Derfor har det så mye å si at han hyller annerledeshet.
Styreleder i Norges Blindeforbunds ungdom
«Du er ikke rar. Du er deg»
Det var ordene til komiker Herman Flesvig, da han deltok i programmet A-laget på NRK.
Han snakket til Camilla, en av reporterne i panelet. De er satt sammen av mennesker med ulike typer funksjonsvariasjoner.
Som et helt vanlig intervjuprogram, bare at det ikke er helt vanlig.
Måten Herman stilte opp i programmet, viste at han er et ekte forbilde – da han var tydelig på at annerledeshet ikke bare er greit, men viktig.
Men det er ikke bare Flesvig som fikk skinne. Det gjør også reporterne i A-laget, som tar utgangspunkt i seg selv og eget liv.
Å, som jeg har savnet deres historier.
Som sterkt svaksynt vokste jeg opp i en verden der rollemodeller som lignet på meg, nesten ikke syntes.
Jeg lette etter noen som kunne vise at det å leve med en funksjonsnedsettelse var helt normalt. De historiene jeg så, var enten suksesshistorier eller bekmørke fortellinger.
Jeg lengtet etter å se noen som levde et meningsfylt liv, der utfordringene bare var én del av den de var.
Uten slike rollemodeller sendes det et uheldig signal om at funksjonshemmedes stemmer ikke er verdt å lytte til. Og det er alvorlig.
Det er derfor A-laget, som i disse dager blir sendt på NRK, er så viktig.
- Se video:
Serien viser at mangfold handler om mer enn bare å vise at funksjonshemmede finnes. Det handler om å gi plass til historiene og erfaringene deres, på en måte som reflekterer virkeligheten.
Den gir et ærlig og gjenkjennbart bilde av hverdagen som vi med funksjonsnedsettelser lever i.
Serien utfordrer dermed fordommene som hver dag begrenser funksjonshemmedes mulighet til å ta en utdannelse, komme inn på arbeidsmarkedet og leve meningsfulle liv.
Tenk så mye det kan bety!
Har du sett på A-laget?aJa, det har jeg!bNei, har ikke sett på detFor altfor ofte blir vi indirekte fortalt at våre erfaringer ikke er relevante eller viktige.
A-laget viser det motsatte: Våre historier har verdi, de kan inspirere til endring, og de er nødvendige for å skape et mer inkluderende samfunn.
Det bør likevel komme mer.
For serien er en påminnelse om hvor mange stemmer som fortsatt mangler i offentligheten.
Om vi virkelig ønsker et samfunn som verdsetter mangfold, må vi alle spørre oss selv: Hva gjør vi for å rive ned de barrierene som fortsatt hindrer så mange i å bli hørt?
Jeg ønsker meg flere forbilder som Herman Flesvig. Og flere av de fantastiske menneskene i A-laget-panelet til å vise frem sine liv!