På Raufoss i Innlandet produseres det aluminiumsprofiler, som blant annet brukes i bildeler, byggprodukter og offshore rundt om i verden.
– Arbeidsplasser som dette er veldig viktige. Vi må ta det på alvor når president Trump nå varsler økte tollsatser, også mot land som Norge, sier finansminister Jens Stoltenberg.
Bedriften Raufoss Aluminium er bekymret for at de kan bli hardt rammet av toller fra USA og eventuelle motsvar fra EU.
– Halvparten av omsetningen vår kommer fra EU. Derfor er det viktigste å unngå mottiltak fra EU, sier Terje Sagbakken, administrerende direktør i Raufoss aluminium.
Administrerende direktør Terje Sagbakken hos Raufoss Aluminium var glad for at Stoltenberg kom på besøk og ville ha informasjon om bedriftens utfordringer.
Foto: Karoline Johannessen Litland / NRKRedd for trippel tollskvis
Torsdag besøkte Stoltenberg bedriften for å hente erfaringer og høre fra dem som vil kjenne en slik toll på kroppen.
Dette er første gang han er på bedriftsbesøk på elleve år.
Stoltenberg er redd bedrifter som denne vil rammes av en trippel tollskvis.
– Først at vi rammes av toll fra USA, så at EU iverksetter beskyttelsestiltak, og hvis vi ikke kommer på innsiden av det, rammes vi også av det, forklarer Stoltenberg.
I tillegg mener Stoltenberg en verdensomspennende tollkrig, som går utover verdensøkonomien, også vil påvirke faktorer som renter og prisøkning her til lands.
Her kan du se hva straffetollene til Trump handler om:
Innfører toll
President i USA, Donald Trump, innfører toll på import av stål og aluminium, som trer i kraft 12. mars.
Han hevder det vil gjøre til at mer av disse råvarene blir produsert i USA.
Forrige gang Trump var president innførte han også toll på aluminium. Men det ble aldri så dramatisk som man fryktet.
Stoltenberg mener derimot det er grunn til å være mer bekymret nå.
– Selv om det ikke gikk så verst sist gang, må vi være forberedt på at det kanskje kan bli mer alvorlig denne gangen. Det er i hvert fall uansvarlig ikke å være forberedt på å gjøre de tiltakene vi kan for å redusere mulige skadevirkninger, sier finansministeren.
– Hvilke tiltak kan vi gjøre når vi står utenfor EU?
– For det første kan vi ta vare på EØS-avtalen. Det er et viktig virkemiddel for å sikre oss mest mulig tilgang til det europeiske markedet. For det andre kan vi gjøre det vi gjør, nemlig å bruke tid med amerikanere og EU for å minimere risikoen for at Norge blir direkte rammet.
Administrerende direktør Terje Sagbakken hos Raufoss Aluminium er glad Stoltenberg kom på besøk.
– Det er jo urolige tider og mye diskusjoner rundt toll og barrierer. Så det å få prate med finansministeren om det, ser vi fram til, sa Sagbakken til NRK.
- Handelskrigen kan påvirke deg. Her kan du lese om hvorfor Trump murer seg inne med toll.
Stoltenberg sier det viktigste for regjeringen er å jobbe for å unngå at Norge blir rammet av eventuelle beskyttelsestiltak fra EU.
– Dersom det blir omfattende toll, må vi også vurdere tiltak for å avbøte det. Men det får vi komme tilbake til senere når vi vet noe mer om hva som faktisk skjer, sier han.
Ved Raufoss-bedriften produseres det aluminium til blant annet bilindustrien i Tyskland.
Foto: Karoline Johannessen Litland / NRKLinnea Lorentzen er postdoktor ved Universitetet i Oslo og forsker på internasjonal handel. Hun følger nøye med på det som skjer i verdensøkonomien for tiden.
– Er situasjonen mer alvorlig nå enn da Trump var president sist og også satte opp tollmurer?
– Nå virker Trump mer forberedt denne gangen, og muligens evner han å gjennomføre mer av sin politikk. Men det er jo knyttet mye usikkerhet til om dette faktisk er reell politikk, eller om det bare er trusler, svarer han.
– Vil bety redusert omsetning
For Sagbakken og Raufoss Aluminium vil en tollkrig kunne få store konsekvenser.
– Hvilke ringvirkninger det kan få er vanskelig å vite, sier han.
For han er det spesielt mottiltak fra EU som vil ha størst konsekvenser.
– Hva vil regjeringen gjøre hvis slike bedrifter havner i knipe? Kan det komme en tollkrisepakke?
– Det er for tidlig å spekulere i nå. Vi vet for lite om hvor omfattende denne tollkrigen kan bli. Det viktigste er å hindre at vi rammes av toll, da er det ikke behov for noen krisepakker, svarer finansministeren.
Publisert 20.02.2025, kl. 17.45 Oppdatert 20.02.2025, kl. 17.56