Støre: Ingenting tyder på snarlige fredsforhandlinger

3 months ago 17


 Javad Parsa / NTBJonas Gahr Støre møtte Volodymyr Zelenskyj i München lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre har lørdag møtt både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og en rekke amerikanske representanter. Han tror ikke fredsforhandlinger om Ukraina er nært forestående.

Rapporterer fra München og Oslo Lørdag 15. februar kl. 14:18

Kortversjonen

  • Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og amerikanske representanter lørdag.
  • Støre tror ikke fredsforhandlinger om Ukraina er nært forestående.
  • Han understreket at Ukraina må definere sin egen fredsløsning.
  • Den amerikanske delegasjonen har fått motstand etter signaler om Ukraina og Nato-medlemskap.

– Ukraina står i en dramatisk forsvarskamp. Det Zelenskyj skal høre fra Norge og Nato er at vi støtter han fullt ut, sa Støre etter møtet med den ukrainske presidenten.

Støre understreket igjen at Ukraina må få definere hva som er en akseptabel fredsløsning for landet.

– Det har vært vårt hovedpoeng hele veien, og det snakker vi også med Zelenskyj om - noe han er veldig glad for, sa den norske statsministeren.

Les også: Zelenskyj i München: Putin er Natos mest innflytelsesrike «medlem»

– På ingen måte ferdig

Støre har også møtt den pensjonerte generalen Keith Kellogg, som er Trumps spesialutsending til Ukraina.

– VI har et klart inntrykk at den amerikanske holdningen til dette er under utarbeidelse, og på ingen måte ferdig. En del av den strategien må være at Ukraina sitter ved det forhandlingsbordet når den tiden kommer, sa Støre.

– Den amerikanske administrasjonen sender ut mange signaler som vi tar med oss tilbake for å forstå. Vi har fått nye inntrykk som reiser mange spørsmål, sier Støre.

Han legger til at han ikke har fått bekreftet meldinger om at presidentene Putin og Trump skal møtes i Saudi-Arabia om kort tid, slik det ble meldt for et par dager siden.

– Hvor konkret er Kelloggs planer om å få avsluttet krigen?

– Jeg opplever at han er systematisk og stiller spørsmål, og er opptatt av våre vurderinger. Men jeg leser det som at det gjenstår mye arbeid. Og det er ikke rart- Dette er store og konkrete spørsmål, og de er bare fire uker inn i en ny amerikansk administrasjon, svarer han på VGs spørsmål.

 Javad Parsa / NTBEGET MØTE: Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide har lørdag satt seg ned med Volodymyr Zelenkyj i München. Foto: Javad Parsa / NTB

Står fast på Nato-erklæringen

Den amerikanske delegasjonen har fått mye motbør fra sine allierte under årets sikkerhetskonferanse i München, etter at de langt på vei avlyste ukrainsk Nato-medlemskap.

Men Støre viser til Nato-landenes samstemte erklæring fra toppmøtet i Washington sommeren 2024, som slo fast at Ukraina er på en «irreversibel vei» mot medlemskap i Nato.

Enkeltland - i dette tilfellet USA - kan ikke oppheve slike beslutninger, ifølge den norske statsministeren.

– Vedtakene fra NATO-toppmøtet, de står jo, sier han.

 Javad Parsa / NTBDen norske delegasjonen til München, ledet av statsminister Jonas Gahr Støre, møtte lørdag med president Volodymyr Zelenskij. Foto: Javad Parsa / NTB

Sikkerhetskonferansen i München

München sikkerhetskonferanse (MSC) er en av verdens ledende konferanser for internasjonal sikkerhetspolitikk.

Den arrangeres årlig i den bayerske hovedstaden München i Tyskland. Her samles statsledere, forsvarsministre, diplomater, militære eksperter, forskere og næringslivsledere fra hele verden for å diskutere globale sikkerhetsspørsmål.

Hovedpunkter om konferansen:

  • Grunnlagt i 1963 under navnet Wehrkundetagung, med fokus på transatlantiske forsvarsforhold.
  • Temaer varierer, men inkluderer ofte konflikter, geopolitikk, cybersikkerhet, klima og sikkerhet, terrorbekjempelse og våpenkontroll.
  • Betydning: Konferansen fungerer som en plattform for uformelle samtaler og diplomatiske initiativer, der viktige avtaler og strategiske beslutninger ofte blir påvirket.

I senere år har MSC blitt stadig viktigere på grunn av økende globale spenninger, for eksempel mellom Russland, Kina og Vesten og utfordringer knyttet til kunstig intelligens og desinformasjon.

 Javad Parsa / NTBFoto: Javad Parsa / NTB

Satser på «norsk» modell

Den danske statsministeren Mette Frederiksen har iverksatt en «dansk modell» for å støtte det ukrainske næringslivet. Modellen åpner for at selskaper kan låne penger til transaksjoner i Ukraina i sentralbanken. Den danske stat er garantist hvis selskapet går på tap.

Støre har større tro på en «norsk» modell hvor Nansen-programmet er sentral.

– Vi er i starten på et år hvor vi skal bidra med omfattende militær og sivil støtte, sier statsminister Jonas Gahr Støre, uten å fortelle hva det innebærer i detalj. Men, lover han:

– Arbeidet er i god rute.

Replying to @ZelenskyyUa

A few days ago, President Trump told me about his conversation with Putin. Not once did he mention that America needs Europe at that table. That says a lot. The old days are over—when America supported Europe just because it always had.

Les også: Støre etter hastemøte: Lover å styrke støtten til Ukraina

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article