Med full kontroll over Kongressen er veien nå åpen for at Donald Trump kan gjennomføre den økonomiske planen han gikk til valg på.
Trumps varslede økonomiske politikk handler i stort om tre ting: økte tollmurer, skattekutt og hjemsending av innvandrere uten lovlig opphold.
Men hvordan vil Trumponomics egentlig spille seg ut i praksis?
En av verdens fremste økonomer, Olivier Blanchard, kommer med følgende spådom: Trump kommer til å bli skuffet.
Professoren og økonomen er nå tilknyttet det amerikanske Peterson Institute, et forskningssenter som er partipolitisk uavhengig.
Han spår også at utfallet ikke kommer til å bli den økonomiske katastrofen som Trumps kritikere advarer mot.
La oss se på hvordan effektene av de tre grunnstolpene i Trump-økonomien kan komme til å spille seg ut:
Økte tollmurer
Denne uken varslet Trump 25 prosent toll på varer fra Canada og Mexico så fort han blir president i januar.
Straffetollen skal ifølge Trump gjelde frem til de to landene stanser strømmen av migranter og narkotika inn til USA. Trump varsler også 10 prosent straffetoll på alle varer fra Kina.
Ifølge Blanchard kan dette fungere som planlagt på kort sikt, med mindre import, økte tollinntekter og redusert handelsunderskudd. Dersom landene som blir rammet av straffetoll ikke svarer med mottiltak, vil etterspørselen etter amerikanske varer øke.
Men økt etterspørsel etter amerikanske varer vil også føre til prisøkning, som kan tvinge den amerikanske sentralbanken til å heve rentene for å få kontroll på prisveksten. Høyere renter og en forbedret handelsbalanse kan styrke dollaren, som igjen vil skade USAs eksport fordi varene blir dyrere å kjøpe fra andre land.
Dersom landene som rammes av ny straffetoll svarer med mottiltak, som er sannsynlig, vil amerikanske eksportbedrifter tape på det. Alt i alt kan det gi lavere økonomisk aktivitet, høyere inflasjon og økte renter.
Da har Trump to muligheter; å øke tollsatsene enda en gang – eller redusere dem. Ingen av utfallene er spesielt heldige, og dermed vil tollene sannsynligvis bli stående. De første positive effektene vil forsvinne, og man vil merke de langsiktige ulempene man får ved redusert handel.
Massedeportasjon
Trump har sagt at han vil gjeninnføre og utvide det omstridte innreiseforbudet fra 2017. Han har også lovet den største massedeportasjonen i USAs historie.
Forrige gang Trump var president ble 3 millioner mennesker deportert. Et av de mest kontroversielle tiltakene var en ordre om at grensemyndighetene skulle skille barn og foreldre som krysset grensen fra Mexico.
Ingen vet hvor mange ulovlige innvandrere som bor i USA. Sikkerhetsdepartementet anslo at det kunne være rundt 11 millioner i 2022.
Som NRK har skrevet tidligere vil en massedeportasjon være både dyr og vanskelig, sa fungerende ICE-direktør Patrick J. Lechleitner til NBC News i juni. Den vil også kreve samarbeid mellom flere departementer og etater. Overfor samme nyhetskanal har Trump siden hevdet at prisen ikke blir noen hindring.
– Det er ikke et spørsmål om prislappen. I virkeligheten så har vi ikke noe valg, sa Trump.
Olivier Blanchard peker på at den totale sysselsettingen i USA er på rundt 160 millioner mennesker. Hvis Trump deporterer en million innvandrere i året, som han har lovet, ville sysselsettingen reduseres med 0,5 prosent per år.
Antall ledige stillinger ville skutt i taket og blitt der, og skapt et enormt press i økonomien. Som med straffetollen vil Fed svare med å sette opp rentene og dollaren vil styrke seg. Igjen; ikke akkurat det Trump håper på.
Blanchard, og flere andre økonomer, mener en slik massedeportasjon er helt urealistisk ettersom det amerikanske samfunnet ikke går rundt uten disse menneskene i arbeidsstyrken.
Jordbruket i USA er helt avhengig av innvandrere i arbeidsstyrken.
Foto: APBedrifter innenfor jordbruk, bygg- og anlegg og restauranter – der disse typisk er ansatt – ville tatt kraftig til motmæle. Høy inflasjon og renter er heller ikke akkurat en politisk vinnersak, det er bare å se på Joe Biden. Dermed spår ekspertene at i den grad det vil skje deportasjon – så vil den være symbolsk i antall.
Store skattekutt
Trump har lovet å forlenge skattekuttene som ble innført i 2017, noe som sannsynligvis vil gjennomføres. I tillegg vil han gjøre både offentlige stønader, overtidsbetaling og tips skattefritt – og redusere selskapsskatten fra 21 til 15 prosent for enkelte bedrifter.
Trump vil ha milliardær og hedgefondforvalter Scott Bessent som finansminister, og det er han som kommer til å få ansvar for å få gjennom skattepakken som kan komme til å møte motstand hos de konservative republikanerne i Representantenes hus.
Motstanden kommer til å handle om at det amerikanske budsjettunderskuddet allerede er svært høyt, på 1.830 milliarder dollar. Trumps foreslåtte skattelettelser kommer til å fortsette å øke underskuddet, og det er lite sannsynlig at kutt i selskapsskatten vil øke investeringer og vekst nok til å redusere underskuddet i noe særlig grad.
Å gasse på i en økonomi som allerede går bra, vil sannsynligvis føre til inflasjon, høyere renter og en sterkere dollar.
Dersom underskuddet fortsetter å vokse, kan investorer begynne å stille spørsmål ved hvor trygt det er å låne penger til den amerikanske staten gjennom å kjøpe amerikanske statsobligasjoner. Det kan føre til at man må gjøre offentlige innstramminger.
Kortsiktige gevinster, langsiktige utfordringer
Trumponomics kan gi med andre ord gi kortsiktige gevinster, men også betydelige langsiktige utfordringer. Økte tollmurer kan gi inntrykk av en sterk, innenlands økonomi – men vil sannsynligvis gi høyere priser, renter og en svekket eksportsektor.
Massedeportasjoner fremstår som økonomisk og praktisk urealistiske og kan gi mangel på arbeidskraft og inflasjonspress i svært viktige næringer.
Skattekuttene vil gi kortsiktig glede, men kan øke budsjettunderskuddet til nivåer som truer tilliten til amerikansk økonomi.
Til syvende og sist står vi igjen med et økonomisk bilde der de politiske grepene ikke adresserer de grunnleggende utfordringene, men snarere skaper nye problemer. Som Blanchard antyder, vil Trump sannsynligvis bli skuffet – ikke fordi han ikke får gjennomført sine planer, men fordi konsekvensene vil være langt unna hans visjon.
USAs økonomi er både sterk og tilpasningsdyktig, men selv den sterkeste økonomien kan ikke velge å se bort fra grunnleggende økonomiske prinsipper uten at det koster noe. Trumponomics kan gi kortsiktig optimisme, men det er høyst usikkert om det vil gi bærekraftig vekst og stabilitet på lang sikt.
Publisert 30.11.2024, kl. 22.15