Kortversjonen
- Tidligere toppdommer vil løse Norges Fotballforbunds rekrutteringsproblem.
- Kjetil Siem og Svein-Erik Edvartsen vil lede nytt dommerprosjekt.
- Edvartsen har nylig sluttet som generalsekretær i Norges vektløfterforbund.
- Prosjektet fokuserer spesielt på dommere med fremmedkulturell bakgrunn.
Han vil være med å løse dommerfloken til Norges Fotballforbund, sammen med Vålerenga.
Med Kjetil Siem som prosjektleder og Svein-Erik Edvartsen som fagansvarlig vil Vålerenga ta kraftig tak i dommer-frafallet, ifølge dokumenter sendt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Edvartsen sluttet nylig som generalsekretær i Norges Vektløfterforbund.
– Det er litt for tidlig å snakke om detaljene, som ikke er avklart, skriver Vålerenga-leder Svein Graff i en tekstmelding til VG.
Daglig leder i Vålerenga Fotball Elite og adm.dir. i Vålerenga Fotball AS
Han var for noen år siden, som direktør for kommunikasjon og samfunn i NFF, i konflikt med Edvartsen, som saksøkte Graff
for ærekrenkelser.- Bakgrunnen var en uttalelse Graff kom med da Edvartsen fikk sparken på dagen som seksjonsleder i NFF i 2017.
- Graff sa da at Edvartsen hadde utført handlinger som var «uforenlig» med jobben han hadde i NFF.
- Som en del av forliket mellom NFF og Edvartsen i 2018, frafalt Edvartsen sitt søksmål mot Svein Graff.
Edvartsen-konflikten med NFF
- Den tidligere toppdommeren havnet i en opprivende konflikt med NFFs dommersjef Terje Hauge våren 2017, og ble avskiltet som dommer i 2017 – før han fikk sparken som seksjonsleder i NFF.
- Forbundet mente han hadde sendt ut e-poster under falskt navn, med kritikk av dommersjef Hauge. Edvartsen nektet. Han varslet samtidig søksmål mot sin tidligere arbeidsgiver, men i juni 2018 signerte partene et forlik.
- Som en del av forliket ble også det varslede injuriesøksmålet mot NFFs daværende kommunikasjonssjef Svein Graff droppet.
- Edvartsen har flere ganger fått nei til å dømme i lavere divisjoner i sin lokale fotballkrets.
– Det er en kjent sak at vi har for få dommere i Fotball-Norge og det stemmer at bredde og elite i Vålerenga jobber med et dommerprosjekt med utgangspunkt i NFFs ønske om større fokus på dommerrekruttering, utdyper Graff.
– Vålerenga har drøftet hvordan vi kan bidra til økt rekruttering og i den forbindelse har vi dialog med tidligere toppdommere og dommerrekruttering-seksjonen i NFF, skriver han.
På spørsmål om Edvartsen nå er ansatt i Vålerenga, og hvordan han ser på det med tanke på den gamle konflikten, svarer Graff:
– Ingen er ansatt i forbindelse med dommerprosjektet, men vi kommer til å engasjere en person med dommerfaglig bakgrunn som også har annen relevant erfaring. Det har absolutt Edvartsen, som er villig til å bidra på frivillig basis dersom vi kommer i gang og det er positivt.
– Søksmål som aldri ble en realitet er historie og noe jeg har lagt bak meg for lenge siden, så det er problemfritt, melder Graff.
Kjetil Siem opplyser til VG at ingenting er bestemt, men «mulig det kan bli et prosjekt».
Arbeidende styreleder i Vålerenga Fotball AS
Dommerprosjektet kan starte opp allerede i begynnelsen av året, ifølge en e-post fra Edvartsen til kulturminister Lubna Jaffery.
– Jeg kan bekrefte at jeg er i positiv dialog med VIF, og har sagt jeg kan bidra i eventuelt dommerprosjekt, men detaljene er ikke avklart ennå, sier Edvartsen til VG.
– Hvordan vil det bli å jobbe i fotballen og med dommerkollegaer igjen?
– Fotballen mangler 1200 dommere, og hvis VIF nå ønsker å starte rekrutteringsprosjekt med fokus på dommere generelt og med annen etnisk bakgrunn spesielt, syns jeg det er veldig positivt på alle måter.
– Og Svein Graff i Vålerenga?
– Graff og jeg renset luften allerede i desember 2022. Graff er en av de aller flinkeste jeg har jobbet med i norsk idrett, og at vi hadde ulike roller i en konflikt for åtte år siden er historie for lengst, sier Edvartsen.
Prosjektet vil ha stort fokus på dommere med fremmedkulturell bakgrunn. Edvartsen ønsker kulturministeren med på laget som «dommerambassadør»
.I e-posten viser den gamle toppdommeren til en VG-artikkel fra serien «Den delte fotballbyen». Oslo sliter stort med dommermangel, står det i prosjektbeskrivelsen.
– «Vålerenga-familien» har som mål på sikt å bli størst og best på disse områdene i norsk fotball, heter det.
Prosjektplan
1) «Vålerenga-familien» har oppnevnt Kjetil Siem som prosjektleder og har engasjert Svein-Erik Edvartsen som fagansvarlig til dette arbeidet
2) Det inviteres til åpent møte i Oslo der Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball, NFF Oslo (Oslo Fotballkrets), Vålerengas aktive dommere, aktive dommere som ønsker å bli en del av «Vålerenga-familien», og ikke minst personer som ønsker å bli dommere inviteres.
3) «Vålerenga-familien» engasjerer dommermentorer.
4) «Vålerenga-familien» tilrettelegger for klubbdommerkurs som arrangeres av «Vålerenga-familien» med godkjent kursmateriell og instruktør fra NFF/krets.
5) «Vålerenga-familien» sørger for utvikling og oppfølging av samtlige dommerne som blir en del av dette prosjektet. Alle dommere får egen mentor/fadder. Mentoren kan også være til stede under kamper som dommeren dømmer i regi av krets og/eller forbund uten at han/hun blander seg inn i evalueringen til den oppnevnte dommerveiledere fra krets/forbund.
6) «Vålerenga-familien» skal sørge for positiv markedsføring og vise stolthet når det gjelder egne dommere.
7) Internkampene – og treningskampene til Vålerenga Fotball Elite skal på sikt dømmes av «Vålerenga-familiens» egne dommere.
8) Vålerengas elitespillere skal være positive ambassadører for prosjektet.
9) Alle som dømmer for «Vålerenga-familien» skal få fullt dommerutstyr gratis.
10) «Vålerenga-familien» sørger for regelmessige samlinger for sine dommere, og hovedsamling under Norway Cup 2024 med eget daglig program.
11) «Vålerenga-familien» sine dommere kan være medlem av Vålerenga Fotball Elite og/eller Vålerenga Fotball. Samtlige dommere skal forholde seg til enhver tid gjeldende lover, regler og retningslinjer fra klubben(e), overordnet organisasjonsledd og etiske retningslinjer for fotballdommere.
Vålerenga ønsker å finansiere prosjektet gjennom tilskudd fra NFF, idrettsbevegelsen, offentlige tilskudd og samarbeidspartnere.
Der vises det til at NFF trenger 1200 dommere, men at frafallet har økt til tross for økonomiske satsinger.
Frafallet fra 2019 (før corona) anslås å være 400 dommere, noe som omtales som «en svært skremmende utvikling».