I juli ble milliardæren Trond Mohn siktet for grovt heleri og overtredelse av kulturminneloven.
Mohn er eieren av to kostbare antikke mynter. Franske og italienske myndigheter mener imidlertid at mynten tilhører dem.
Den ene mynten stammer angivelig fra et skip som forliste i Korsika, og franske myndigheter mener skulle ha blitt gitt til dem. I stedet ble den solgt av finnerne.
Da det ble oppdaget at mynten lå ute for salg hos Oslo Myntgalleri, fikk franske myndigheter stoppet salget. Mynten ble så beslaglagt av Oslo politidistrikt og plassert hos Kulturhistorisk museum.
Fikk ikke selge mynten
Auksjonsselskapet Oslo Myntgalleri, som skulle selge mynten på vegne av Mohn, motsatte seg beslaget og ville ha mynten tilbake.
Tingretten besluttet opprinnelig å oppheve beslaget, men kjennelsen ble anket av påtalemyndigheten. Nå har Borgarting lagmannsrett bestemt at beslagleggelsen ikke oppheves likevel.
Mohn og auksjonshuset får dermed ikke solgt mynten med det første.
Faksimile av nettsiden hvor mynten lå ute for salg. Den ble trukket fra markedet tidligere i år.
Faksimile: Oslo myntgalleriOslo Myntgalleri opplyste at de planla en ny auksjon i november, hvor det var aktuelt å selge mynten. De sa de dermed fortsatt hadde interesse i beslaget.
Lagmannsretten mener dette ikke var nok til å gi dem mynten tilbake. De vurderer også at det ikke er aktuelt å selge mynten så lenge etterforskningen pågår.
Samtidig understreker de at det er Trond Mohn som er eieren av mynten, og at det bare er han som kan kreve at beslaget oppheves.
Mohn har imidlertid ikke møtt opp i retten eller gitt tilsvar i saken.
«Etter lagmannsrettens syn skulle begjæringen fra Oslo Myntgalleri AS dermed vært avvist, i samsvar med påtalemyndighetens påstand».
– En ikke-sak
Auksjonshuset har kun status som mistenkt i saken, og er ikke siktet.
Mohn mener imidlertid at siktelsen mot ham som eier av mynten er grunnløs.
– Den gullmynten var i sin tid beslaglagt av tyske myndigheter og ble frigitt på slutten av 90-tallet. Hvis franske myndigheter hadde kontaktet tyske myndigheter, så hadde de forstått at den mynten er fri, uttalte han til NRK.
Han sa også den gang at han ikke har svart på politiet og rettens henvendelser fordi han mener det er en ikke-sak.
– Derfor unnlot jeg å møte i Oslo. Jeg synes det er slett politiarbeid.
Oslo tingrett skrev i sommer i en kjennelse at Mohn kjøpte mynten i god tro fra en selger, og at det ikke finnes bevis for at han gjorde noe ulovlig ved å legge den ut for salg på nytt.
Stammer fra romertiden
Mynten det dreier seg om stammer fra Romerriket, hvor keiser Quintillus regjerte i år 270. I løpet av sitt korte herredømme fikk han produsert gullmynter med sitt eget navn og bilde.
Mynten er sjelden fordi Quintilus kun var keiser i to måneder.
Foto: Naturhistorisk museum, UiOQuintillus-myntene er både sjeldne og kostbare. Da Trond Mohns mynt ble lagt ut for salg, lå startbudet på 300.000 kroner. Verdien skal imidlertid ligge på nærmere 1,5 millioner kroner.
Franske myndigheter mener mynten stammer fra den såkalte Lava-skatten, hvor et skip med romersk gull skal ha forlist utenfor Korsika.
Da den ble funnet, ble den imidlertid solgt videre i stedet for å bli overgitt til franske myndigheter.
Publisert 16.12.2024, kl. 12.05