Med julen like rundt hjørnet er det mange som gleder seg til en etterlengtet topptur til fjells med ski på beina.
Men, nå kan det bli skår i gleder.
Den siste tids mildvær har ført til at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut oransje farevarsel for snøskred i store deler av landet.
Dette gjelder blant annet i populære Jotunheimen, Romsdal og Lyngen.
– Våte skred kan løsne av seg selv på grunn av mildvær og et svakt snødekke, advarer NVE i sitt farevarsel for Jotunheimen.
SNØSKRED: Faren for snøskred økes søndag fra moderat (gult) til betydelig snøskredfare (oransje) over store deler av landet.
Faksimile: Varsom.noFrykter flere ulykker
De siste ukene har særlig Nord-Norge vært rammet av flere snøskred.
Både i Tromsø og Narvik har skikjørere blitt hentet ut av redningshelikopter, etter at de hadde blitt tatt av snøskred. Senest tirsdag ble 4000 personer isolert grunnet flere skred i nord.
ISOLERT: De siste dagene har det gått flere snøskred i Troms.
Foto: Henrik Einangshaug / NRKMed kraftig økning i flytrafikken fra Europa til Nord-Norge, er frykten stor for at økt turisme vil føre til flere skredulykker.
– Om du har brukt halve arven for å komme til Nord-Norge for å gå på ski, og det er skredfare, så skjønner de fleste at en turist vil strekke seg litt ekstra for å gå til fjells, sier skredforsker og leder ved forskningssenteret CARE, Audun Hetland, til NRK.
Samtidig sliter redningsfolkene med å lokalisere utenlandske turister når uhellet først oppstår.
ADVARER: Skredforsker Audun Hetland advarer om at et snøskred i Nord-Norge kan føre til mange døde.
Foto: Truls Alnes Antonsen / NRKEksplosiv flyvekst
I januar opplevde Tromsø lufthavn en vekst på 126 prosent i utenlandstrafikken sammenlignet med samme måned året før.
Selv beskriver Avinor det hele som en «eksplosiv vekst i trafikktallene», viser en fersk kapasitetsanalyse NRK har fått innsyn i.
– Selv om du gjør alt rett, er det alltid en risiko. Hvis du øker antallet folk som ferdes i skredterreng, får du et økende antall skredulykker, sier Hetland.
Siden høsten 2008 har 108 personer omkommet i snøskred i Norge, viser tall fra Varsom.no. Hele 47 av disse har omkommet i skredulykker i Troms, noe som er mer enn tre ganger så mye som neste fylke på listen (Nordland).
Selv om statistikken ikke viser tydelige tegn til økning de siste årene, mener Hetland risikoen for flere ofre likevel er der.
– Når vi ser tilbake på sesongene, er jeg overrasket over at det ikke er flere ofre, sier han.
Snøskredsenter
Hetland mener det er nasjonalt ansvar å forebygge skredulykker, og viser til at det fra før finnes en nasjonal reiselivsstrategi.
– Tromsø, Lyngen og Balsfjord har tatt initiativ til å etablere et nasjonalt snøskredsenter. Det skal jobbe forebyggende, og skal koordinere mellom de ulike aktørene, samt drive kompetanseheving i hele næringskjeden. Det trenger vi, skal dette gå bra.
Arbeiderpartiets Sigurd Kvammen Rafaelsen fra Finnmark erkjenner at økt ferdsel øker risiko for skred.
Han mener skredsenteret er et spennende initiativ.
– Kompetansen som skapes i Nord-Norge, der slike hendelser dessverre skjer, er kompetanse som kan føres ut i hele landet, sier Rafaelsen.
Selv håper han turistskatten kan bidra til å ta unna noe av problematikken små kommuner i dag opplever.
SPENNENDE: Kompetansen i Nord-Norge med snøskred, er noe hele landet har bruk for, påpeker Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap).
Foto: Hanne Wilhelms / NRKRammer de små
De siste årene har særlig den lille Troms-kommunen Lyngen, med knappe 2700 innbyggere, opplevd mange dødsulykker i fjellet.
En gjennomgang NRK har gjort, viser at det årlig dør mellom to og fire personer i fjellene i Nord-Troms, hvorav flere har vært i Lyngen.
– Når det går en skredulykke, er det en stor belastning, og sånn er det rundt om i hele landet. Der man tilrettelegger for størst vekst er i de små distriktskommunene. Det er et nasjonalt initiativ for å få til vekst, men utfordringene treffer de små distriktskommunene, sier Hetland.
Medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Erlend Svardal Bøe (H).
Foto: Tora Jarnæs Vold / NRKTroms-politiker Erlend Svardal Bøe fra Høyre mener dialog er helt avgjørende.
– Mange av de som kommer for å gå topptur i Nord-Norge, er turister som har god skierfaring, men som ikke kjenner godt nok til de lokale forholdene og utfordringene, sier han, og får støtte fra Ap-politikeren fra Finnmark.
Selv etterlyser Svardal Bøe økt tydelighet i hvem som har det store overordnede ansvaret for snøskred.
– Når vi snakker om snøskredhendelser og ulykker, så må vi gjøre en del grep, nettopp for å plassere ansvaret tydelig.
Publisert 14.12.2024, kl. 11.22