Tekselskapene vil ha kvinner, men hører ofte ikke på dem

9 hours ago 4


Kvinner ønskes velkomne i teknologiselskapene, men føler ikke alltid at de blir tatt på alvor, skriver Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. Foto: Ylva Berge/CARE Norge

Ikke la noen få kvinnelige ansatte bli de eneste som tar opp «kvinneting».

  • Kaj-Martin Georgsen

    Kaj-Martin Georgsen

    Generalsekretær i CARE Norge

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kronikk

Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Teknologi former fremtiden. Likevel er det fortsatt menn som i stor grad får bestemme hvordan den skal se ut. I europeiske selskaper utgjør kvinner bare 22 % av tek-ansatte. Globalt er det enda lavere.

Det får noen alvorlige konsekvenser for teknologien som utvikles. For eksempel har flere studier vist at teknologi for stemmegjenkjenning, som brukes i alt fra telefonbanker til nødkommunikasjon, har opptil 70 prosent høyere feilrate for kvinner enn for menn.

Grunnen er at systemene som regel trenes på mannsstemmer. I ytterste konsekvens kan det føre til at en kvinne ikke får hjelp eller tilgang til kritisk informasjon – eller at hun ikke blir forstått av nødassistenten i bilen etter en ulykke.

En fersk rapport om kvinneperspektivet i teknologibransjen, utarbeidet av konsulentbyrået Æra på oppdrag fra CARE, avdekket et tydelig paradoks. Mange kvinner opplevde at de var velkomne, og at teknologibransjen ønsker dem. Men likevel kjente mange på at de ikke helt ble tatt på alvor.

Som en av dem sa:

– Det er et ønske om å få inn kvinner og høre på dem ... men utfordringen er å faktisk bli hørt når vi først er der.

Der det finnes tiltak, handler de ofte om antall – å få rett kvinneandel i rett avdeling. Men det holder ikke i lengden.

Flere beskrev at de unngikk å løfte frem typiske «kvinnetemaer» i frykt for å skille seg ut ytterligere. De ønsket ikke å være hun som alltid tok opp likestilling.

Et av de viktigste funnene i vår rapport er at teknologibransjen ikke snakker om kvinneperspektivet. Det oppleves mykt eller mindre lønnsomt, og det oppleves mindre konfronterende å bruke ord som likestilling og mangfold

Det er bra å snakke om mangfold. Men når vi egentlig mener kvinner, må vi si det. Når vi snakker om likestilling, må vi tørre å bruke ordet. Mange bedrifter pakker inn budskapet – og mister retningen underveis.

Funnene våre viser at god interessentdialog gir rom for tydeligere språk og mer ærlige samtaler. Det er nødvendig.

Skal bedrifter være relevante for hele befolkningen, må de også speile den. Hvis bedrifter ønsker å tiltrekke de beste hodene, uavhengig av kjønn, lage produkter som passer for og ikke er en risiko for kvinner samt minimere kostnader knyttet til sykefravær og høy turnover, så må de forstå kvinners perspektiver.

En undersøkelse fra BlackRock viser at det lønner seg. Selskaper med jevn kjønnsbalanse er mer lønnsomme enn de som ikke har det – uansett om flertallet tidligere har vært menn eller kvinner.

Men ansvaret for å løfte kvinneperspektiver kan ikke ligge på kvinnene alene. Det er ledernes ansvar å sørge for at ulike perspektiver kommer på bordet – og blir hørt.

Det gir ikke bare mer fornøyde ansatte og bedre løsninger. Det gir også et mer rettferdig og lønnsomt næringsliv.

Read Entire Article