Flere tungvektere får juling på Børsen.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres...
Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,1 prosent etter en drøy halvtimes handel mandag. Børsen falt enda mer i åpningshandelen.
Slik er utviklingen blant de mest omsatte aksjene:
- Equinor er opp 0,1 prosent
- Frontline faller 1,1 prosent
- Mowi er ned 2,7 prosent
- Kongsberg Gruppen faller 0,9 prosent
- Vår Energi er opp 0,6 prosent
- Aker BP stiger 1 prosent
- DNB faller 1 prosent
- Norsk Hydro faller 1,6 prosent
- Elkem faller 4,8 prosent
Les på E24+
Oljeaksjene som ventes å betale mest utbytte i 2025
Sjømatindeksen er ned 3 prosent. USA er et av de største markedene for norsk sjømatnæring.
Mandag morgen er det til dels kraftige fall på børsene i Asia.
På Wall Street er det ventet et fall på om lag to prosent på den brede S&P 500-indeksen.
Kryptovalutaer som bitcoin går rett ned.
– Skremmeskudd
Forvalter for norske aksjer i Danske Bank, Anders Johansen, sier til E24 at han spesielt er overrasket over tollsatsene mot Canada ettersom de er nære allierte av USA.
– At han faktisk gjennomfører dette mot Canada er et skremmeskudd. Han har snakket om Europa, og de fleste tenker at det er mulig nå, sier han.
Johansen sier at tariffer generelt er negativt for vekst, og at tariffer vil være negativt for verdensøkonomien over tid. Hvis det er et forhandlingsutspill og Trump vinner frem, mener han det er positivt for USA, og negativt for resten.
– Hvilke sektorer preges mest i Norge?
– Alt som er avhengige av global vekst kan bli påvirket. Enten det er sykliske selskaper som frakter ting rundt, eller om det er industri. Det er vanskelig å investere i ny produksjon når du ikke vet hvor du skal legge den.
I tillegg trekker han generelt frem selskaper som eksporterer som utsatte. For eksempel sjømataksjer.
Samtidig sier han at mer konservative innelandsselskaper kan bli noe mer skjermet, men at også disse kan rammes av en nedgang i veksten globalt.
Elkem og Norske Skog rammes hardt
Analytiker Ole-Petter Sjøvold i Sparebank 1 Markets sier at det gir mening at Elkem faller 5 prosent.
– USA-tollene slår negativt inn på global handel. Det påvirker amerikansk BNP, som utgjør rundt 25 prosent av verdens BNP. Elkem er blant de mest BNP-sensitive aksjene, sier Sjøvold.
– Risikoen for svakere markedsbalanse øker for aluminium, silisium og silikon, noe som vil gi lavere priser og marginer for Elkem og Hydro.
Papirprodusenter som Norske Skog er også utsatt fordi det vil komme mer lavpris papirprodukter fra Canada inn i Europa, forklarer han. Norske Skog-aksjen er ned 4,6 prosent.
– De vil få økt konkurranse, sier Sjøvold.
– Kan skape inflasjonspress
Samtidig er det tegn på at investorer flytter penger inn i det man tradisjonelt kaller trygge havner: I tillegg til en sterkere dollar, faller renten på den amerikanske statsgjelden med ti års løpetid – selv om denne er omtrent uendret siden Børsen stengte fredag.
Utviklingen kommer etter at USAs president Donald Trump i helgen gjorde alvor av truslene om straffetoll. Fra førstkommende tirsdag innfører USA 25 prosent toll på varer fra Canada og Mexico. Samme dag vil kinesiske varer ilegges 10 prosent toll.
– Økte tollsatser kan skape inflasjonspress ved å gjøre importerte varer dyrere, noe som kan føre til høyere renter, men samtidig svekke vekstutsiktene og øke usikkerheten, som kan trekke rentene ned, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i en morgenrapport.
Oljeprisen ligger på 76,4 dollar, omtrent uendret siden midnatt. Siden Børsen stengte fredag, er prisen imidlertid opp.
– Råvaremarkedene påvirkes ved at toll på industrivarer reduserer etterspørselen etter metaller, mens landbrukstoll skaper store prisvariasjoner. I valutamarkedet kan eksportavhengige lands valutaer svekkes, mens sikre havner som dollaren styrkes, skriver Berntsen.
I en morgenrapport skriver Handelsbanken at det fortsatt er usikkerhet knyttet til hvordan tariffene faktisk vil se ut.
– Det er et lite håp om at dette er et forhandlingsutspill, og at vi kan få en løsning i tolvte time, og det er allerede planlagt en samtale mellom Trump og Trudeau i dag. Men effekten av tollsatsene dersom de blir innført er ganske stor.
Nøkkeltall på trappene
Av nøkkeltall kommer det innkjøpssjefindeks (ISM) fra USA klokken 16.
DNB Markets venter bedring, men fortsatt avtagende aktivitet i industrien.
– Det vil fortsatt være et bilde der industrien gjør det dårligere enn tjenestesektoren, sa sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24 denne helgen.
Fra eurosonen er det fokus på foreløpige inflasjonstall (prisvekst) for januar mandag. Kjerneinflasjonen var på 2,7 prosent i desember, og spørsmålet er om den tipper ned, ifølge sjeføkonomen. Eurosonen-tallene kommer klokken 11.