Solberg-smell på landsmøtet: Høyre åpner for raske EU-forhandlinger

1 month ago 11


Høyre-leder Erna Solberg ønsker ikke å gå til valg med løfter om en ny folkeavstemning om EU i neste periode.

Men nå har landsmøtet vedtatt å åpne for raske forhandlinger om et norsk medlemskap i EU, «dersom situasjonen skulle tilsi det».

– I en så urolig og ustabil verden som nå, der grunnleggende politiske omveltninger skjer i løpet av uker ikke år, så er det viktig å styrke Norges handlingsrom og sikkerhet, heter det i vedtaket.

Solberg stemte selv imot forslaget.

Ville avvise forslaget

Forslaget ble fremmet av Oslo Høyre.

Redaksjonskomiteen på landsmøtet ønsket å avvise forslaget, men det ble altså vedtatt.

Det samme gjorde en formulering om at Høyre skal «jobbe aktivt for et fullverdig medlemskap i EU».

Erna Solberg sier til NRK at hun ikke opplever vedtaket som en korreks fra landsmøtesalen.

– Nei, det er i tråd med det vi har sagt før, sier hun.

Men landsmøtet slår nå fast at Høyre skal holde døra åpen for raske forhandlinger med EU. Det er noe annet enn det du sa ved inngangen til landsmøtet?

Ja, men det er noen forutsetninger for dette, sier Solberg og viser til formuleringen «hvis situasjonen skulle tilsi det».

Så dette har ingen praktisk betydning?

Nei, men skulle vi komme i en svensk situasjon, der det vel var 70–80 prosent som ønsket et Nato-medlemskap eller hvis det skjer andre ting internasjonalt, så er det jo en annen forandring. Men sånn som det ser ut nå, så er det ikke noe grunnlag for det.

– Hvorfor stemte du imot?

For jeg mener at det var en grei resolusjon, slik den var laget. Men det er utålmodighet i Høyre, og det tar jeg med meg.

Glede i Oslo Høyre

Tidligere i uka slo flere partiprofiler fast overfor NRK at det er uklokt å avvise en ny EU-avstemning i neste periode, slik Erna Solberg har gjort.

– Vi må forholde oss til at sikkerhetspolitiske situasjonen er forandret. Det har aktualisert et EU-medlemskap, sa Høyre-nestor Michael Tetzschner.

Han fikk støtte av Heidi Nordby Lunde i Oslo Høyre, som også har lang fartstid i Europabevegelsen. Hun er tilfreds med vedtaket som landsmøtet fattet i dag.

– Vi kan ikke ha usikkerhet om hvor vidt Høyre vil inn i EU, dersom situasjonen tilsier det, sier Lunde, som mener partiet ikke kan framstå som en «garantist mot en folkeavstemning i fire år».

– Opplever du at partilederen din har vært bastant imot en folkeavstemning i neste periode?

– Hun har i hvert fall sagt at vi skulle garantere at vi ikke går inn for en folkeavstemning de neste fire årene, og det tror jeg er uklokt i dagens situasjon, sier hun og fortsetter.

– Men jeg opplever heller ikke at hun har motarbeidet disse forslagene på vei inn i landsmøtesalen, selv om hun valgte å stemme imot. Og jeg tror partiet kan leve godt med disse endringene.

Støre og Solberg enige

Heller ikke statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker noen ny EU-kamp i forbindelse med valgkampen.

Han er selv EU-tilhenger, men sa i februar at han frykter en ny debatt om unionen kan være med på å skape splid i befolkningen.

– Akkurat i disse dager når det kommer tollmurer mellom USA og Europa, så må vi bruke kreftene på den avtalen vi har med Europa, og ikke på noe annet, sa Støre til Klassekampen.

Publisert 22.03.2025, kl. 16.35 Oppdatert 22.03.2025, kl. 17.07

Read Entire Article