Hovedindeksen steg i 2024, men ikke så mye som USA-børsene. – Lite å snakke om på Oslo Børs, sier investeringsøkonom.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Oslo Børs har hatt et moderat til skuffende år, ifølge investeringsøkonom Mads Johannessen i Nordnet.
- Oljeprisen har påvirket oljeselskapene negativt, og sjømat har ikke hatt stor oppgang, påpeker han.
- Kongsberg Gruppen er den store vinneren på Børsen i 2024, men Oslo Børs har hatt svakere vekst enn USA-børsene.
- Johannessen mener det har vært et år for gode aksjeplukkere, og at det har vært mulig å få solid avkastning ved å velge de riktige selskapene.
- Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Markets mener den norske børsen fremstår billig sammenlignet med internasjonale markeder.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg vil si at Oslo Børs har hatt et moderat til skuffende år, sier investeringsøkonom Mads Johannessen i Nordnet til E24.
Noe av det han mener har skuffet er oljeprisen, som har falt fra 77 dollar fatet til 74 dollar fatet i løpet av året, etter å ha vært oppe i 90 dollar på toppen.
– Det begrenser oppgangen på Oslo Børs. Sjømat har heller ikke hatt så mye fart på seg. Kongsberg Gruppen har stått for en stor andel av oppgangen på Børsen i år, sier Johannessen.
Opprustning i Nato har bidratt til å gjøre våpenprodusenten til årets store vinner. Nå er Kongsberg også den norske kommunen med høyest gjennomsnittlig aksjeformue, foran Bærum.
Les også
Kongsberg er Norges nye aksjehovedstad
– Lite å snakke om
Oslo Børs har likevel svakere vekst enn USA-børsene, og dabbet i tillegg litt av mot slutten av året.
Etter årets siste handelsdag mandag, er fasiten at børsen steg 9,06 prosent i 2024.
Johannesen påpeker at Norge ikke har noen stor teknologisektor som kan drive veksten, men er veldig styrt av råvarepriser, som olje, aluminium og laks.
– Når disse sektorene ikke leverer etter forventningen, blir det lite å snakke om på Oslo Børs, sier investeringsøkonomen.
Det ble imidlertid heller ikke noen stor opptur for aksjene i Norges naboland:
- OMX Stockholm 30-indeksen steg om lag tre prosent i 2024
- Aksjefall i Novo Nordisk, Ørsted og Vestas bidro mot slutten av året til å snu OMX Copenhagen 20-indeksen til en nedgang på rundt åtte prosent i år
Mads Johannessen
Investeringsøkonom i Nordnet
– Holder litt pusten
– Hva vil prege markedene i 2025?
– Markedet holder litt pusten før 20. januar. Jeg tror veldig mange forventer seg mye nyheter, stor markedsuro og mye svingninger før innsettelsen av Trump, sier Johannessen.
– Trolig kommer det mange «executive orders» tidlig, fordi han vil ha gjennom sine fanesaker. Risikoen for handelskrig og økte toller kan være negativt for Oslo Børs, hvor mange selskaper er avhengige av internasjonal handel.
Kongsberg Gruppen til himmels
Johannessen er imponert over Kongsberg, som har steget fra 465 kroner per aksje til nesten 1.300 kroner i år.
– Det har vært helt fantastisk. Jeg tror ikke jeg har opplevd maken til verdiøkning før, målt i antall kroner. Det har blitt Børsens tredje største selskap, og handler på 43 til 44 ganger neste års inntjening. Det er priset som et IT-selskap med vanvittig vekst, sier han.
Han peker på at det renner inn milliardordrer. I tillegg har USAs påtroppende president Donald Trump signalisert at to prosent av Nato-landenes BNP til opprustning er for lite, og etterlyst 4-5 prosent.
– Men det er klart, blir det i stedet snakk om våpenhvile og fred i sentrale konflikter så kan dette være sensitivt for Kongsberg Gruppen, siden selskapet er så høyt priset, sier økonomen.
Les også
Årets siste børsdag: – Kan ikke bli mer normalt og kjedelig enn i år
– Stockpicker’s market
Johannessen mener finanssektoren har vært interessant, selv om den ikke alltid får så mye oppmerksomhet.
– De tjener på høyere renter og har hatt veldig gode inntekter på transaksjoner og valutasikring i meglerhusene.
2024 har vært preget av store forskjeller innad i de ulike bransjene, mener han. Blant annet er Aker BP mye ned, mens Vår Energi i samme bransje har hatt oppgang.
– Det har vært litt «stockpicker’s market» i år. Du har hatt mulighet til å få 50 prosent avkastning på porteføljen din ved å velge de riktige selskapene, sier Johannessen.
Disse har falt mest
Farmasiselskapet Nykode var det som falt mest på Hovedindeksen i år. Det er ofte litt enten-eller med slike selskaper, mener Johannessen.
– De satser på medisiner og er veldig avhengige av positive resultater, eller så er det full krise. Farmasi er svært volatilt og avhengig av positive studier. Det har vi også sett på aksjer som Ultimovacs og den danske giganten Novo Nordisk.
Det er noen felles utfordringer ved flere av de fallende aksjene, mener han.
- Blant fellestrekkene for olje og tank er global vekstbrems og svakere oljeetterspørsel fra Kina. Selskaper som Nel og Autostore utfordres blant annet av høye renter som gjør finansiering dyrere, samtidig med høy inflasjon.
– Kan ikke bli mer normalt
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Markets er ikke overrasket over årets utvikling på Børsen.
– Hvis noen spurte hva er normalt, så ville du havnet veldig nært det. Siden indeksen kom i slutten av 1995 så ligger hovedindeksen på 9,68 prosent i snitt. Det kan ikke bli mer normalt og kjedelig enn i år, sier han.
Næss mener den norske børsen fremstår billig sammenlignet med internasjonale markeder. Han peker på at prisingen er lav på Oslo Børs, mens USA er på det dyreste siden 90-tallet.
– Hvis du bare ser på nøkkeltall så er Norge egentlig ordentlig billig. Så kan du si at inntjeningen er på et høyt nivå, og på pris/bokpris/bokPris/bok er en metode for å beregne hvor høyt priset et selskap eller et marked er. Man gjør dette regnestykket ved å ta selskapets markedsverdi og dele den på selskapets bokførte verdier (minus gjeld) så er vi ganske på normal.
Robert Næss
investeringsdirektør i Nordea Markets
Mens Oslo Børs leverer et normalår, har den brede USA-indeksen S&P 500 steget med om lag en fjerdedel.
– Sammenlignet med verden ute er det litt underlig. Nok et år har vi gjort det klart svakere enn de internasjonale markedene, sier Næss.
Shipping-oppturen bremset
Johannessen peker på at shipping gikk veldig bra i sommer, men har trendet ned igjen, inkludert selskaper som Frontline.
– Dette kan blant annet knyttes til svakere utsikter for Kinas oljeetterspørsel. Selskapene har vært høyt priset, men ikke klart å levere helt etter forventningene, sier han.
– Er shipping over toppen?
– Det har i alle fall vært en prisings-topp i løpet av 2024. Det kan fort snu, men inntil videre har investorene solgt seg ned, og noen aksjer er mye shortet. Hvis det skulle snu, så kan det fort oppstå en shortskvis og stor volatilitet.
Les også
– Vondt, trist og leit
Equinor-fall: – Litt kjørt
Oljebransjen har vært med på å dra Oslo Børs nedover i 2024. Equinor står for rundt 30 prosent av Hovedindeksen, og har falt med nær 18 prosent.
– Faller de, så er det litt kjørt. Det har heller ikke vært noen fest i offshore og riggmarkedet, for selskaper som Seadrill og Shelf Drilling, sier Johannessen.
– Men det har vært noen lommer innen oljeservice som har gått bra, som Dof og Subsea 7. Det har vært selskaper i alle bransjer som har gjort det bra tross dårlig generell utvikling i sektoren.
Les også
Hydrogen i trøbbel: – Dessverre satt på hold
– Og sjømat, hvordan har det gått i år?
– Det varierer litt, men i snitt drar ikke denne sektoren så veldig mye opp.
Mange grønne selskaper sliter fortsatt, blant annet i hydrogenbransjen hvor flere har falt tungt og Teco 2030 har gått konkurs. Men noen selskaper, som Tomra, Bonheur og særlig Cadeler, har steget i 2024.
– Grønne selskaper har generelt blitt vektet ned, men Cadeler og Tomra har levert mer positive nyheter, sier Johannesen.