En video som NRK har fått tilgang til, viser en mann med sort skjegg og briller som kunngjør en dom.
Foran ham sitter en svartkledd ung kvinne på knærne med hodet bøyd mot bakken. Ved siden av henne står en mann klar med en pistol. Han venter på ordre til å gjennomføre dødsstraffen.
Kvinnen som skal drepes, er anklaget for utroskap.
Nå hevder flere at mannen som kunngjør dommen, og utsteder dødsdommen, er samme mann som er blitt fungerende justisminister i Syrias nye overgangsregjering, Shadi Al-Waisi.
Blant de som gjør koblingen er menneskerettighetsorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.
I disse dager stiller Shadi Al-Waisi opp til intervjuer som justisminister i dress.
Foto: AFPHendelsen skjedde i 2015 i Idlib-regionen nordvest i landet. Dette er en av to videoer fra området som viser offentlige henrettelser der samme mann var til stede.
Skutt i bakhodet etter sharia-dom
Den gang var Al-Waisi shariadommer i al-Nusra-fronten, den syriske grenen av terrororganisasjonen Al Qaida. Kvinnen på videoene henrettes etter sharialover og ikke etter Syrias ordinære lovverk.
Nå er dommeren blitt justisminister etter at Assad-regimet falt i desember i fjor.
Assad-regimet ble felt av en koalisjon av opprørsgrupper. Særlig var gruppen omtalt som Hayat Tahrir al-Sham (HTS) sentral i maktovertakelsen. HTS springer ut av grupperinger som tidligere sverget troskap til Al Qaida i Syria.
Både gruppen og dens leder har blitt terrorlistet av ulike land – som USA, Storbritannia og EU. Nå er mange av statsrådene i den nye overgangsregjeringen fra gruppen. Flere av dem har erfaring fra krigføring for gruppen under borgerkrigen.
I 2015, rett etter at dommen har blitt lest opp, retter en mann en pistol direkte ned på hodet hennes og avfyrer et skudd.
I videoen ser vi hvordan kvinnen faller sammen på asfalten. Ett kamprop bryter ut blant tilskuerne, så blir det stille. Den unge kvinnen er død.
Videoene har spredt seg i sosiale medier i Midtøsten, flere lokale og internasjonale medier har skrevet om saken.
Ansiktsgjenkjenning og stemmesammenligning
NRK har gjort egne undersøkelser av den ene av de to videoene fra 2015.
Vi har gjort en sammenligning av ansiktet til mannen som kunngjør dødsdommen med et intervjuklipp med dagens justisminister i Syria med kunstig intelligens-modeller for ansiktsgjenkjenning.
Sammenligningen gir ganske stor sannsynlighet for at det er samme person (mellom 74 og 89 prosent).
Ansiktsgjenkjenning gir treff på at det kan være samme mann som Shadi Al-Waisi.
Faksimile: AWSI likhet med NRK, har flere andre medier analysert videoen. Nettavisen Verify Syria, har sammenliknet stemmen i den aktuelle videoen og ytterligere en til fra 2015 med dagens opptak av Al-Waisi. Ifølge den syriske faktasjekkorganisasjonen er det store likheter.
– Vi undersøkte videoene med dataverktøy for å verifisere ansiktet og lyden. Alt viste at det var samme person, men det var ikke 100 prosent. Så vi tok kontakt med noen tilknyttet overgangsregjeringen i Syria som var tett på justisministeren. De bekreftet at det var han som gjorde det, sier leder og grunnlegger Ahmad Primo for faktasjekknettstedet Verify Syria til NRK.
– Hvor sikre er dere da på at det er samme mann?
– 100 prosent. Vi har publisert informasjonen, og justisministeren har ikke kommet med noen benektelse av det heller, sier Primo.
NRK har også forsøkt å sammenligne stemmene fra henrettelsesvideoen og et kjent intervju med justisministeren. Det er brukt en kunstig intelligens-modell laget for å analysere stemmer, se etter likheter og gruppere stemmer.
Modellen NRK brukte gir ikke entydig svar på om det er samme stemme, eller ikke.
STERKE BILDER: En mann kunngjør en dødsdom før en kvinne skal henrettes på åpen gate ved skyting. NRK har redigert bort selve skuddet.
I den andre videoen som viser en henrettelse av enda en kvinne er det ikke mannen som ligner på Al-Waisi som kunngjør dommen. Han var til stede, og bevæpnet med maskingevær over skuldra ba han kvinnen om å sitte på kne før henrettelsen skulle skje. Kvinnen ba om å få se sine barn, men like etter ble hun skutt i hodet på kloss hold.
– Justisminister bør forholde seg til syrisk lov
Den syriske menneskerettighetsorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights omtalte henrettelsene på åpen gate i Idlib-provinsen allerede den gang i 2015 på sine nettsider.
De reagerer på at mannen som avsa dommene etter sharialov nå har blitt utnevnt til justisminister.
– En justisminister bør forholde seg til syrisk lov. Det som skjedde den gangen var at han brukte sharia-lovgivning, noe som er i strid med syrisk lov, sier Rami Abdulrahman i Syrian Observatory for Human Rights til NRK. Han understreker at forbrytelsene som kvinnene ble beskyldt for har egne bestemmelser i syrisk lov.
Rami Abdulrahman reagerer på at mannen som har vært involvert i henrettelser nå er justisminister i Syria.
Foto: ODD ANDERSEN / AFPHan opplyser at også de mener mannen med skjegg og briller som sees på videoene av henrettelser er den samme mannen som nå har blitt justisminister.
– Er dere sikre?
– Definitivt. Vi har bekreftet dette basert på navn, utseende og andre bevis, svarer Rami Abdulrahman.
Organisasjonen som drives i eksil fra Storbritannia er bekymret for situasjonen i Syria i dag.
– Det er viktig at andre menneskerettighetsorganisasjoner også retter oppmerksomhet mot det som skjer og ikke bare oss. Spesielt er jeg bekymret for at den nåværende justisministeren tidligere praktiserte sharialov i Syria, sier Abdulrahman.
Menneskerettighetsorganisasjonen hevder at bruken av henrettelser fortsetter også i disse dager.
Norsk UD: – Kjenner til alvorlige anklager
Den nye overgangsregjeringen, som justisministeren er en del av, har i dag tatt over makten og møter jevnlige representanter for verdenssamfunnet.
Så sent som forrige helg besøkte den norske utenriksministeren Espen Barth Eide hovedstaden i Syria.
Utenriksminister Espen Barth Eide var i januar 2025 i Syria. Der møtte han blant annet Ahmed al-Sharaa som leder Syrias overgangsregjering (til høyre).
Foto: Sana / AFPDer møtte han representanter for de nye makthaverne, blant annet Ahmed al-Sharaa som leder overgangsregjeringen og utenriksminister Asaad Al-Sheibani. Ifølge UD møtte ikke Eide justisminister Al-Waisi personlig.
– Han var heller ikke et tema i samtalene med al-Sharaa og al-Shaibani, sier statssekretær Andreas Kravik i Utenriksdepartementet (UD) til NRK i en e-post via kommunikasjonsavdelingen.
Utenriksdepartementet bekrefter til NRK at Espen Barth Eide er kjent med videoene.
– Utenriksministeren kjenner til de alvorlige anklagene mot den nye midlertidige justisministeren som skaper uro og frykt blant syrere. Norge tar avstand fra bruk av dødsstraff i enhver sammenheng. Der dødsstraff praktiseres oppfordrer Norge til umiddelbar stans i henrettelser som et første skritt mot full avskaffelse, uttaler statssekretær Kravik.
NRK har spurt Espen Barth Eide og UD om Norge tok opp henrettelsene med de nye makthaverne i Syria, og hva slike handlinger har å si for dialogen med overgangsregjeringen.
– Vi vil følge med på denne saken og utviklingen i menneskerettighetssituasjonen i Syria videre, og opprettholde dialogen med syriske myndigheter om disse spørsmålene og Norges forventninger, sier UD-statssekretæren.
Bekreftes anonymt
NRK tok kontakt med justisministerens kontor i Damaskus for å få en kommentar fra Al-Waisi, men justisministerens kontor ønsket ikke å kommentere saken, i stedet sendte de denne meldingen til NRK:
– Justisdepartementet har ikke kommentert denne saken ennå. Dersom en uttalelse blir gitt, vil den bli publisert, om Gud vil. Hvis ingen uttalelse blir publisert, skyldes det mangel på tid og manglende mulighet til å ta opp og uttale seg om alt som sirkulerer i offentlige diskusjoner.
Shadi Al-Waisi har ikke selv kommentert videoene, men talspersoner for overgangsregjeringen har gitt svar.
Foto: AFPTil Verify Syria derimot har en anonym talsperson for den nye overgangsregjeringen bekreftet at mannen i videoen faktisk er dagens justisminister Shadi Al-Waisi.
Til faktasjekk-nettstedet uttaler den anonyme talspersonen at hendelsene skjedde i en annen tid og det er et stadium de har gått videre fra.
– Videoen viser straffegjennomføring i tråd med loven på det tidspunktet. Samtidig, vil vi understreke at det er noe vi har beveget oss videre fra, uttaler talspersonen til nettstedet.
Samtidig åpner representanten for overgangsstyret for at handlinger tilbake i tid kan bli ettergått.
– Sett i lys av at vi har brutt med datidens stadium, vil vi kunngjøre at all straffeforfølgning gjennomført i den perioden vil gjennomgås for å se at dommene som falt er gyldige og at de følger gode standarder for rettferdighet og rettsregler, uttaler de.
Les Urix forklarer og hør Urix som podkast:
Publisert 29.01.2025, kl. 16.31