 øre pr. kilowattime. Ordningen skal gjelde fra 1. oktober.
Et flertall på Stortinget er positive til forslaget, som tyder på ordningen kommer til å bli virkelighet.
Olje- og energiminister Terje Aasland og statsminister Jonas Gahr Støre la frem nye strømgrep.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTBRegjeringen åpner for at du kan velge mellom Norgespris eller dagens strømstøtte. Dagens strømstøtte er at staten dekker 90 prosent av kostnadene for strømpriser over 75 øre.
Økonomiprofessor Nils-Henrik Mørch von der Fehr tror fastprisen er satt til langt under snittprisene for strøm fremover.
– Sånn som markedsutsiktene er nå, er det vanskelig å tro at gjennomsnittsprisen blir lavere enn 40 øre i årene som kommer, sier von der Fehr.
Også før strømpriskrisen fra 2022 var 40 øre en grei strømpris.
Men hvor mye billigere blir egentlig strømmen?
Kunne halvert fjorårets rene strømregning
La oss ta et gjennomsnittlig rekkehus i Sør-Norge med et strømforbruk på 17.000 kilowattimer i året.
Slik kunne strømregningen for strøm med merverdiavgift for i fjor har sett ut:
- Med fastpris på 40 øre pr. kilowattime: 8.400 kroner.
- Med dagens strømstøtte: 11.000 kroner.
- Ingen strømstøtte: 16.700 kroner
Det betyr at den foreslåtte fastprisen, som også innebærer at staten må ta litt av regningen, kunne gitt 2.600 kroner lavere strømregning i 2024 enn med dagens ordning.
Tallene over er ingen fasit. De tar utgangspunkt i gjennomsnittlige månedlige strømpriser for Sørøst-Norge, og at forbruker varierer med årstidene. Regneeksemplene er med 25 prosent merverdiavgift.
Slipper også svindyr hyttetur
Under dagens strømstøtteordning er ikke hytter inkludert. Arbeiderpartiets forslag inkluderer nå for første gang også fritidsboliger.
I snitt kostet strømmen sør i Norge rundt 80 øre per kilowattimer. Med Norgespris hadde strømregningen bli omtrent halvert i 2024.
I tillegg til dette foreslår regjeringen å kutte momsen på strøm fra 25 til 15 prosent fra 1. juli.
Ifølge E24 kan dette grepet spare husholdningene i snitt for mellom 656 og 747 kroner i året.
– Andre må betale mer
Strømgrepet til regjeringen kom overraskende tre år etter strømkrisen startet. Da argumenterte Støre-regjeringen sterkt imot ordninger som ikke gir forbrukerne en økonomisk gevinst av å styre forbruket etter når strømmen var billigst.
For eksempel uttalte Støre 7. februar 2022 i Dagsrevyen om makspris:
– Makspris på strøm løser ikke dette problemet, makspris gjør ikke noe med gassprisene og det fyller heller ikke vannmagasinene, sa Støre.
Også et fastpris-forslaget vil motvirke strømsparing, slik Støre tidligere argumenterte imot, sier von der Fehr ved UiO.
– Hvis husholdningene ikke sparer, blir det mindre strøm på andre. Da presses prisen i markedet opp. Andre må betale mer.
Professor Nils-Henrik Mørch von der Fehr.
Foto: Moment Studio / UiOStrømstøtteforslaget gjelder ikke bedrifter.
– Vi er bekymret for om fastprisavtalene for husholdninger vil drive prisene i markedet opp, og dermed slå ut i økte priser for bedriftene, sier Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO.
NRK har tidligere vist at strømforbruket steg sist gang regjeringen gjorde strømmen billigere med strømstøtte.
Hvis alle velger Norgespris, vil statens kostnad bli 3,8 milliarder kroner, sier olje- og energiminister Terje Aasland til Dagens Næringsliv.
– Helt idiotisk
Regjeringen ønsker at vi skal spare på strømmen. Da er dagens forslag helt feil, mener BI-professor Gisle James Natvig.
Gisle Natvik er økonomiprofessor på Handelshøyskolen BI.
Foto: BI– Det høres for meg helt idiotisk ut. Det er en hån mot alle nordmenn som har investert i solceller og varmepumper de siste årene.
– Hva har regjeringen å si til alle de nordmenn som de siste 10 årene har investert i solceller og varmepumper, og nå opplever at de må sponse billig strøm til naboene som ikke har giddet å gjøre det samme?
– Det er svært paradoksalt å innføre regler som tvinger folk til å isolere og så videre, samtidig som de låser ned prisen. Kan ikke folk heller få velge selv? legger han til.
Publisert 31.01.2025, kl. 17.03