«Du bruker åtte og et halvt år av livet ditt på mobilen», sier tjenestepiken Pernille (Kjersti Elvik) til publikum i starten av «Den stundesløse».
«Så hva om du bare kan skru den av i en time nå, og så er vi sammen, her, om dette?»
En skinnende, duvende, dansende Elvik skal ha store deler av æren for at komedien blir så god som den gjør på Den Nationale Scene.
Men Holberg-oppsetningen ved landets eldste nasjonalteater er likevel ikke uproblematisk.
NARRESPILL OG GIFTESYKE: Tjenestejenta Pernille (Kjersti Elvik) har regien på narrespillet som folder seg ut på Den Nationale Scene i «Den stundesløse». Fra venstre: Tormod Løvold, Jon Ketil Johnsen, Stig Amdam, Kjersti Elvik, Eirik del Barco Soleglad, Katrine Dale, Filip Kremner. Øverst fra venstre: Bjørn Willberg Andersen, Jonatan Filip, Pål Rønning.
Foto: Thor BrødreskiftStressa herremann
Som siste hovedsceneoppsetning før teateret stenger dørene for oppussing, slår Den Nationale Scene til med en ekte Holberg-komedie.
DNS har spilt «Den stundesløse» 13 ganger før.
Det er en komedie der hovedpersonen er en type som er lett å kjenne igjen fra vår egen tid: en som stresser hele tiden, alltid har noe viktig han skal gjøre, men som aldri får gjort noe fordi noe annet stjeler oppmerksomheten hans.
En som klager over den forferdelige arbeidsmengden han har, og som i all sin travelhet ikke klarer å se andre enn seg selv.
Vielgeschrey (fritt oversatt: mye ståk og leven) er en sånn type.
TRAVEL: Herr Vielgeschrey (Eirik del Barco Soleglad, til venstre) har ansatt fire skrivere. Likevel får han ingenting gjort. Skriverne ved siden av ham er Jonathan Filip, Maria Aspås Teialeret, Johanne Fossheim, Maria Skrudland.
Foto: Thor BrødreskiftPå 1700-tallet var det uante mengder papirarbeid som tok all hans tid. I vår tid ville det vært – ja, Pernille – det pålogga livet på mobilen.
Den parallellen er lett å trekke og lett å le av i denne forestillingen.
Det er også forståelsen av hva å være stundesløs er: Det blir ganske åpenbart i Eirik del Barco Soleglads tolkning av den selvopptatte, stressa og dermed også utilsiktet hensynsløse hovedperson.
Hatter og barter og briller
Forestillingen følger et klassisk Holberg-mønster.
Hovedpersonen lar seg styre av sine svakheter (eller viktigheter), hvorpå tjenerskapet spiller ham et puss som både løser historiens hovedkonflikt og latterliggjør hovedpersonen.
Herr Vielgeschrey bestemmer seg i et stresset øyeblikk for å gifte bort sin datter Leonora til en bokholder i stedet for til hennes utkårede, Leander.
Dypt ulykkelig legger Leonora sin skjebne i tjenestejenta Pernilles hender, og handlekraftige Pernille ser sitt snitt til å spleise Leonora og Leander og i samme slengen gifte bort gammeljomfruen i tjenerstaben.
Metode: et skikkelig narrespill med hatter og barter og briller og alt som skal til.
HATTER OG BARTER: Og briller og alt som skal til – hele huset tar del i narrespillet mot herr Vielgeschrey. Fra venstre: Katrine Dale, Filip Kremner, Maria Skrudland, Kjersti Elvik og Pål Rønning.
Foto: Thor BrødreskiftOg narrespill er alltid gøy.
Sparker nedover
Tross utrettelig innsats fra Elvik og en solid komediekarakter fra Soleglad, drar forestillingen seg ikke skikkelig til før i andre akt.
Forvikling får sving på sakene.
Og selv om Holbergs komedier kan sies å være moralske, tar mobil-talen i starten av stykket litt luven av en snerten åpning.
Men ikke minst er åpningsscenen med gammeljomfruen Magdelone (Jon Ketil Johnsen) en vekker: Når Pernille forklarer publikum at døtre på 1700-tallet var prisgitt sin far med tanke på valg av ektemann, skyter Magdelone inn en replikk om at «i noen parallellsamfunn er det slik i Norge også i dag».
Dette halvhjertede forsøket på kontekstualisering sier noe om teaterets syn på «oss» og «dem».
I teaterets podkast og i programheftet uttales det samme om religiøse parallellsamfunn: at disse samfunnene finnes i Norge (og underforstått: men det er selvsagt ikke oss).
Replikken om parallellsamfunn sparker nedover og inneholder et premiss for hvordan vi skal se verden – og om hvem teateret er for.
Herr Vielgeschrey er en travel mann. Men utretter så å si ingenting. Eirik del Barco Soleglad spiller den geskjeftige stundesløse.
Foto: Thor BrødreskiftFår de elskende hverandre? Det ser mørkt ut der en stund for Leonora (Katrine Dale) og Leander (Filip Kremner). Men tjenestejenta Pernille fikser biffen.
Foto: Thor BrødreskiftTravelt. Veldig travelt. Vielgeschrey drukner nesten i alt arbeidet han må gjøre.
Foto: Thor BrødreskiftHør no her! Kjersti Elviks Pernille trekker i alle tråder og får det som hun vil. Men det krever lydighet og innsats fra blant annet gifteklare Leonora (Katrine Dale).
Foto: Thor Brødreskift
Den kunne med fordel vært utelatt – selv om Pernille avfeier det hele med at «Det skal vi ikke snakke om nå – nå skal vi ha det gøy».
Og hun holder det hun lover: Det blir ganske gøy.
Ensomhet som konsekvens
Hvordan spiller man i 2025 ut en forvekslingskomedie der far velger brudgom for sin datter? Eller der gammeljomfruen heller ikke kan gifte seg før Vielgreschrey finner en mann til henne?
Løsningen er å la gammeljomfruen spilles av en mann for å latterliggjøre det gammeldagse med komediens premiss, og slik fungerer dette fint.
Holberg var opptatt av likestilling, og selvsagt er Pernille så lur at Leonora får Leander, gammeljomfruen får bokholderen, alle er glade og Vielgeschrey sitter alene tilbake.
GAMMELJOMFRU: Magdelone (Jon Ketil Johnsen, til høyre) blir endelig gift. Bokholder Peder Erichsen (Tormod Løvold) blir også fornøyd til slutt i «Den stundesløse».
Foto: Thor BrødreskiftKjersti Elvik loser publikum muntert og stødig gjennom en noe tung førsteakt og forløsende andredel.
Elvik er perfekt i rollen.
Alt det gammeldagse ved forestillingen understrekes i en estetikk preget av modernisert kostymedrama, det overdrevne og overdådige i kostymene understreker karakterenes syn på seg selv og gjør dem lette å le av.
Narrespill er gøy.
Men hvor rammende er Vielgeschreys skjebne? Avslutningen der han sitter alene igjen peker mot ensomheten som konsekvens av å velge seg selv fremfor å investere i fellesskapet.
Men ensomheten peker også på en annen ting: Mennesket er slett ikke alene. I mørket er det jo bare å plukke frem mobilen.
Det er nesten så jeg skimter at Vielgeschrey har den der på innerlommen.
Se kritiker Karen Frøsland Nystøyl anmelde stykket i «Nyhetsmorgen»:
Publisert 27.01.2025, kl. 12.22