Tillater oljeleting på omstridt korallrev: – Må være en feil

3 months ago 20


I Hurdalsplattformen lovte regjeringen å legge føre-var-prinsippet og best tilgjengelig kunnskap til grunn i tildeling av nye konsesjoner og ikke åpne for petroleumsvirksomhet på Trænarevet.

Revet utenfor øyriket Træna på Helgelandskysten består av rundt 1500 separate korallrev hvor deler av korallene er minst 7000 år gamle.

Men nå har regjeringen likevel åpnet for oljeleting på nettopp Trænarevet.

Naturvernforbundet mener det er et klart løftebrudd.

– Regjeringen har selv har sagt at de ikke skal dele ut lisenser der, av hensyn til naturmangfoldet, så dette blir bare tullete, sier leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen.

Naturvernforbundet krever nå at de legger seg flat, beklager og snur.

– Det logiske er at Energidepartementet beklager feilen og trekker tilbake den lisensen. Departementet må ta en gjennomgang og sørge for at de aldri mer deler ut lisenser i områder hvor de har lovt å la være å dele ut lisenser.

Korallrev, Hola utenfor Vesterålen

I 2019 ble det åpnet for leteboring etter olje sør for Trænarevet. Den gang ble det voldsomt bråk. Det ble funnet noe olje, men funnet ble ikke vurdert til å være lønnsomt.

Foto: Mareano / Havforskningsinstituttet

Selv om formuleringen Hurdalsplattformen kan forstås å gjelde hele revet, stemmer ikke dette, ifølge statssekretær i Energidepartementet Elisabeth Sæther (Ap).

I Forvaltningsplanen for norske havområder er det nemlig bare en liten del av Trænarevet som regjeringen vil holde fri for oljeboring.

Sæther peker på at resten av området har vært åpent for petroleumsvirksomhet i over 30 år.

Den delen av Trænarevet som fortsatt er lukket for petroleumsvirksomhet har regjeringen ingen intensjon om å åpne i denne stortingsperioden, i tråd med regjeringserklæringen, sier Sæther.

Dermed har regjeringen de opprettholder løftet, mener hun.

Elisabeth Sæther

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) mener regjeringen har opprettholdt løfte i tråd med Hurdalsplattformen.

Foto: Sunniva Linjord / NRK

Naturvernforbundet kjøper imidlertid ikke argumentene til statssekretæren.

Det er helt irrelavnt om det har vært åpnet før. Når man får ny kunnsap, så vedtar man ny politikk, sier Truls Gullowsen.

Verdifullt og sårbart område

Den nye kunnskapen kommer fra en rapport fra Havforskningsinstituttet.

Trænarevet er i et særlig verdifullt og sårbart område (SVO). Derfor fraråder Havforskningsinstituttet å etablere petroleumsvirksomhet der.

– Trænarevet er et viktig leveområde for mange arter og representerer et stort naturmangfold. De er samtidige sårbare fordi det vokser svært langsomt. Skader på korallrevene vil kreve lang tid for gjenvekst.

Det sier forskningssjef ved Havforskningsinstituttet Frode Vikebø.

Frode Vikebø, Havforskningsinstituttet.

Frode Vikebø, Havforskningsinstituttet.

Foto: Havforskningsinstituttet

Vikebø forteller at det ligger viktige gyteområder både for torsk, sild og hyse like nedstrøms av Trænarevet.

Ved oljesøl vil oljedråper kunne feste seg til eggene – spesielt for hyse hvilket gjøre dem langt mer sårbare, forklarer forskeren.

Vikebø mener det er viktig å vurdere næringsaktivitet på tvers av sektorer.

Ung fisker på Træna

Træna er en fiskerikommune på Helgelandskysten.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Her kan det virke som at man vurderer petroleumsvirksomhet og eventuelle konsekvenser isolert. Men vi vet at klimaendringer og naturtap er pågående og er en stor belastning økosystemene, sier Vikebø og legger til:

Med disse pågående klimaendringene og tap av naturmangfold, så vil økosystemenes evne til å motstå annen type menneskelig påvirkning svekkes.

Fant tørr brønn i 2019

I 1992, 1993 og 1996 ble det gitt tre tillatelser til å lete etter olje og gass i området. Senere ble brønnbanen fra de to første årene midlertidig stoppet.

Ifølge Sokkeldirektoratet hadde Den Norske Stats Oljeselskap planlagt å fortsette boringen på et senere tidspunkt.

I 2019 utførte oljeselskapet Wintershall DEA en leteboring i den såkalte Toutatis-brønnen ved Trænarevet.

Husøy, Træna

Ytterst på Helgelandskysten ligger øyriket Træna.

Foto: BENJAMIN FREDRIKSEN

Miljøbevegelsen kjempet hardt mot leteboringen, som fant sted i områder ved Trænarevet like sør for Lofoten. Denne brønnen viste seg imidlertid å være tørr.

En rekke miljøgifter

En rapport fra Havforskningsinstituttet indikerer forekomster av blant annet Barium 600 meter fra en letebrønn som ble boret inne blant korallrevene i Trænarevet på 1990-tallet.

Barium er et grunnstoff som finnes naturlig i havbunnen. Men stoffet blir brukt under boring og slippes ut i forhøyete konsentrasjoner i det som kalles produsert vann. Produsert vann inneholder en rekke miljøgifter.

Sokkeldirektoratet

Sokkeldirektoratet forvalter petroleumsvirksomheten i Norge.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Det er her olje- og gasselskapene Equinor og Vår Energi fått tillatelse til å lete og utvinne olje og gass.

Det får Naturvernforbundet til å steile.

– Det vi trenger å gjøre med oljenæringa er å fase den ut. Det første vi må gjøre da, er å slutte å legge til rette for leting etter mer, sier Gulowsen.

Publisert 02.02.2025, kl. 11.33

Read Entire Article