Stormaktsspillet om Syria: Hva nå?

5 months ago 30


Tirsdag 10. desember kl. 10:05

Gjennom 13 år med brutal krig, har globale og regionale stormakter utnyttet kaoset i Syria til å oppnå egne interesser.

Med Bashar al-Assads fall, er alt snudd på hodet.

En ti dager lang, dramatisk opprørsoffensiv, gjorde søndag slutt på regimet som har styrt Syria i et halvt århundre.

Hva skjer i Syria nå?

Assad-regimet har vært en sentral brikke i et internasjonal stormaktsspill som involverer alt fra Tyrkia til Iran og Hizbollah, Russland, Gulf-statene, Israel og USA.

Mandag heiste den syriske opposisjonen sitt flagg over Syrias ambassade i Moskva – i et land som gjennom ni år har bombet opprørskontrollerte syriske byer.

 Alexander Zemlianichenko / AP / NTBFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Nå som regimet har falt, er det en ny tid. Og nå kjemper alle for sine interesser i det endrede maktspillet.

Dette må du vite om hvert land:

Russland

Putin har gitt Assad og hans familie asyl i Moskva.

Forholdet mellom de to landene strekker seg langt tilbake: Allerede fra 50-tallet fikk Syria militær og økonomisk bistand fra Sovjetunionen. Da faren til Bashar al-Assad styrte, i 1971, åpnet de den viktige militære havnebasen Tartus.

I dag har Russland flere strategisk viktige militære baser i Syria – særlig viktig er fortsatt denne basen.

Les mer om Russland og Syria

Syria vært en viktig alliert først for Sovjetunionen, og senere for Russland i Midtøsten.

De første årene av den syriske revolusjonen, da Assad-regimet slo hardt ned på opprørene som startet under den arabiske våren fra 2011, sendte Russland våpen til Syria – men det var Iran og Hizbollah som hjalp det syriske regimet i kampene på bakken. Det endret seg i 2015, da Russland formelt grep inn. Putins flystøtte til Bashar al-Assads styrker snudde krigen.

Da opprørsgruppene nå begynte å ta kontroll over flere syriske byer, bombet Russland dem for å støtte regimet. Men det gikk altså ikke denne gangen.

– Det er et stort strategisk tilbakeslag for Russland. Russisk etterretning har ikke forutsatt dette – de har ikke kunnet advare Assad om hva som var på gang, og de har ikke vært informert om at Assads posisjon var så svak. Bare for noen dager siden bombet man til Assads hjelp, da trodde man kanskje det var mulig å hindre hans fall, mener Kristian Gerner, professor i russisk historie ved Universitetet i Lund.

Han trekker frem at Russland har brukt store ressurser i Ukraina, og vært opptatte med krigen der. Nå må de prioritere å ikke miste de viktige basene de har i Syria – som havnebasen Tartus – og trå varsomt frem i samtaler med det som blir det nye regimet, mener han.

Russland blant annet trukket tilbake fregatten «Admiral Grygorovych» og lasteskipet «Inzhenier Trubin» fra den viktige havnebasen, ifølge ukrainsk etterretning.

Men ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS har opprørerne full kontroll over distriktet Latakia, der blant annet denne basen ligger, i tillegg til en annen russisk base. De har likevel ikke tatt seg inn på basene. Det kan være et godt tegn for Russland.

Tyrkia

Forholdet mellom Tyrkia og Syria har vært bittert lenge, men særlig siden borgkrigen i Syria brøt ut for 13 år siden.

Tyrkia mener de er utsatt for en sikkerhetstrussel fra kurdiske selvstyrte områder i Syria. De har støttet deler av opprørsstyrkene i provinsen i Idlib med våpen og finansiering, og okkuperer deler av Nord-Syria.

 Metin Yoksu / AP / NTBSyrere returnerer hjem til eget land, på grensen mellom Tyrkia og Syria. Foto: Metin Yoksu / AP / NTB

Flere eksperter mener president Recep Tayyip Erdogan har støttet islamistiske opprørere I Syria for å svekke kurdisk kontroll i Nord-Syria, etter at forhandlingene med det syriske regimet ikke har ført frem.

Les mer om Tyrkia og Syria

Tyrkia har hatt en viktig rolle i kampen mot Den Islamske Staten (IS) i den syriske borgerkrigen. Samtidig har de i alle år støttet deler av opprørsstyrkene i provinsen i Idlib, ved Syrias grense til Tyrkia, med våpen og finansiering. De okkuperer også deler av Nord-Syria, som en del av det de anser som en kamp mot kurdiske grupper som kan true Tyrkias sikkerhet

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Nord-Syria, inkludert kidnappinger, plyndring, tortur og seksuell vold.

Situasjonen mellom Tyrkia og Syria har stort sett vært fastlåst etter en våpenhvile fremforhandlet av Russland i 2020, som ikke stanset angrepene mellom de to landene. Tyrkia har også slitt med å håndtere de over 3,5 millionene med syriske flyktninger de har i landet.

Den 7. juli, sa Tyrkias autoritære leder, Recep Tayyip Erdogan, at han ville invitere den tidligere syriske presidenten til samtaler.

Utenriksminister Hakan Fidan sa til Al Jazeera at Tyrkia vil føre en «normaliseringspolitikk» som del av Erdogans «visjon om fred». Samtidig understreket han at Tyrkia ikke ville svikte den syriske opposisjonen.

Men Tyrkias forsøk førte ikke til «noen resultater verdt å nevne, til tross for seriøsiteten og interessen til meglerne», sa Erdogan i en tale til det tyrkiske parlamentet i august.

Dette trekker flere eksperter frem som en grunn til at Erdogan kan ha latt våpen slippe inn i Nord-Syria.

Observatører mener Tyrkia mest sannsynlig var informert om offensiven til HTS på forhånd. Midtøsten-ekspert Michael Lüders sier til den tyske radiokanalen Deutschlandfunk:

– Det er ingen tvil om at Ankara ikke bare visste om offensiven, men også gir militær assistanse. Opprørerne trenger naturligvis tilstrekkelige våpen. Ser man på den geografiske situasjonen, kan de bare få dem fra Tyrkia.

Tyrkias mål er å styrte den kurdiske selvstyreadministrasjonen i Nord-Syria. De har sterk tilknytning til det kurdiske arbeiderpartiet PKK, som tyrkerne anser som terrorister.

Kurderne

Syrias kurdiske befolkning, landets største etniske minoritet, oppnådde delvis autonomi i Nordøst-Syria under kampen mot IS og borgerkrigen. Selvstyret er nå truet, både av islamistiske opprørere og tyrkisk-støttede styrker som ønsker å eliminere kurdisk autonomi.

Tyrkia ser på de kurdiske områdene som en forlengelse av PKK og søker å endre maktbalansen langs grensen.

 DELIL SOULEIMAN / AFP / NTBEn kurdisk kvinne og soldat i reservestyrkene til de kurdiske selvstyremyndighetene i Syria, mai 2024. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP / NTB

Fremtiden for kurdernes selvstyre er usikker, særlig fordi et nytt regime i Damaskus kan være mindre tolerant overfor kurdisk autonomi, spesielt med press fra Tyrkia.

Les mer om kurdere i Syria

Som mange andre land i regionen, er Syrias befolkning mangfoldig. Den største etniske minoriteten i landet er den kurdiske befolkningen, som har delvis selvstyre i Nordøst-Syria, ved grensen til Irak og Tyrkia.

Kurderne, med hjelp fra amerikanske kampfly, hadde en viktig rolle i å bekjempe terrorgruppen IS da de var på sitt største og styrte store deler av Syria.

Under kampen mot IS og den syriske borgerkrigen, oppnådde kurderne delvis autonomi. I Tyrkia ser de på disse områdene som en forlengelse av PKK.

Ifølge Fawas Gerges, professor i internasjonale relasjoner ved London School for Economics, har kurderne mest å tape i tiden fremover:

– Deres autonomi og sikkerheten er truet, sier Gerges til France24.

Kurderne står i en vanskelig skvis mellom opprørsgrupper med islamistiske røtter, og tyrkisk-støttede styrker som ønsker å gjøre slutt på kurdisk selvstyre.

– Dette er bare begynnelsen. Tyrkia og deres syriske allierte prøver å endre maktbalansen langs den tyrkisk-syriske grensen før Trump kommer tilbake til Det hvite hus, sier Gerges.

Politico peker på at Assad til en viss grad lot kurderne i Syria styre seg selv, og at det er usikkert om et nytt regime i Damaskus vil gi dem denne samme friheten – særlig siden opprørsstyrkene kan føle seg forpliktet overfor Tyrkia, som har vært en viktig støttespiller for dem.

Tyrkisk-støttede syriske opprørere har angrepet kurdiske styrker de siste dagene. Samtidig har representanter for kurderne tatt kontakt med israelske myndigheter for å be om hjelp og beskyttelse, melder Jerusalem Post.

USA

USA frøs diplomatiske relasjoner med Assad i 2012, og innførte senere sanksjoner mot regimet. Gjennom store deler av borgerkrigen har de hatt en viktig rolle, i kampen mot Den islamske staten (IS).

Men den 20. januar neste år er Donald Trump offisielt tilbake i Det hvite hus. Det er han som vil overta USAs relasjoner med fremtidens Syria. Enn så lenge er det noe han ikke vil ha noe å gjøre med:

– Syria er et rot, men ikke vår venn. USA BURDE IKKE HA NOE Å GJØRE MED DET. DETTE ER IKKE VÅR KAMP. LA DET UTSPILLE SEG. IKKE BLI INVOLVERT, skrev Trump på Truth Social lørdag.

Les mer om USA og Syria

USA gikk formelt inn i Syria i september 2014, for å gå til kamp mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), som hadde tatt kontroll over store landområder i Irak og Syria.

USA og Tyrkia er allierte gjennom Nato, og enige om å bekjempe IS. Men i 2017 godkjente USAs daværende president Donald Trump at USA skulle bevæpne Syrias kurdiske milits, som de så på som en effektiv og viktig partner i kampen mot IS.

Med det skilte de lag fra Tyrkia, som fryktet at disse våpnene i neste steg kunne bli brukt mot dem selv.

USA støtter fortsatt de kurdiske styrkene Syrian Democratic Forces (SDF).

Opprørsalliansen som har ledet an i styrtingen av Assads regime, Hayat Tahrir al Sham (HTS), står på USAs terrorliste. USA har avvist at de har noe å gjøre med den siste offensiven, og vist til dette.

USAs president Biden har kalt Assads fall en «grunnleggende rettferdighet» etter tiår med undertrykkelse, men samtidig en «risiko og usikkerhet» for Midtøsten. Han sier USA følger nøye med på hva utviklingen i Syria vil bringe.

Iran og Hizbollah

Bundet sammen av felles fiendskap mot USA og Israel, har Iran og Assad søkt sammen. Iran har sammen med russerne vært Assads sterkeste og viktigste støttespiller.

Gjennom Hizbollah-militsen har Iran sørget for å slå hardt ned på de syriske opprørsstyrkene siden 2011.

 – / AFP / NTBIsrael gikk til harde angrep på Hizbollah tidligere i høst. Foto: – / AFP / NTB

Israels krig mot Hizbollah i Libanon har imidlertid svekket både Hizbollah og Irans evne til å støtte Assad, noe som har redusert deres innflytelse i Syria.

Assad-regimets fall beskrives som et betydelig tilbakeslag for Irans innflytelse i Midtøsten.

Les mer om Iran og Syria

Ray Takeyh, seniorforsker for Midtøsten-studier ved Council on Foreign Relations, beskriver Assad-regimets fall som «et av de mest betydningsfulle tilbakeslagene for Iran siden Iran-Irak-krigen».

Han mener Irans såkalte «motstandsakse» nå er i ferd med å falle fra hverandre, og at deres innflytelse nå er begrenset til Gulf-regionen.

Iran har brukt proxyer for å kjempe sine kamper i regionen, blant dem Hizbollah, som lenge var en av de viktigste aktørene i Syria.

Ifølge Institute for the Study of War har Hizbollahs involvering i Syria vært til stor hjelp for Assad, blant annet gjennom å gjenerobre opprørskontrollerte områder i sentrale deler av landet.

Det var også Hizbollah og Iran som var Assad-regimets viktigste støttespiller i starten av borgerkrigen fra 2011, før Russland formelt grep inn på regimets side i 2015.

Israel

For Israel er det en stor seier at Assad-regimet har falt.

Benjamin Netanyahu har til og med tatt æren for det, ved å hevde at krigen hans mot Hizbollah og Iran har bidratt til regimets kollaps. Han mener det utløste en kjedereaksjon blant alle som ønsket å frigjøre seg fra Assads tyranni.

 ATEF SAFADI / EPA / NTBIsraelske soldater ber en bønn på den israelsk okkuperte Golanhøydene. Foto: ATEF SAFADI / EPA / NTB

Samtidig understreker Netanyahu at situasjonen også innebærer betydelige farer. Han har beordret israelske styrker til å ta over syriske militærposisjoner i buffersonen mellom Israel og Syria på Golanhøydene. Dette for å hindre at fiendtlige styrker etablerer seg nær Israels grense.

Les mer om Israel og Syria

Kort tid etter at opprørerne gikk inn i Damaskus, angrep israelske forsvarsstyrker sikkerhetsanlegg og et mistenkt iransk forskningssenter i Syria. I tillegg sendte de bakkestyrker inn i en buffersone ved Golanhøydene.

Iran har i årevis fraktet våpen via Irak og Syria til Hizbollah, Hamas og andre proxyer de benytter seg av i kampen mot Israel.

Uten Assad og et vennligsinnet regime i Syria, vil Iran mangle landkorridorer for å forsyne sin partner Hizbollah.

Israel har utført gjentatte angrep mot iranske mål i Syria det siste årene.

Israel okkuperte de syriske Golanhøydene i 1967, og har siden 1981 hevdet at området er israelsk.

Gulf-statene

Den arabiske liga ekskluderte Syria i 2011 grunnet regimets vold mot demonstranter, men tok landet tilbake i 2022 mot betingelser. Dette var delvis motivert av ønsket om å stanse narkotikasmugling og legge til rette for flyktningretur, selv om land som Qatar og Kuwait forble kritiske.

Etter Assads fall har Gulf-statene en potensiell nøkkelrolle i Syrias gjenoppbygging, avhengig av det nye regimets politiske retning.

Land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har interesse av at Syria stabiliseres, og kan derfor bidra med økonomisk hjelp – så lenge det nye syriske regimet ikke dreier i en ekstrem retning, peker eksperter på.

Les mer om Gulf-statene og Syria

Allerede i 2011 da borgerkrigen hadde rast i noen få måneder, bestemte Den arabiske ligaen seg for å ekskludere Syria som følge av landets brutale behandling av demonstranter som protesterte mot det autoritære regimet.

Det var også sterke forkjempere for å innføre økonomiske og politiske sanksjoner mot Assad.

Men i fjor skjedde det noe: Den arabiske liga besluttet å slippe Syria inn igjen, mot diverse betingelser. De ønsket å normalisere samarbeidet med regimet til Assad.

Målet var blant annet å stanse eksporten av narkotika fra Syria, som Assad brukte til å livnære sitt regime. Flere land håpet også på å kunne returnere de store mengdene syriske flyktninger i Midtøsten.

Et år senere, har Assad nå falt. Og hvis det nye regimet som dannes i Syria ikke ender opp med å ta en mer ekstrem retning, vil Gulf-statene kunne få en nøkkelrolle:

De kan bli sentrale for å gjenoppbygge Syria økonomisk, mener Said Sadek, professor i fredsstudier ved det egyptisk-japanske universitetet i Kairo.

– Golfstatene følger stort sett det amerikanerne sier. Og de kommer ikke til å finansiere et terroristregime, sier han til VG.

Men det nye regimet I Syria vil ha en svak hær, og bør trå forsiktig fram hvis de skal overleve, mener han.

– Det er ikke i deres interesse å slåss mot noen – ikke mot Iran, ikke mot amerikanerne, og ikke mot Russland. De trenger å normalisere relasjonene til andre land, og konsentrere seg om økonomisk utvikling og stabilitet.

Tareq Alotaiba, kommentator i Semafor, skriver at Gulf-landene ønsker å bidra til rekonstrueringen av Syria, så lenge det nye lederskapet kan overbevise Abu Dhabi og Riyadh om at de klarer å bygge en inkluderende, pragmatisk stat, og styre unna ekstremisme.

Qatar og Kuwait ønsket ikke normalisere forholdet til Assad, og mente at Damaskus ikke hadde gjort nok for å fortjene å komme tilbake inn i varmen i fjor. Likevel hindret de ikke Syrias retur til ligaen.

 KHALED DESOUKI / AFP / NTBUtenriksministere fra medlemsland av den arabiske liga under et møte i Kairo i fjor. Foto: KHALED DESOUKI / AFP / NTB
Publisert: 10.12.24 kl. 09:55Oppdatert: 10.12.24 kl. 10:05

Relaterte emner

Read Entire Article