Strømprisen kom ikke helt tilbake til normalen i 2024 heller. Men den falt videre fra krisenivåene i 2021, 2022 og 2023.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Strømprisen holdt seg høyere i 2024 enn før energikrisen som startet i 2021, men avtok betydelig fra de høye nivåene de siste årene.
- Hele Norge fikk lavere snittpriser på strøm i år enn i fjor, men prisene er fortsatt betydelig lavere i den nordre delen av landet enn i sør.
- Strømstøtteordningen bidrar til å dempe de største prisutslagene, ifølge energiminister Terje Aasland.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Mange ble sjokkert da prisen i en enkelttime 12. desember i år skjøt i været til over 13 kroner kilowattimen medregnet avgifter, i forbindelse med lav fornybarproduksjon i Europa.
– Disse prisene er helt jævlige, for å bruke et stygt ord, sa energiminister Terje Aasland (Ap) til E24.
Men i snitt har årets strømpriser vært betydelig lavere enn i de rekorddyre årene 2021, 2022 og 2023, viser ferske tall fra strømbørsen Nord Pool.
Prisene fastsettes dagen i forveien. Det betyr at prisene for årets siste dag nå er klare, og at årsgjennomsnittet for 2024 kan beregnes.
Les også
Strømsjokket: – Ellevilt høye priser
Nytt prisfall i 2024
Siden 2021 har den årlige snittprisen på strøm variertvariertI 2022 hadde prisområdet NO2 en skyhøy pris på 217 øre kilowattimen i snitt. I 2023 var snittprisen i samme område på 90 øre kilowattimen. mellom 76 øre og 213 øre kilowattimen i det dyreste prisområdet i Norge. Dette området heter NO2, og omfatter blant annet Stavanger og Kristiansand.
I år ble snittprisen i Norges dyreste prisområde på «bare» 58 øre kilowattimen.
Dette gjelder prisen på strøm før nettleie og avgifter er lagt til, og uten at det er tatt hensyn til eventuell strømstøtte.
«Det er rett over gjennomsnittet i NO2 siden 2010, og langt lavere enn i de to foregående årene», skrev energiminister Terje Aasland (Ap) i et brev til Stortinget før jul, hvor han kommenterte foreløpige snittpriser for 2024.
Prisene er imidlertid ikke helt tilbake på normalen. I perioden mellom år 2000 og 2020 var årssnittet for norske strømpriser vanligvis mellom 30 og 40 øre kilowattimen.
– Var ganske mildt
– Det var ganske mildt i den siste delen av året, særlig fjerde kvartal. Det var også mye vind og vått vær, som trekker prisene nedover, forklarer Olav Johan Botnen i Volt Power Analytics til E24.
– Er det dette nivået på 50-60 øre vi kan vente oss i årene fremover, eller vil prisene kunne ligge enda høyere?
– Prisene vil nok komme litt opp, for nedbøren i år har ikke vært normal. Hvis været normaliserer seg så vil ikke disse prisene vare, sier Botnen.
– Så det har egentlig vært billig strøm i år?
– Ut fra værforholdene har strømmen vært billig. Men i historisk perspektiv har det ikke vært billig.
Olav Johan Botnen
Kraftanalytiker i Volt Power Analytics
Han peker på en strukturell endring i Tyskland, hvor alle kjernekraftverk og mange kullkraftverk er lagt ned. Den gjenværende gasskraften har blitt vesentlig dyrere å kjøre.
– Da blir markedet veldig sensitivt når det er vindstille og kulden kommer, såkalt dunkelflautedunkelflauteen periode hvor det er mørkt og lite solkraftproduksjon, samtidig med at det er lite vind og lav produksjon av vindkraft, som gir svært lite produksjon av vindkraft og solkraft. Da kan prisene skyte i været i Tyskland, og det tar med seg Sør-Norge oppover.
Dette påvirker særlig Sørvest-Norge (NO2), som er tettest koblet til Europa.
– Denne situasjonen kan vedvare og faktisk også bli verre, for det kommer ikke på plass flere store termiske kraftverk med det første i Europa. Det er planer om ti gigawatt gasskraftverk i Tyskland etter hvert, men disse planene står stille akkurat nå, sier Botnen.
Prisfall i Oslo og Bergen
For de to prisområdene som omfatter henholdsvis Oslo og Bergen så er snittprisen i 2024 på like under 49 øre kilowattimen, viser tallene.
Det er godt under snittet på 194 øre kilowattimen i 2022 og 76 øre kilowattimen i 2023.
Før jul fremhevet energiminister Terje Aasland også overfor Stortinget at strømstøtteordningen bidrar til å dempe de største prisutslagene i enkelttimer.
«Jeg mener denne ordningen er innrettet på en god måte som gir folk trygghet og forutsigbarhet når prisene varierer. Samtidig er jeg fornøyd med at vi nå ser at strømprisene har kommet ned på lavere nivåer enn i de to foregående årene», skrev Aasland til Stortinget før jul.
Priser på 50–60 øre i 2026
Ifølge Botnen priser markedet for tiden strøm for leveranse i 2026 på rundt 55 øre kilowattimen for Oslo og Østlandet (NO1), og rundt 63 øre kilowattimen for Stavanger, Kristiansand og resten av Sørvest-Norge (NO2).
– Kan prisene bli lavere eller høyere enn dette?
– Det er fryktelig vanskelig å si noe om dette, for vi vet ikke hvordan konsumet vil utvikle seg. Det avhenger mye om disse nye planlagte industriprosjektene kommer eller ikke, og når de eventuelt kommer. Man vil gradvis støvsuge kraftoverskuddet i Norden etter hvert som disse prosjektene utvikles, og da vil Norden automatisk komme nærmere tyske priser.
– Tempoet i det grønne skiftet vil være avgjørende for strømprisene. Det ser ikke ut som det kommer noe nytt, norsk krafttilskudd før eventuelle vindprosjekter i Finnmark rundt 2031 og havvind rundt 2032, sier Botnen.
Han opplyser at tyske priser ligger på rundt 90 øre kilowattimen i årene fremover, men synker gradvis frem mot 2030 knyttet til at det bygges ut mer vind og sol.
– Det er disse prisene Norden strekker seg mot etter hvert som det grønne skiftet fortsetter, sier Botnen.
– På vinteren kan det fortsatt bli store prishopp fremover, slik som det vi så i noen enkelttimer i desember. Men sommerprisene blir jo hyggelige når det blir mer vind- og solkraft. Det blir en del hyggelige dager på vinteren også, når det er mye vindkraft. Utfordringen er dette dunkelflaute-fenomenet, når vind- og solkraften leverer lite.
Les også
Strømprisen 85 ganger høyere i Kristiansand enn i Tromsø
Lavere priser lenger nord
Midt-Norge og Nord-Norge har vært mindre preget av energikrisen de siste årene enn Sør-Norge.
Snittprisen i Midt-Norge har i 2024 vært på 33 øre kilowattimen, sammenlignet med priser på litt over 40 øre i både 2021, 2022 og 2023.
Nord-Norge har en snittpris på 27 øre kilowattimen i 2024. Det er opp fra 25 øre i 2022, men ned fra en snittpris på 34 øre kilowattimen i fjor.
– Nordområdene fikk kraftig nedbør i fjerde kvartal, og gikk fra underskudd til overskudd på vann. Men de har generelt en annen pris som er mye lavere enn resten av landet, sier Botnen.
– Det er strukturell overkapasitet både på norsk og svensk side i nord, og slik vil det være inntil industriprosjekter kommer på luften og forbruket øker, sier han.
Sist hele Norge hadde lave strømpriser samtidig var i 2020. Da var det rikelig med vann i magasinene, og coronakrisen bidro til lavere forbruk. Da lå strømprisen før nettleie og avgifter på bare ti øre kilowattimen i snitt for året.
Les også