De siste årene har Norges Skiforbund hatt stor suksess med junior- og rekruttlandslaget, som den siste tiden har levert to utøvere til VM-troppen til Trondheim. Men nå er det slutt på satsingen.
Onsdag 29. januar kl. 21:21Det bekrefter daglig leder i Norges Skiforbund langrenn, Cathrine Instebø, overfor VG.
Den endelige beslutningen er banket gjennom i langrennskomiteen (styret i norsk langrenn) denne uken og har blitt kommunisert til skikretsene onsdag.
– Vi har hatt økte kostnader og sist høst fikk vi beskjed om at Equinor går ut som sponsor. Da fikk vi en annen økonomisk virkelighet og ønsket en ny vurdering av hvordan vi bør organisere satsingen. Vi har hatt en arbeidsgruppe som har jobbet med hvordan vi skal drive norsk langrenn mot 2030. En av anbefalingene deres er at vi skal legge ned rekrutt- og juniorlandslaget - og det har vi valgt, sier Instebø.
Det har ikke vært noen lett beslutning, bedyrer hun.
Spesielt rekruttlandslaget (ti utøvere totalt) har hatt stor suksess de seneste årene.
- For det første har nesten alle på dagens elitelag vært innom rekruttlandslaget tidligere.
- Bare denne sesongen har Andreas Fjorden Ree og Nora Sanness slått seg inn i den norske VM-troppen.
- Håvard Moseby tok en pallplass og ble nummer fem totalt i årets Tour de Ski. Andre utøvere har gått flere verdenscuprenn.
Men nå er det altså slutt.
I høst annonserte Equinor, slik Instebø nevner, at de ikke lenger skal sponse langrenn fra og med våren 2025. Da forsvinner syv millioner sponsorkroner.
Det siste halvåret har også en arbeidsgruppe (bestående av landslagssjef Ulf Morten Aune, landslagstrenerne Eirik Myhr Nossum og Marit Bjørgen, og eks-landslagsløper og markedsansatt i Norges Skiforbund, Sjur Røthe) jobbet med å se på hvordan de skal drive toppidretten i forbundet.
Arbeidet deres var ferdig for en tid tilbake. I det som trolig blir en langt røffere økonomisk tid for langrenn anbefalte arbeidsgruppen at de to landslagene bør legges ned.
Denne uken vedtok langrennskomiteen at det blir slik.
– Når vi ikke har finansieringen til junior- og rekruttlandslag så var det ikke et enkelt, men et selvfølgelig valg. Og den beslutningen måtte tas nå, forklarer landslagssjef Ulf Morten Aune.
– Det handler om hensynet til ansatte, til de utøverne som er der i dag. Hadde vi ventet til etter VM, hadde det vært for kort tid igjen til våren.
– Hvordan tror du Langrenns-Norge tar imot denne beskjeden om at lag legges ned?
– Det er store endringer, og vi har forståelse for at det er ulike meninger om avgjørelsen. Men det har vært diskutert i Ski-Norge også tidligere. Nå skal vi jobbe videre med å sørge for at vi gjør andre grep for å sikre god nok rekruttering til elitelag, sier Instebø.
Aune skyter inn:
– Jeg tror vi må dele det i to: Det er klart det er tøft for mange av utøverne og de ansatte rundt lagene, de blir usikre på fremtiden sin.På den andre siden vil det nok for mange i det politiske Ski-Norge være en forventet beslutning.
Nå er spørsmålet hvordan Norges Skiforbund langrenn skal fange opp de beste på nivået under elitelagene.
Fra før av er det ski-kretsene som drifter fem regionlag (44 løpere fordelt på regionene Midt-Norge, Vest, Nord, Innlandet og Oslofjord) der Norges Skiforbund har ordnet et sponsorat som finansierer lagene.
– Blir det da en større satsing fra Skiforbundet mot regionlagene?
– Vi ønsker å tilføre regionlagene mer økonomi. Så må vi i sportslig ledelse gå i en diskusjon med dem og stake ut en kurs. Hvordan skal lagene se ut, hvor mange utøvere skal de være, hvor mange samlinger i året, og så videre. Regionlagene er eid av skikretsene, vi må gjøre dette sammen med dem, sier Aune.
Han fortsetter:
– Jeg er ikke bekymret for at vi ikke får frem gode talenter videre. Det jobbes godt i klubber og kretser, og privatlagene har også en viktig rolle.
For forbundet har det siste halvåret vist at fremtiden trolig blir langt mer tøff økonomisk. To svære sponsorater, i Equinor og Sparebank1, skal ut til våren. Det er snakk om 17 millioner totalt, cirka 20 prosent av et totalbudsjett på 83 millioner kroner.
Norges Skiforbund langrenn har på samme tid hentet inn et mye omtalt sponsorat med Nidar frem til våren 2025, det også, samt utvidet avtalen med Spar.
Instebø sier årets budsjett enn så lenge ligger på det samme som i 2024, men at det trolig kommer endringer i inntektene og dermed kostnadene i revidert budsjett til våren. Det er da de to store avtalene utløper.
– Men vi jobber med inntektene og vi har god dialog med mulige partnere. Fremover må vi prioritere hardere, men samtidig gjøre det vi kan for å legge til rette for et godt sportslig opplegg også for de som i dag er på rekrutt og juniorlag, sier Instebø.
– Kostnadene, som alle steder i samfunnet, øker for oss også. Men vi er veldig opptatt av å sikre driften til elitelagene. De står på toppen. Vi må ha ressurser til å prioritere til utøverne som er på det nivået, slik som vi gjør i dag. Det er utrolig viktig, sier Aune.