Petter Stordalens Strawberry Hotels fikk ikke medhold i kravet om skattefradrag på 80 millioner kroner.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres.
Det kommer frem i en dom avsagt i Oslo tingrett mandag.
Stordalen og Strawberry ønsket å oppheve tre vedtak fra november i 2023, da Skatteklagenemnda kom til at Stordalens selskap ikke hadde fradragsrett for utbetalinger i et ti år gammelt forlik.
De gikk dermed til sak mot Skatteetaten. Partene møttes i Oslo tingrett i slutten av januar.
I dommen frifinnes Skatteetaten, og Strawberry dømmes til å betale drøyt 576.000 kroner i sakskostnader.
Les på E24+
Ser få steder investorer kan unnslippe handelskrig: – Det beste er å holde seg til planen
Strawberrys advokat Mathias Tveten i Ro Sommernes skriver i en tekstmelding at de ikke har kommentarer til dommen.
Gammelt forlik
Konflikten har røtter tilbake til da Stordalen kvittet seg hoteller i Danmark i 2010.
Etter en bitter strid inngikk Strawberry Hotels, som den gang het Nordic Choice Hospitality Group, i 2015 et forlik med konkursboet etter selskapet Tribe Invest, som tidligere het Choice Hotels Skandinavia.
Konkursboet hevdet at selskapet hadde blitt «tappet for alle verdier» før det ble solgt. Selskapets kreditorer var i det vesentlige eid av Christian Ringnes.
Nordic Choice forpliktet seg til å betale 80 millioner kroner til konkursboet, for å unngå en «offentlig skittentøyvask» mot Ringnes – selv om de var relativt sikre på å vinne også i retten.
Strawberrys to datterselskap, som da het Nordic Choice Commercial Services og Nordic Choice Shared Services, dekket i etterkant en del av forliksbeløpet direkte til morselskapet, som av Skatteetaten ble ansett som et «utbytte på morselskapets hånd».
Spørsmålet Oslo tingrett i år måtte ta stilling til, var om denne forliksbetalingen var pådratt av morselskapet for å «erverve, vedlikeholde eller sikre skattepliktig inntekt».
Skatteetaten mener i dag at dette måtte anses som tilbakebetaling av tidligere mottatt utbytte og konsernbidrag, og at de dermed må betale utbytteskatt.
Strawberry mente på sin side at dette ikke skulle utbyttebeskattes. De mente i stedet at de hadde krav på skattefradrag på til sammen 80 millioner, fordelt hos tre ulike selskaper.
Møttes igjen
Stordalen og Strawberry utfordret Skatteetaten i retten også på våren i fjor.
Den gang saksøkte Stordalen staten, etter at han mottok et skattekrav på i overkant av 200 millioner kroner. Stordalen mente 800 millioner kroner han har tatt ut fra Oslo Properties, som nå heter Strawberry Fields, er utbytter fra selskapet. Staten mente det skulle skattlegges.
Enden på visen den gangen ble at Stordalen må betale nær 180 millioner kroner av det opprinnelige kravet var på rundt 230 millioner kroner.
Enkelt forklart mente Stordalen å kunne ta ut rundt tre milliarder kroner skattefritt fra Strawberry Fields fordi de forrige eierne hadde betalt inn det beløpet i egenkapital.
I prinsippet skal man kunne ta ut innbetalt kapital skattefritt, men ikke hvis formålet med kjøpet av selskapet var å spare skatt.
Stordalen hadde allerede tatt ut 800 millioner kroner, og mente de var skattefrie. Av disse pengene ble han i mars i fjor dømt til å betale nær 180 millioner kroner i skatt. Cirka 50 millioner mindre enn Skatteetatens krav.