Skolesjef fjerner bok fra skolebibliotek i Arendal: – Hårreisende

5 months ago 27


«Gender Queer» av Maia Kobabe er en tegneseriebok som utforsker kjønn og identitet – som er hyllet av kritikere både internasjonalt og her hjemme. Blant annet skrev The Guardian at det «en viktig, smertefull og dypt personlig bok».

Det lille forlaget Måltrost har oversatt boken til norsk – og den ble i fjor kjøpt opp av kulturrådet gjennom innkjøpsordningen til norske bibliotek.

Men nå har skolesjef Karl Axel Moen i Arendal kommune anbefalt at boken fjernes fra en barneskole i Arendal.

Han opplyser til VG tirsdag at boken nå midlertidig er fjernet fra skolebiblioteket.

Dette mener Bård Nannestad i forlaget Måltrost er hårreisende.

– Jeg er rett og slett sjokkert. Jeg håper skolesjefen kan ta en ny runde, for dette er sensur, sier Nannestad til VG.

Bilde av Bård Nannestad i Måltrost forlagBård Nannestad i Måltrost forlag

Han legger til:

– Det er synd for bibliotekkarene som er fagutdannede mennesker – som har som jobb å vurdere hvilke bøker de skal ha i hyllene. Det er veldig synd at skolesjefen ikke lar dem gjøre jobben sin, sier Nannestad til VG.

Skolesjefen sier til Agderposten, som skrev om saken mandag, at dette ikke handler om sensur.

I en e-post til VG utdyper han sin anbefaling om å fjerne boken – og forteller at det kan oppleves som utfordrende for enkelte familier at denne boken inkluderes i et skolebibliotek som er tilgjengelig for alle aldersgrupper.

– Dette kan føre til unødvendige konflikter og mistillit mellom skolen og hjemmet, skriver skolesjef Karl Axel Moen til VG.

– Så du mener det er riktig at noen foreldre skal bestemme hva et skolebibliotek skal inneholde?

– Nei, det mener jeg absolutt ikke. Vi skal ikke la oss styre, men foreldre har også en mening som er verdt å diskutere. Denne debatten som nå har kommet vil vi ta med oss videre – og kanskje finner boken sin plass tilbake i biblioteket, sier Moen til VG.

Boken kom ut på norsk i fjor sommer – og ble kjøpt opp av Kulturrådet til norske bibliotek.Boken kom ut på norsk i fjor sommer – og ble kjøpt opp av Kulturrådet til norske bibliotek.

Han synes det er leit at de beskyldes for sensur.

– Vi synes det er leit at tematikken blir blandet sammen med illustrasjonene. Tematikken i boken er viktig, det var illustrasjonene noen foreldre var urolige for – og som startet denne diskusjonen.

– Og som endte med at du anbefalte å fjerne boken?

– Jeg vil presisere at enhver skole kan gjøre egne valg om hva de skal tilby av bøker. Dette har vært en prosess der vi har hatt tett og god dialog med rektor.

Moen understreker at hans anbefaling om å fjerne boken er basert på blant annet aldersanbefalinger. Han viser til at Biblioteksentralen anbefaler boken til aldersgruppen 16–18 år – og at barna som går på grunnskolen er i alderen 6–15 år.

 Eivind YggesethForfatter Birger Emanuelsen mener dette er sensur. Foto: Eivind Yggeseth

Flere forfattere reagerer på at boken er fjernet.

– Dette er en mørk dag, skriver den Arendal-baserte forfatteren Birger Emanuelsen på sin Facebook-side.

Til VG utdyper han at biblioteket skal være et fritt sted.

– Når vi begynner å sensurere bøker, mister vi ikke bare bøkene, men også tilliten til at bibliotekene er fristeder. Jeg kan knapt tenke meg noe mørkere, sier Emanuelsen som mener hele saken er absurd.

– Vi kan ikke ha en skole hvor alle 6-åringer får iPad, men du må være 16 for å låne en bok.

Mens forfatter Line Baugstø skriver på Facebook at man kan få inntrykk av at dette er en bok som er stappfull av erotiske fantasier og upassende for barn.

Bilde av Forfatter Line BaugstøForfatter Line Baugstø

– Og det syns jeg er en rar ting å mene om en bok på 240 sider som har cirka 3 oppslag i den retningen. Helt konkret: en omfavnelse der ingen kjønnsorganer er visualisert, en scene fra antikken som ligner det vi finner på sånne greske vaser, og en scene der hovedpersonen forsøker en strap-on.

– Og det disse scenene tematiserer mest av alt er at hovedpersonen i stor grad ikke kjenner på seksuelle følelser og strever med å finne ut av det store spørsmålet: hvem er jeg?

Bård Nannestad i Måltrost forlag forteller at det var personlige grunner til at de som et lite forlag valgte å gi ut denne boken.

– Jeg har et nært familiemedlem som erklærte seg som aseksuell, og da jeg og min kone søkte informasjon for å forstå bedre, fant vi ikke så mye rundt det personlige, men da vi fant denne boken, ble vi begeistret og mye klokere. Vi tenkte at den fortjener et norsk publikum og fikk gitt den ut.

– Dette handler om å forstå seg selv, men det er også viktig for den voksne generasjonen som vil forstå barn og barnebarn.

Han opplyser at flere amerikanske skolebibliotek har forbudt boken, men hadde aldri trodd at dette skulle skje i Norge.

– Jeg er veldig overrasket. Jeg håper skolesjefen kan ta en ny runde – og gjør en bredere vurdering av saken. Han må ta innover seg hvilke konsekvenser en slik bannlysing av en bok vil få i forhold til ytringsfriheten.

– For det er det dette er: Sensur og et angrep på ytringsfriheten. Det kan bli veldig kaotiske dersom en skolesjef skal ty til dette grepet hver gang en foreldre er uenig i noe. Vi må i stedet bruke demokratiske virkemidler, sier Nannestad.

Om aldersanbefalingene sier han:

– Dette er ikke en aldersgrense, men en veiledning. Barn modnes ulikt, og denne boken er ikke skadelig. Den setter spørsmål rundt seksualitet og identitet i en kontekst.

Read Entire Article