Solstad Maritime er i havn på Oslo Børs etter en omstridt refinansiering. Toppsjefen sikter mot at «store deler» av overskuddet skal drysses over aksjonærene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Solstad Maritime har debutert på Oslo Børs etter en omstridt refinansiering.
- Aksjen handles til 23,5 kroner, noe som gir en gevinst for mange aksjonærer.
- Aker er største aksjonær med 51,8 prosent og sitter med den største gevinsten målt i kroner.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Det er kjekt at vi har blitt tatt godt imot, som reflekteres i kursutviklingen, sier Solstad-sjef Lars Peder Solstad til E24.
Han ringte med børsbjellen da offshorerederiet Solstad Maritime ble notert på Oslo Børs fredag, etter at rederiet har stått i sentrum for den oppsiktsvekkende krangelen mellom milliardærene Kjell Inge Røkke og Christen Sveaas.
Aksjen handles for 23,5 kroner på Oslo Børs, noe som verdsetter hele rederiet til 11 milliarder kroner. Det er opp fire prosent fra referansekursen satt av Oslo Børs.
– Bra kursutvikling
Det er også en aksjekurs som gir en betydelig papirgevinst for mange av Solstad-aksjonærene.
Årsaken er at aksjonærene i rederiet Solstad Offshore fikk rettigheter til å kjøpe aksjer i det nye selskapet Solstad Maritime i forbindelse med den omstridte refinansieringen av offshorerederiet.
Det skjedde da Solstad Maritime hentet penger i fjor sommer, til en kurs på 11,82 kroner per aksje.
Solstad-sjefen benyttet seg selv av den muligheten gjennom Solstad-familiens selskap Jarsteinen, som kjøpte 4,74 millioner aksjer for en samlet sum på rundt 56 millioner kroner.
Aksjebeholdningen er i dag priset til 111 millioner kroner på Oslo Børs. Det gir en gevinst på 55 millioner kroner.
Solstad-sjefens eierandel på 60 prosent av Jarsteinen gir ham en gevinst på 33 millioner.
– Det er en bra kursutvikling. Det er fint og til glede for alle aksjonærer, sier Solstad.
Kjøpte aksjer for 690 millioner
Aksjonærene i Solstad Offshore, utenom hovedeier Aker, fikk rettigheter til å kjøpe aksjer for 750 millioner kroner i Solstad Maritime til en kurs på 11,82 kroner. De kunne også selge aksjerettighetene.
Resultatet ble at investorene kjøpte aksjer for 690 millioner kroner.
Aker betalte den samme prisen på 11,82 kroner per aksje i den første delen av refinansieringen.
Røkke-selskapet er den største aksjonæren i Solstad Maritime med 51,8 prosent av aksjene, verdt 5,7 milliarder kroner, og sitter også med den største gevinsten målt i kronebeløp.
I tillegg har Solstad Maritime betalt to kvartalsvise utbytter, hver på 50 øre aksjen, og rederiet har varslet at det neste utbyttet som er økt til 80 ører aksjen, kommer i mai.
– Målet for selskapet er å betale ut store deler av fri kontantstrømfri kontantstrømPengene selskapet sitter igjen med etter at kostnader og investeringer er betalt. i utbytte. Vi ser for oss å ha et forutsigbart jevnt utbyttenivå på kvartalsbasis fremover, sier Lars Peder Solstad.
– Spennende selskap
Blant dem som solgte sine aksjerettigheter var Andreas Møller, som eier og driver Advokatfirmaet Møller.
Han forteller at han i dag har en «liten lyttepost» i Solstad Offshore, men ingen aksjer i Solstad Maritime.
Møller peker på at det er «mye usikkerhet i markedene om dagen».
– Maritime ser ut som et spennende selskap som sitter på store verdier. Jeg anser at selskapet har et stort potensial. Absolutt mulig at jeg kjøper meg inn.
Møller er av flere bransjeblader blitt kalt «Norges sterkeste advokat», og har tidligere konkurrert en del i sporten «strongman».
– God posisjon
Solstad ser positivt på utsiktene.
– Vi har en bra flåte med spesielt fokus på subsea-delen. Vi er i stand til å levere det vi kaller services på toppen av det igjen.
– Vi har en god posisjon i Brasil som kanskje er det mest interessante markedet geografisk. Det ser bra ut fremover, sier han.
– Kan det være naturlig å slå sammen de to Solstad-rederiene?
– Nå lister vi Solstad Maritime som vi har sagt vi skal gjøre. Vi driver begge selskapene veldig effektivt med de samme folkene.
– Hva som skjer i fremtiden blir bare spekulasjoner. Per i dag er det ikke noen annen plan enn å drive det som to ulike aksjonærstrukturer, men hvor vi har en ledelse og én driftsorganisasjon som drifter det, sier Solstad.