Internasjonale studenter deporteres for meningsytringer. Svartelister og kunstig intelligens tas i bruk for å identifisere dem.
Tidligere gravejournalist. Skriver mest om skole, helse, økonomi og integrering. Følg på Twitter: @shaziamajid_ Threads: @shaziamajid9
Minst 300 internasjonale studenter i USA har brått mistet sin oppholdstillatelse. Flere er arrestert for å deporteres, og mange flere skal det bli, ifølge utenriksminister Marco Rubio.
Han skal kaste ut alle «lunatics». Hvem som er «gærninger» er det Trump-regimet som bestemmer. Men de gjør det ikke alene.
De ser ut til å bruke svartelister laget av private organisasjoner. Å støtte boikott av israelske varer er nok til å bli havne på deres lister.
Det skjedde med den tyrkiske doktorgradsstudenten, Rumeysa Öztürk i forrige uke.
Mange har antagelig sett de rystende bildene hvor hun står på gaten og snakker i telefon. Så blir hun plutselig omringet av seks maskerte agenter fra de amerikanske immigrasjonsmyndigheter (ICE). De er i sivile klær og tvinger henne inn i en bil.
Her er videoen hvor Rumeysa Öztürk blir arrestert:
At regimer overvåker borgere, skjer i flere land vi ikke liker å sammenligne oss med.
Der vet folk at man antagelig er overvåket, at regimekritikk kan føre til straff. Folk oppfører seg deretter. Motstand og kritikk er en kalkulert risiko enkelte likevel velger å ta.
Men 30 år gamle Öztürk er i USA, land of the free.
Hun visste ikke at hun risikerte å nærmest bli kidnappet og forsøkt kastet ut av landet for en meningsytring i studentavisen for ett år siden.
Her støttet hun studentforeningens krav om at universitetet skulle anerkjenne at det begås folkemord av palestinere, og å boikotte israelske varer.
Kvinnen er ikke anmeldt for noe. Hun har ikke deltatt i demonstrasjoner, eller utført hærverk. Hun er ingen lederskikkelse slik den arresterte Palestina-aktivisten Mahmoud Khalil var.
Hennes studentvisum er likevel opphevet, Öztürk skal ut. Begrunnelsen er at hun angivelig støtter Hamas.
Denne behandlingen er skammelig.
Men minst like rystende er den årelange mappeføringen av tusenvis av personer.
Organisasjonen Canary mission satte Öztürk på svartelisten i februar i år. Hun var også på listen til organisasjonen Betar USA. Begge organisasjonen tar «æren» for hennes arrestasjon.
Ingen vet hvem som styrer og finansierer Canary mission som ble opprettet i 2015. På egne hjemmesider skriver de følgende om sitt oppdrag: «Å dokumentere individer og organisasjoner som promoterer hat mot USA, Israel og jøder ved Nordamerikanske universiteter».
Og de bruker alt folk noen gang har lagt ut på internett. Personlig informasjon, sosiale medier, meningsytringer, alt. For å lage en omfattende «mappe».
Så er personen hengt ut.
Folk som har havnet på svartelisten til Canary mission og andre slike organisasjoner har fått ødelagt sine liv.
«Mappene» blitt brukt til å forfølge, trakassere og true folk. Også kalt «doxxing».
Doxxing betyr å offentliggjøre en persons private opplysninger, uten samtykke, og med skadelig hensikt. Det vil si å sende en (digital) mobb etter dem.
Og nå brukes etter alt å dømme svartelistene til å arrestere studenter med den hensikt å sende dem ut av landet. Også israelske myndigheter har brukt opplysninger fra Canary mission til å nekte personer innreise i landet.
Organisasjonen ble i fjor saksøkt for doxxing.
Men dette handler ikke bare om internasjonale studenter.
Og det handler ikke utelukkende om Canary mission og Betar USA. Det finnes flere slike organisasjoner, flere slike svartelister som i årevis har overvåket og hengt ut amerikanere og utlendinger for deres meninger, aktiviteter og til og med for å jobbe med mangfold og inkludering.
Hadde det vært hold i at de svartlistede har brutt amerikanske lover og regler, hadde de blitt straffeforfulgt i rettsvesenet.
Det som nå skjer er politisk forfølgelse.
Av meningsmotstandere og folk man rett og slett ikke liker. Hensikten er å skape frykt og lammelse i befolkningen. Slik at alle kvier seg for å kritisere regimet.
Det er en katastrofal utvikling.
Og den er effektivisert av kunstig intelligens. Utenriksdepartement har tatt i bruk KI-verktøy for å saumfare nettet etter det de anser å være sympatier med Hamas og andre terrororganisasjoner. Prosjektet er kalt «Catch and Revoke».
I dag er det propalestinske studenter de jakter. I morgen vil det være andre grupper.
Jeg kjenner amerikanere som nå er redde for seg selv og sine barn.
De engster seg for om de kan ha skrevet ting på internett som gjør at de kan bli forfulgt av staten.
Dette er vanlige folk.
De har levd hele livet i USA med viten om at deres ytringsfrihet er beskyttet. Den beskyttelsen ser nå ut til å være borte.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.