«Krakk» er en skikkelig kraftpakke av underholdende og spennende ingredienser.
Torsdag 16. januar kl. 09:37Opiumsrøyking og homsesex på loftet, svik og bedrageri av svimlende summer.
Guri Idsø Vikens nye roman «Krakk» er strålende underholdning basert på virkelige hendelser.
«Arendalskrakket»
er et velkjent begrep blant norske historikere.Det skildrer de dramatiske hendelsene som fant sted i 1886, da Norges rikeste by, selve seilskipshovedstaden Arendal, ble rammet av en tsunami av konkurser.
BOKANMELDELSE
«Krakk»
Forfatter: Guri Idsø Viken
Forlag: Aschehoug
Sjanger: Roman
Sider: 400
Pris: 429
Den utløsende årsaken var bedrageriene og forfalskningene til byens viktigste mann: Industribaronen, skipsrederen og bankmannen Axel Herlofson.
Han kontrollerte Arendal Sparebank, og hadde brukt banken til gigantiske underslag, rene bedragerier og forfalskninger.
Da korthuset endelig falt, viste det seg at ikke bare Herlofson selv var konkurs. Alle bankens midler var tapt, og med det også innskuddene til store deler av Arendals befolkning.
Det medførte en kjedereaksjon av fallitter og dermed massearbeidsledighet. Ifølge historikerne tok det flere tiår før Arendal igjen hadde kommet seg noenlunde på beina.
Det er disse hendelsene Guri Idsø Viken baserer romanen «Krakk» på.
Hun har skrevet inn en rekke historiske skikkelser: Axel Herlofson selv, broren Didrik og resten av familien - deriblant svigerfaren Peter Lund.
Men også noen oppdiktede skikkelser spiller sentrale roller. Ikke minst pariserinnen Agnes Mercier, som ved et snedig trekk får Herlofson til å hjelpe henne med forretningsdrift i nyrike Arendal. Senere får Agnes også en viktig posisjon i byens fremvoksende kvinnebevegelse.
Ekte underholdning med masse energi
Det er de private, men også forretningsmessige, intrigene rundt disse personene som er bokens viktigste motor.
Til å begynne med kan både handlingen og karakterene vi møter fremstå som i overkant sjablongmessige. Men snart skyter det skikkelig fart, og leseren får lyst til å bli i handlingen lengst mulig.
Det er snakk om ekte underholdning. Uten mothaker, men med masse energi og smarte overganger.
Selv om vi vet hvordan det ender med Arendal og Herlofson selv - han ble tatt da han forsøkte å rømme landet og ble til slutt dømt til seks års tukthus
- så blir vi fanget av den litterære dynamikken Viken klarer å skape.I romanen innleder den gifte Axel Herlofson et forhold til bankens unge revisor Thomas Berntzen. Jeg har ikke klart å finne ut hvilket biografisk materiale forfatteren eventuelt baserer dette på.
Hvis det skal vise seg å være rent oppspinn, vil noen kanskje reagere. Selv tenker jeg at vi i 2025 må kunne leve med den type kunstnerisk frihet. Den danske forfatteren Klaus Rifbjerg skrev jo i sin tid en roman der han mer enn antydet et homoerotisk forhold mellom selveste Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen!
Gunn Idsø Viken viser seg uansett som en fremragende forfatter.
På lytefritt nynorsk tar hun seg tid til å skildre mennesker gjennom deres skikkelser og væremåte. Og hun skaper troverdige miljøer og tidsbilder ved hjelp av presise interiører og omgangsformer.
Til og med erotikken får hun til!
Det mangler ikke akkurat på sentimentale elementer når vi nærmer oss slutten på denne gjennomarbeidede fortellingen. Men det er lov å gripe til velbrukte verktøy for å få skrudd sammen en litterær fullrigger som dette.
Det historiske bakteppet er hele veien godt ivaretatt. «Arendalskrakket» fikk flere ringvirkninger. Det satte fart i organiseringen av byens arbeiderklasse, og i 1887 ble Det Forenede Norske Arbeiderparti stiftet nettopp i Arendal.
Også denne handlingstråden får Viken elegant sydd inn i helheten. Det er kort sagt fremragende gjort!